Life&style

Ovo je najvažnija stvar koju moraš spakirati ako krećeš na put - bilo kamo

  • Krećeš na put? Tvoj izbor obuće jedan je od najvažnijih koje ćeš učiniti 
  • Nudimo ti par savjeta kako izabrati odgovarajuću obuću - kamo god putovala
  • Sigurnost, kvaliteta i udobnost su najvažnije karakteristike obuće koju moraš ponijeti na put

Kako bi mogla potpuno uživati u čarima stranih zemalja, potrebno je osjećati se udobno i opušteno. Kada pričamo o garderobi za putovanje možemo se složiti da je obuća jedan od najvažnijih komada koje ćeš spremiti u svoj kofer. Vjerujemo da ti visoka kazna zbog neprikladne obuće, pulsiranje nogu ili žuljevi neće biti najdraža uspomena s odmora. Zbog toga ti donosimo par savjeta koji ti mogu pomoći pri odabiru obuće za sljedeće putovanje:

 | Autor: shutterstock shutterstock

1. Razmisli kakve te aktivnosti čekaju 


Obuća koja će ti najbolje poslužiti na putovanju ovisi o tome što planiraš ondje raditi. Nema smisla ponijeti samo cipele na petu ili obične japanke ako si bukirala razne dinamične aktivnosti. Iako gotovo svaka žena ima naviku previše toga ponijeti na odmor, ozbiljno razmisli što će ti zbilja poslužiti. Obuća će se razlikovati ako planiraš ići u toplije krajeve, prehodati dubrovačke zidine ili proći kroz cijeli adrenalinski park. Naš savjet je da poneseš obuću koju možeš koristiti svakodnevno, nešto što nije glomazno, u čemu ćeš biti sigurna i u čemu će ti biti iznimno ugodno provoditi dane.

2. Obuća kao suvenir

Putovanje u strane zemlje sigurno ćeš iskoristiti za shopping. Možda je vrijeme da pogledaš i u izloge dućana s obućom. Tako možeš imati novi par obuće koji možeš isfurati na kombinacije koje si ponijela sa sobom na putovanje. Sigurno će ti i poslije putovanja donositi veselje svaki puta kad ih obuješ. Razmisli, možda je vrijeme da umjesto magneta za frižider počneš gledati cipele. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

3. Izaberi lako prilagodljivu obuću

Ako putuješ bez puno prtljage, onda nikako ne želiš ponijeti previše obuće jer će to zauzeti više od polovice tvog kofera. Obavezno spakiraj par jednobojnih tenisica ili jednostavnih laganih cipela koje će ti odgovarati uz gotovo svaki planirani outfit. Preporučujemo ti bijele tenisice koje mogu podići bilo koju kombinaciju, minimalističku ili otkačeno šarenu. 

4. Provjeri vremensku prognozu

Svi ponekad pripremimo samo najlaganiju odjeću i obuću za odmor, ali nas prognoza zna iznenaditi. Prije nego kreneš spremati svoju prtljagu, svakako provjeri kakvo te vrijeme očekuje. Sigurni smo da ne želiš hodati u novim sandalama ako će cijeli odmor padati kiša. Bolje budi sigurna i spakiraj nešto nepromočivo.

 | Autor: Unsplash/Dankapeter Unsplash/Dankapeter

5. Ne robuj trendovima

Iako je u posljednje vrijeme veoma popularan trend glomaznih tenisica, one će ti zadati muke u transportu. Zauzet će ti većinu slobodnog prostora u tvojoj prtljagi zato razmisli o cipelama koje su lagane i savitljive. Tegliti kofere može biti veoma iscrpljujuće i baš zbog toga misli unaprijed i spakiraj obuću koja će te riješiti te muke. 

6. Sigurnost prije mode

Nadamo se da, kada se spremaš za nove avanture, razmišljaš više o sigurnosti nego o modi. Ponesi barem jedan par zatvorenih cipela koje će ti stopala štititi od vanjskih utjecaja. Dobro će ti poslužiti ako se u posljednji trenutak odlučiš na pješačenje na najviši vrh vidikovca u prirodi. Hrvatska, ali i razne ostale zemlje, imaju problema s turistima koji ne nose primjerenu obuću kada kreću u vanjske aktivnosti.  HGSS svake godine upozorava turiste da se ponašaju odgovorno, ali to često nije dovoljno. Sličnih problema imaju i u Italiji gdje moraju spašavati turiste koji se odlučuju propješačiti 11 kilometara strmih i zahtjevnih cesta u japankama, sandalama ili cipelama s potpeticom. Zbog toga su lokalne vlasti Cinque Terre odlučile kažnjavati sve koji u taj slikoviti gradić dođu u neprikladnoj obući. Nemoj riskirati jer kazne mogu doseći i do 20 000 kuna.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Bez obzira koju obuću odlučiš ponijeti sa sobom, to ti neće puno vrijediti ako doživiš nezgodu na putu. Zbog toga je važno da ne zaboraviš nabaviti putno osiguranje prije samog polaska. To možeš učiniti u svega par koraka na stranici UNIQA osiguranja. Tamo ćeš pronaći sve informacije koje su ti potrebne, a ako imaš dodatnih pitanja možeš kontaktirati njihovu stalnu telefonsku službu koja ti je na raspolaganju 24 sata. Tako možeš opušteno i bez stresa započeti putovanje. Zvuči super, zar ne?

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7 

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0