Life&style

Od Scorsesea do Wesa Andersona: Počinje slavni filmski festival, a ovih 11 filmova nestrpljivo iščekujemo

  • Danas počinje 76. izdanje najprestižnijeg filmskog festivala u Cannesu koji će trajati do 27. svibnja
  • Gotovo redovito svim se posjetiteljima servira zanimljiva kombinacija blockbustera i indie dragulja, a izuzetak nije ni ovogodišnje  izdanje
  • Svi najzapaženiji filmovi iz protekle godine završili su s nominacijama za Oscara, a evo i kojih 11 najnestrpljivije iščekujemo u novom izdanju festivala

Filmski festival u Cannes još davnih se dana prometnuo u najprestižniji, a zbog čega su sve oči svijeta redovito uperene u sve što se tamo događa. Pozorno se prate svi filmovi koji se na njemu predstavljaju, zvijezde u usponu učvršćuju svoj status najvažnijih igrača  industrije, a najznačajniji redatelji nadaju se da će Zlatna palma završiti upravo u njihovim rukama. Gotovo redovito svim se posjetiteljima servira zanimljiva kombinacija blockbustera i indie dragulja, a izuzetak nije ni ovogodišnje 76. izdanje festivala koje počinje danas i traje do 27. svibnja. 'Top Gun: Maverick', 'Elvis' i 'Trokut tuge' bili su najzapaženiji filmovi prošlogodišnjeg izdanja, a evo kojih 11 filmova svijet najnestrpljivije iščekuje ove godine. 

Killers of the Flower Moon

U režiji Martina Scorsesea stiže adaptacija popularne knjige Davida Granna koja donosi istinitu priču o naftom bogatoj indijanskoj zajednici u Oklahomi iz 20-ih godina prošlog stoljeća čiji su članovi ubijeni pod misterioznim okolnostima. Na filmu se radilo poprilično dugo, točnije dvije godine, a što znači da su očekivanja itekako visoka. Leonardo DiCaprio preuzeo je glavnu ulogu uz Lily Gladstone, Johna Lithgowa i Oscarom nagrađenog Brendana Frasera te Jesseja Plemonsa koji glumi teksaškog rendžera koji istražuje slučaj i Roberta De Nira kao glavnog uma iza zločina. 

La Chimera

Redateljica Alice Rohrwacher vraća se u Cannes zaokružujući svoju lirsku trilogiju o talijanskom identitetu i povijesti pričom ispričanom iz perspektive autsajdera - mladog britanskog arheologa (Josh O'Connor) koji je uvučen u mračni svijet noćnih pljačkaša grobnica koji će učiniti sve što je potrebno kako bi osigurali cijenjene etruščanske artefakte. Uz Josha u filmu glumi i Isabella Rossellini koja se pojavljuje u ulozi umirovljene operne pjevačice, te redateljeva sestra, Alba, kao međunarodna trgovkinja dragocjenostima.

Monster

Otkako je osvojio Zlatnu palmu svojim dirljivim filmom 'Obiteljske veze', Hirokazu Kore-eda je radio u Francuskoj (Catherine Deneuve i Juliette Binoche glumile su glavne uloge u njegovom filmu 'The Truth') i Koreji (Song Kang-Ho glumila je glavnu ulogu u filmu 'Broker'), a sada se vraća u svoj rodni Japan s napetom pričom ispričanom iz tri perspektive: majke, učiteljice i dječaka koji se upleo u nasilnu svađu u školi. Sakura Ando i Eita Nagayama servirat će nam zapanjujuće obrate, a pokojni veliki maestro Ryuichi Sakamoto zaslužan je za briljantnu glazbenu kulisu.

Asteroid City

Najnovija savršeno simetrično uokvirena poslastica u režiji Wesa Andersona suncem je okupana priča o sudionicima na konvenciji mladih promatrača zvijezda i svemirskih kadeta u pustinjskom gradu iz 50-ih čije živote preokreće dolazak izvanzemaljca, a nakon čega kreću panični lockdown i širenje egzistencijalnog straha dok se ekscentrični skup učenika, roditelja i entuzijasta koje utjelovljuju  Jason Schwartzman, Tom Hanks, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Maya Hawke i Margot Robbie pita što im budućnost donosi.

May December

Julianne Moore i Charles Melton iz Riverdalea u središtu su delikatne drame Todda Haynesa koja prati ženu pod povećalom javnosti čija je romansa sa zaposlenikom mlađim više od dva desetljeća izazvala tabloidni skandal koji je potresao naciju. Mnogo godina kasnije, ovaj sada bračni par sprema se poslati svoju djecu na studij kada u njihove živote uđe filmska zvijezda (Natalie Portman), nadajući se da će bolje razumjeti njihovu obitelj prije nego što glumi u filmu o njima. Dok se oboje nose s prošlošću na svoj način,  suočavaju se sa strahom od praznog gnijezda, a uz bujicu emocija s kojom se nose, njihova budućnost nije nikada djelovala neizvjesnije. 

Trokut tuge Možda vas zanima Počinje Festival u Cannesu: Ovih 12 sjajnih filmova koji su nagrađenih Zlatnom palmom vrijedi ponovno pogledati Rubrika Life&style Life&style

Firebrand

Povijesni ep u režiji Karima Aïnouza usredotočen je na šestu i posljednju ženu Henrika VIII, Katherine Parr, koju glumi zagonetna Alicia Vikander, a ova priča o otrovnim rivalstvima i intrigama u palači također donosi i Judea Lawa u ulozi sijedog, strašnog monarha. Pridružuju mu se i Erin Doherty kao spisateljica Anne Askew koja je osuđena kao heretik te Eddie Marsan i Sam Riley kao politički orijentirana braća Edward i Thomas Seymour. Katherine Parr se zaljubila u potonjeg po dolasku na dvor, no nakon što je zapela za oko kralju, nije mogla odoljeti njegovim udvaranjima. No, nakon što je preuzela prijestolje, ona dolazi na svoje i počinje imati značajnu moć - i odbija odustati od ljubavi.

Strange Way of Life

Svaki novi film Pedra Almodóvara razlog je za slavlje, a ovoga puta nam stiže 30-minutni queer vestern s Ethanom Hawkeom i Pedrom Pascalom u glavnim ulogama, odjevenima isključivo u kreacije Saint Laurenta koje je dizajnirao Anthony Vaccarello. Njih dvojica glume šerifa i rančera, stare prijatelje koji se ponovno susreću desetljećima nakon što su zajedno radili kao unajmljeni revolveraši, iako se ubrzo pokazuje da njihov susret nije slučajnost. Iako ostali detalji nisu poznati, slavni je španjolski redatelj obećao obilje iznenađenja i osjetljivo istraživanje suvremene muškosti.

The Old Oak

Ken Loach ovoga puta okreće svoj duboko empatični i nepokolebljivi pogled prema sjeveroistoku Engleske donoseći nijansiranu studiju o zajednici, gubitku, strahu i prevladavajućoj nadi. U središtu radnje je pub, posljednji koji postoji u propadajućem bivšem rudarskom selu u okrugu Durham, i jedini preostali javni prostor za one koji još žive u blizini. Kada pad cijena kuća dovede do priljeva sirijskih izbjeglica u to područje, izbijaju napetosti, a stanodavac puba (Dave Turner) tada sklapa neobično prijateljstvo s mladom Sirijkom (Ebla Mari) nudeći odgovor na pitanje mogu li ove dvije marginalizirane frakcije pronaći zajednički jezik.

Cillian Murphy, Oppenheimer Možda vas zanima Evo što znamo o novom filmu 'Oppenheimer' kultnog Christophera Nolana, prepunom holivudskih zvijezda Rubrika Life&style Life&style

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Peti i posljednji nastavak uzbudljive akcijske pustolovne franšize predvođene Harrisonom Fordom okupilo je Antonia Banderasa, Madsa Mikkelsena kao čeličnog negativca i Phoebe Waller-Bridge kao kumče naslovnog junaka. Ona budi omiljenog arheologa na pragu mirovine iz njegovog sanjarenja i upliće ga u opasnu misiju lociranja tajanstvenog brojčanika koji ima moć promijeniti tijek povijesti. Pod redateljskom palicom Jamesa Mangolda, ova ekspedicija donosi skokove iz aviona, jahanje konja u podzemnoj željeznici i vožnju tuk tukova s njihovih krovova. 

Club Zero

Jessica Hausner odabrala je Miju Wasikowsku da preuzme glavnu ulogu u ovom jezivom psihološkom trileru smještenom u elitnom internatu gdje utjecajni učitelj želi uvesti novi predmet pod nazivom 'svjesno jedenje'. Stvorivši čvrste veze s pet učenika, potiče tinejdžere da drastično smanje konzumaciju hrane, odupru se društvenim normama i udalje se od roditelja. Ostale učitelje glume Sidse Babett Knudsen i Amir El-Masry, a kada oni napokon shvate što se događa, već je prekasno.

The New Boy

Nakon briljantno odglumljene uloge u filmu Tár, Cate Blanchett stiže u ulozi odmetnute časne sestre koja vodi udaljeni samostan u Australiji 40-ih u ovoj uzbudljivoj religijskoj sagi domorodačkog redatelja Warwicka Thorntona. Njezin pažljivo uravnotežen svijet je poremećen kada iznenada, u gluho doba noći, devetogodišnje aboridžinsko siroče stigne tražiti pomoć. Ono što slijedi je hrabro ispitivanje kolonijalizma, duhovnih borbi i prave cijene preživljavanja.

 

Photo: Focus Features

Komentari 0