Life&style

Ako želiš imati zdrav dom obrati pozornost na ovih 8 stvari u stanu - a neke ćeš morati i promijeniti

  • Sigurno želiš da tvoj dom bude doista to - dom. No, jesi li razmišljala i o ekološkim i zdravstvenim aspektima
  • Postoje brojni detalji u tvom domu na koje bi mogla obratiti pažnju prilikom idućeg preuređenja
  • Ili jednostavno možeš krenuti korak po korak - i za početak razmisliti o benefitima koje ti nude ovi savjeti

Uređenje doma i zdravlje povezani su puno snažnije nego što misliš. Prouči što bi morala imati u domu da ga možeš nazvati zdravim, pogotovo ako misliš da si ekološki osviještena.

Madrac od organskog materijala

Jeftini, masovno proizvedeni madraci mogu biti izvor nevjerojanto jake izloženosti kemikalijama jer proizvođači često koriste veoma toksične kemikalije koje usporavaju vatru u slučaju požara poput etera poznatog kao PBDE, koji neki povezuju s problemima mozga, reproduktivnih organa i štitnjače, pa čak i s rakom. Budući da proizvođači madraca ne moraju zakonski navesti štetne sastojke onaj tko želi biti siguran da si spavanjem osigurava zdravlje trebao bi uložiti u organski madrac napravljen od hipoalergenih, prirodnih materijala bez dodataka. Ne kupuj madrac da ne ispitaš sve detalje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tempat tidur Maskulin dengan 3 buah laci dan extra tempat simpan disisi sebelahnya Bahan kayu Mahoni, mdf, finish duco, pengerjaan dijamin rapi . ALFONSO DRAWERS BED Tersedia untuk matras: ▪️uk.Single 120*200 cm Harga PriceList Rp 5,300,000 Diskon 19% jadi ✔Rp 4,290,000 . ▪️uk.Queen 160*200 cm Harga PriceList Rp 6,000,000 Diskon 19% jadi ✔Rp 4,890,000 . ▪️uk.King 180*200 cm Harga PriceList Rp 6,400,000 Diskon 19% jadi ✔Rp 5,190,000 . Free Ongkir Jawa Denpasar Link pemesanan lihat bio 👆 #ifurnholic_alfonso #iFURNHOLIC_bed #dipan #ranjang #tempattidur #dipanminimalis #jualdipan #dipanmurah #dipandiskon #dipananak #dipanbaru #furniture #jualfurniture #tokofurniture #tokoonline #tokofurnitureonline #onlineshop #mebel #mebelonline #olshop #onlineshop #belanjafurniture #matrass #jualdipanmurah

A post shared by ifurnholic.com (@ifurnholic) on

 Tava od lijevanog željeza, gus

Svi koji prate trendove u kulinarstvu čuli su za skupo posuđe Le Creuset. No, nije stvar u trendu, već u zdravlju. Teflonske tave puno je lakše čistiti, no mogu sadržavati kemikalije poput kiseline PFOA, koja je proglašena možda i kancerogenom za čovjeka, prema izvejštaju Svjetske zdravstvene organizacije. Kuhanje u gusenom posuđu ne samo da nas lišava kemikalija, nego nam i pomaže jer je hrana postaje obogaćena toliko važnim željezom.

Možda vas zanima Tvoj stan je uvijek tip-top? Psiholozi objašnjavaju što uredan ili neuredan dom može važno reći o tvojoj osobnosti Rubrika Life&style Life&style

Lampa od himalajske soli

Te su lampe napravljene od čistih, jestivih kristala himalajske soli i nude blago, toplo svjetlo koje opušta, ali i ispuštaju negativne ione, gotovo u količini koje se nadišemo kad hodamo uz more. Negativni ioni povećavaju dotok kisika u mozak i od njih postajemo 'budniji', fokusiraniji, s više mentalne energije. Postoje indicije da štite od mikroba u zraku, što rezultira smanjenom iritacijom dišnih puteva. Čak iako koristi himalajskih lampi nisu znanstveno dokazane, škoditi zasigurno neće.

Biljke

Biljke, naročito sukulente, hipsteri su pretvorili u must u uređenju doma. No, ne radi se samo o prostoru oplemenjenom zelenim, već o tome da biljke smanjuju količinu ugljikovog dioksida u domu i mogu 'usisati' neke zagađivače i prašinu.

Jake boje

Nemoj podcjenjivati snagu jakih boja. Mnoga istraživanja pokazala su da boja koju izabereš za zidove ili tepihe, namještaj i zastore ili pak detalje itekako mijenja i utječe na raspoloženje. Jedno nizozemsko istraživanje otkrilo je da žuta stvara osjećaj sreće, a plava potiče da se opuštamo i u takvom okruženju razmišljamo kreativno.

Možda vas zanima Ove stvari čine tvoj dom manje privlačnim - ali sve možeš riješiti bez puno muke Rubrika Life&style Life&style

Pribor za kuhanje

Kao što je bolje izbjegavati jeftino teflonsko posuđe, isto tako treba izbjegavati i pribor za kuhanje s kemijskim premazima, jeftinim toksičnim ljepilom i spojevima koju mogu 'iscuriti' u hranu. Pribor za kuhanje napravljen od bambusovine je organički, dobar je za zdravlje i očuvanje okoliša. Postoje i daske za rezanje od bambusa, čak i suđe za jelo. Razmisli imaš li u kuhinji nešto toksično.

Ne hodaj po kući u cipelama

Svi smo čuli da je zdravije hodati bos, no to se uglavnom odnosi na travnate ili pješčane podloge. No, istraživači sa sveučilišta Arizona otkrili su da se prosječno na đonovima 96 posto cipela koje nosimo može pronaći čak više od 400.000 različitih bakterija, pesticida, plijesni, smola i oštrih kemikalija za čišćenje. Zato je najbolje cipele skinuti u hodniku i obuti slatke papučice.

Možda vas zanima Ovih 11 stvari svakodnevno rade ljudi koji imaju besprijekorno uredan dom Rubrika Life&style Life&style

Zeleni materijali

Sintetika poput najlona, rayona i polyestera napravljena je na bazi petroleja, što znači da je za njezinu proizvodnju potrebno puno energije. Takve tkanine često su premazane zaštitnim slojemevima protiv mrlja ili vatre koji mogu biti toksični, poput PFC-a ili PBDE-a. Postoje dekorativne tkanine od eko-materijala poput organskog ili recikliranog pamuka, vune, konoplje i lana. Obrati pozornost što kupuješ kad kupuješ jastučiće, zastore, prekrivke ili kauč.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0