Life&style

Crno vino pomaže u skidanju kilograma! I to dvije čaše - ali samo u određeno vrijeme...

  • Od alkoholnih pića, crno vino ima reputaciju jednog od zdravijih alkoholnih opcija
  • Smanjuje kolesterol, sprječava pojavu tromba i srčanih oboljenja, a smanjuje i rizik od moždanog udara
  • Osim toga, ispijanje 1-2 čaše prije spavanja pomaže u suzbijanju apetita pa može utjecati i na gubitak kilograma

Kad je riječ o vinu, često se postavlja pitanje koju vrstu odabrati za lagano pijuckanje prije spavanja - crno ili bijelo? Odgovor je: crno. "Crno je vino bogato antioksidantskim spojevima koji se nalaze u kožici zrna grožđa, a ona je uključena u proces fermentacije crnog,  ali ne i bijelog vina", objasnila je znastvenica Chun Chao.

Možda vas zanima Ovo je najvažnija stvar koju moraš spakirati ako krećeš na put - bilo kamo Rubrika Life&style Life&style

Crno se vino smatra toliko blagotvornim za zdravlje da je jedna bolnica u Swindonu, u britanskoj pokrajini Wiltshire, prva u Europi uvela terapiju crnim vinom jer je znanstveno ustanovljeno da smanjuje kolesterol, sprječava pojavu tromba i pojavu srčanih oboljenja. Smatra se da čak smanjuje rizik od moždanog udara i vrši detoksikaciju u slučaju tumora. 

Naime, vino sadrži resveratrol koji dolazi iz skupine polifenola - sekundarnih metabolita biljaka koji su jednim dijelom zaslužni za boju, aromu ili okus vina. Osim što resveratrol povećava razine prirodnog testosterona, pretvara i tzv. 'bijelo salo' u 'salo bež boje'. U prijevodu, bijelo salo dominira u ljudskom tijelu i vrlo se sporo razgrađuje dok masne stanice bež boje imaju nešto veću sposobnost sagorijevanja kalorija.

Možda vas zanima Parovi koji zajedno piju alkohol ostaju duže vremena u vezi - dokazala znanost Rubrika Love&Sex Love&Sex

Prema dvije studije Sveučilišta Washington i Medicinskog fakulteta na Harvardu, ispijanje 1-2 čaše crnog vina prije spavanja može pomoći pri gubitku kilograma. Naime, resveratrol pomaže u suzbijanju apetita tako da su nakon njegove konzumacije manje šanse da ćeš pojesti nešto prije odlaska na spavanje. Studije su obuhvatile gotovo 20 tisuća žena tijekom 13 godina i otkrila da su žene koje piju dvije čaše crnog vina dnevno, uključujući i jedno od toga u kasnijim satima, imale 70% veće šanse za gubitak kilograma od onih koje nisu konzumirale vino. 

Vino, a pogotovo crno, je oduvijek imalo reputaciju kao jedno od zdravijih alkoholnih opcija u usporedbi s nezdravima poput piva, jabukovače i žestokih alkoholnih pića. No, ako ipak ne voliš piti crno vino ili vino općenito, osim grožđa, glavni se izvor resveratrola krije u borovnicama i jagodama.


Photo: shutterstock

Komentari 0