Life&style

Postoje 3 životne faze kad je alkohol osobito štetan. Ne prolazi čak ni čaša vina na dan...

  • Većina ljudi je svjesna da previše alkohola šteti zdravlju
  • Međutim, nedavno provedeno istraživanje pokazalo je još jednu opasnost
  • Naime, pretjerana konzumacija alkohola, a osobito u tri faze života, još je štetnija nego što se pretpostavlja! 

Pivo nakon posla ili čaša finog crnog vina navečer: mnogi se odrasli počaste čašom alkohola na dan. Za većinu zdravih odraslih osoba to nije neki problem - kako pokazuju istraživanja, čaša crnog vina navečer može čak biti i zdrava. Novo istraživanje britanskih i australskih znanstvenika, međutim, pokazuje da to ne vrijedi za sve: prema njihovim podacima, postoje tri glavne faze u životu u kojima čak i umjerena konzumacija alkohola može nanijeti veliku štetu. Istraživanje je metaanaliza postojećih istraživanja znanstvenika sa Kings College London i Sveučilišta New South Wales u Sydneyu.

Možda vas zanima Slažeš li se da je ovo najvažnija stvar koju smo naučili ovih dana? Rubrika Life&style Life&style

Koliko je alkohol opasan tijekom trudnoće?

Dobro je poznato da bi se trudnice trebale suzdržavati od alkohola kako bi izbjegle moguće štete po zdravlje svog djeteta. Međutim: „Diljem svijeta čak oko deset posto trudnica konzumira alkohol, a stope u europskim zemljama znatno su veće od svjetskog prosjeka“, rekla je voditeljica istraživanja dr. Louise Mewton. Dakle, može se pretpostaviti da mnoge trudnice još uvijek vjeruju da gemišt ili džin tonik tu i tamo ne bi naštetio. Ali, itekako griješe, a to je pokazalo  istraživanje: čak i najmanje količine alkohola u pogrešno vrijeme, na primjer kada mozak embrija poduzima novi razvojni korak, mogu trajno negativno promijeniti strukturu mozga.

via GIPHY

Inteligencija kod tinejdžera se smanjuje

Tinejdžeri u dobi između 15 i 19 godina čine drugu fazu života u kojoj  prekomjerna konzumacija alkohola može nanijeti ozbiljnu štetu. Otprilike svaki peti tinejdžer redovito prakticira prekomjernu konzumaciju alkohola (kad se konzumira najmanje 60 grama čistog alkohola). To, između ostalog, može dovesti do poremećaja pamćenja, a smanjuje se i volumen mozga. Nadalje, inhibira se razvoj takozvane bijele moždane tvari - što je povezano s povećanim rizikom od prometnih nesreća i samoubilačkih misli.

via GIPHY

Brži mentalni pad kod starijih osoba

Prema podacima iz istraživanja, osobe starije od 65 godina i više piju prilično umjereno, ali vrlo redovito. Pa čak i ova umjerena redovita konzumacija alkohola mogla bi smanjiti volumen mozga. Još nije jasno može li ova promjena dovesti i do mentalnih oštećenja, ali stručnjaci pretpostavljaju da konzumacija alkohola ubrzava proces starosne degradacije (te se razvija demencija).

U izvještaju objavljenom u časopisu „British Medical Journey“ (BMJ), u kojem je i objavljeno cijelo istraživanje, stoji sljedeće: „Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se došlo do jasnijih rezultata. Djelovanje pandemije Covid-19 na konzumaciju alkohola te šteta prouzrokovana time još su nejasni.“

via GIPHY

Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?

 

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0