Life&style

Opuštaš se uz čašicu omiljenog pića prije spavanja? Evo kako alkohol utječe na tvoj san

  • Voliš svaki dan popiti čašicu omiljenog pića, možda vina ili džin tonika, uz večeru ili pak pred spavanje?
  • Misliš da će ti čašica pića pomoći da lakše utoneš u san?
  • Sigurno nisi znala da si zapravo ne pomažeš nego odmažeš - alkohol ti može pokvariti kvalitetu sna

Vjerujemo kako smo se u doba lockdowna svi pomalo opustili, te nam više ne treba povod da si natočimo čašicu, dvije i uživamo u mirnoj večeri kod kuće, bilo u ljubavnom, prijateljskom društvu ili jednostavno sami. Druženja uz alkohol su bila uglavnom rezervirana za vikend, a sigurno se prisjećaš studentskih dana kad si nakon burne noći momentalno utonula u san.

No, Anna Buckman za The Zoe Report donosi nam odgovor na pitanje kakav je zapravo utjecaj alkohola na san. Naime, tijekom posljednjih godina bilo joj je izrazito teško spavati i pridavala je to neizbježnom uzroku starenja, no ispostavilo se kako su to samo posljedice alkohola. To je shvatila tek kad ga je nedavno potpuno izbacila iz svog radnog dana.

Otkriva kako nikada nije pretjerano pila, vikendom bi se znala pomalo opustiti, a zatim ostatak vremena potpuno zaboraviti na alkohol. Ipak, vremenom se to promijenilo te je osjećavši sve više stresa u svom svakodnevnom životu i karijeri prešla od povremenog pića petkom i subotom na jedno ili dva svaku večer. Osim što nije davala veliku pozornost štetnosti sastojaka alkoholnih pića za njezino tijelo, počevši od glutena i šećera, nije razmišljala ni o pretjeranoj konzumaciji. Sve dok nije odlučila izbaciti alkohol i te primijetila - naglu promjenu u kvaliteti sna.

Možda vas zanima Koje vino ima manje kalorija - bijelo ili crno ? Rubrika Life&style Life&style

Razlika je bila drastična: "Gotovo trenutno sam se prestala buditi tijekom cijele noći. Prije mi nikada nije bilo lako ujutro ustati iz kreveta, no sada čim sam se probudila - osjećala sam se manje mrzovoljno i tjeskobno." dodaje ona.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Prema Ruby Mehti, direktorici kliničkih operacija u programu za digitalni oporavak Tempest, ono što se dogodilo u njezinoj situaciji zapravo je imalo savršenog smisla. "Iako mnogi ljudi piju alkohol da bi zaspali, postoji mnoštvo istraživanja koja pokazuju da alkohol, čak i u malim količinama, zapravo narušava san", kaže ona za TZR.

Prema Mehti, za to postoji nekoliko razloga. Iako alkohol može pomoći ljudima da brže zaspu, on zapravo prekida i skraćuje dvije faze restorativnog spavanja, tj. REM i ne-REM cikluse spavanja, posebno tijekom druge polovice noći. Piće također može utjecati na naš prirodni ciklus spavanja, jer mijenja unutarnju temperaturu i kemiju tijela, na što se oslanja kako bi ga pripremilo za san. I na kraju, objašnjava Mehta, "budući da nam alkohol opušta mišiće, skloniji smo apneji, odnosno naglim buđenjima popraćenim otežanim disanjem za vrijeme spavanja, nakon pijenja alkohola, što također umanjuje kvalitetu našeg sna."

Ipak, sa svim tim saznanjima i dalje ju je zanimalo zašto tako mala količina alkohola ima tako velik utjecaj na san i bi li to stvarno mogao biti glavni problem. 

Prema Mehti, da. Iako objašnjava da se kvaliteta zdravog spavanja osobe smanjuje s količinom konzumiranog alkohola, važno je i u koliko sati netko popije. "Čak i jedno piće pred spavanje imalo bi utjecaja na kvalitetu sna." To je posebno točno, nastavlja ona, ako je tvoja osjetljivost na alkohol veća.

Možda vas zanima Crno vino pomaže u skidanju kilograma! I to dvije čaše - ali samo u određeno vrijeme... Rubrika Life&style Life&style

Mehti preporučuje pronalazak novog načina pomoći. "U Tempestu potičemo stvaranje opuštajućeg noćnog rituala", kaže ona. "To može uključivati ​​stvari poput kratke meditacije, kupanja ili tuširanja, slušanja smirujuće glazbe, pijenja biljnog čaja ili bilo čega drugog što pomaže vašem tijelu da se opusti i pripremi za spavanje."

"Neću lagati i reći da više nikada neću piti. Pronalazim radost ispijajući čašu vina nakon posebno stresnog radnog dana, a vikendom se obožavam prepustiti i uživati sa suprugom. Ali izostavljanje pokoje čašice pića tijekom tjedna poboljšalo je moje raspoloženje, fokus i posao", izjavila je Anna za The Zoe Report.

Ne kažemo da nije zdravo popiti koju čašicu s vremena na vrijeme, no neka ti ovo bude i upozorenje da ni u čemu ne valja pretjerivati. 

Možda vas zanima Pogledaj što se događa tvom tijelu ako svaku večer popiješ čašu vina Rubrika Life&style Life&style

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

Photo: shutterstock

Komentari 0