Life&style
Trokut tuge

Počinje Festival u Cannesu: Ovih 12 sjajnih filmova koji su nagrađenih Zlatnom palmom vrijedi ponovno pogledati

  • Uz Oscara, Zlatna palma koja se dodjeljuje u Cannesu vjerojatno je jedna od najprestižnijih nagrada u filmskom svijetu 
  • Ove se godine Cannes održava od 16. do 27. svibnja 
  • Sastavili smo listu od 12 pobjednika tijekom proteklih nekoliko desetljeća, filmova šarolikog žanra, redom briljantnih djela svjetske kinematografije 

Sedamdeset šest godina nakon početka filmskog festivala u Cannesu, Zlatna palma definitivno je još uvijek jedno od najvećih priznanja u filmskoj industriji. To i ne čudi, jer Cannes je uvijek pohodila creme de la creme svjetskog filma, a nagrade su dodjeljivane nekima od najvećih autora u povijesti: Robertu Rosselliniju, Orsonu Wellesu, Henri-Georgesu Clouzotu, Luisu Buñuelu… Festival u Cannesu je globalan u svakom pogledu, nagrađuju nova filmska djela koja riskiraju i bacaju svjetlo na aktualna društvena pitanja, bez obzira na njihovo porijeklo.

Uoči ovogodišnjeg festivala, koji će se održati od 16. do 27. svibnja, u uži izbor stavljamo 12 pobjednika koje sada možeš ponovno pogledati, od nadrealnog mjuzikla iz 70-ih do dirljive japanske obiteljske drame.

1. La Dolce Vita (1960.)

Nema boljeg uvoda u opus Federica Fellinija od ovog raskošnog remek-djela. Radnja filma događa se u sedam dekadentnih dana u Rimu, a prati novinara koji je umoran od svijeta (Marcello Mastroianni) te piše priče za svoju tračersku kolumnu. Žene koje progoni su glamurozne i zagonetne - Anouk Aimée blista kao nasljednica, ali Anita Ekberg je ipak nezaboravna impozantna filmska zvijezda koja pleše do kasno u noć, a zatim u lijepoj haljini do poda ulazi u Fontanu di Trevi.

Gdje gledati: Stream na Amazonu uz Filmbox Live.

2. Povećanje (1966.)

Veruschka von Lehndorff u koktel haljini s perlama, Vanessa Redgrave u kariranoj haljini na kopčanje i Jane Birkin u prugastoj haljini - glumice iz kultnog klasika Michelangela Antonionija jednako su upečatljive koliko i elegantne. Glume potencijalne modele modnog fotografa (David Hemmings) čiji je život poremećen nakon što naiđe na scenu ubojstva. To je triler koji je ujedno i živahni portret tadašnjeg underground Londona, zajedno s prikazom razularenih zabava i rock'n'roll soundtrackom.

Gdje gledati: Stream na Amazonu, Apple TV-u ili YouTubeu.

Klub zadovoljnih žena: Novo poglavlje Možda vas zanima 'Klub zadovoljnih žena: Sljedeće poglavlje': Evo što nudi superzabavan nastavak popularne romantične komedije Rubrika Life&style Life&style

3. Taksist (1976.)

Film Martina Scorsesea o urbanom otuđenju prikazuje briljantnu glumu Roberta De Nira koja mu je vjerojatno odredila zvjezdanu karijeru. De Niro glumi veterana Vijetnamskog rata koji je postao taksist, pa krstari ulicama New Yorka i zgrožen je korupcijom i nepravdom s kojima se susreće. Premda ima dosta nasilja, postoji neočekivana ljepota koja se može pronaći u nevjerojatnoj glazbi i halucinatornim slikama filma: igra svjetla neonskih reklama, kišom poškropljeni pločnici i para koja se zlokobno diže iz poklopaca šahtova…

Gdje gledati: Stream na Amazonu, Apple TV-u ili YouTubeu.

4. Apokalipsa danas (1979.)

Vojnik (Martin Sheen) putuje iz Vijetnama u Kambodžu na tajnu misiju sa zadatkom da ubije odmetnutog pukovnika (Marlon Brando) u genijalnom ratnom epu Francisa Forda Coppole. Briljantan je u svojim prikazima užasa rata, od polja posutih napalmom do džungli progutanih plamenom i zračnog helikopterskog napada uz gromoglasnu Wagnerovu glazbu. Međutim, film je također meditacija o apsurdnosti rata i psihološkim ožiljcima koje ostavlja za sobom.

Gdje gledati: Stream na Apple TV-u.

5. Sav taj jazz (1979.)

Poluautobiografski glazbeni film Boba Fossea fokusira se na ekscentričnog koreografa (Roy Scheider) koji žonglira s projektima na Broadwayu i u Hollywoodu, sve dok polako ne izgubi kontrolu nad stvarnošću. Film je prepun fenomenalnih plesnih sekvenci i složenih kostima te nudi bizarni uvidi u um kreativnog genija.

Gdje gledati: Može se iznajmiti na Amazonu.

6. Kagemusha (1980.)

U Japanu u 16. stoljeću se smrt feudalnog gospodara prikrivala korištenjem dvojnika, sitnog lopova koji mu nevjerojatno sliči. Oba lika glumi Tatsuya Nakadai, u svojoj pretposljednjoj suradnji s legendarnim redateljem Akirom Kurosawom. To je samurajski ep koji isprepliće Shakespeareove dvorske intrige i epske bitke, a kulminira dirljivom scenom u kojoj varalica konačno dopušta da ga oholost svlada.

Gdje gledati: Stream na Amazonu, Apple TV-u ili YouTubeu.

7. Pariz, Texas (1984.)

Prostrani krajolici američkog jugozapada pružaju lirsku pozadinu za kultni čeznutljivi film ceste Wima Wendersa. Počinje prikazom lutalice (Harry Dean Stanton) koji sam hoda kroz pustinju. Nakon misteriozne četiri godine izbivanja, pronalazi ga njegov brat (Dean Stockwell) i kreće u potragu za svojom davno izgubljenom ženom (Nastassja Kinski). Vrijedno je obratiti pažnju na glumu Kinski, a da ne spominjemo blunt bob i ružičasti džemper od mohera koji ju je učinio ikonom stila.

Gdje gledati: Stream na HBO Max-u, Amazonu ili Apple TV-u.

8. Piano (1993.)

S ovom zanosnom dramom je Jane Campion postala prva i još uvijek jedina redateljica koja je osvojila glavnu nagradu u Cannesu. Sadrži dva dirljiva, Oscarom nagrađena preokreta: Holly Hunter kao nijemu škotsku udovicu i Annu Paquin kao njezinu prerano sazrelu kćer. Odvezene su na Novi Zeland kako bi se Hunter udala za zemljoposjednika, ali tragedija se nazire kad ona pristane davati satove klavira grubom šumaru (Harvey Keitel), u kojeg se zaljubljuje.

Gdje gledati: Stream na Paramountu+, Amazonu ili Apple TV-u.

9. Obiteljske veze (2018)

Nekonvencionalna obiteljska zajednica u središtu je delikatne studije Hirokazua Koreede o siromaštvu u modernom Tokiju. Ekipa sastavljena od starijeg matrijarha, para, mlade žene i dječaka, spaja kraj s krajem krađom iz supermarketa. Ubrzo prihvate i djevojčicu (Miyu Sasaki) za koju sumnjaju da je roditelji zlostavljaju. Je li oteta ili spašena? Film nudi malo odgovora, ali osvaja svojom toplinom, suosjećanjem i jasnim pogledom na svijet.

Gdje gledati: Stream na Amazonu, Apple TV-u ili YouTubeu.

10. Parazit (2019.)

Kao prvi film koji je osvojio i Zlatnu palmu i Oscara za najbolji film nakon filma 'Marty' iz 1955. godine, satira Bong Joon-hoa zacementirala je svoje mjesto u povijesti filma. To je kombinacija crne komedije s Hitchcockovskim hororom i socrealizmom, bajka o dva klana, jednom siromašnom, ali ambicioznom, a drugom naivnom i bogatom, čiji životi postaju isprepleteni. 

Gdje gledati: Stream na HBO Max-u, Apple TV-u ili YouTubeu.

11. Titane (2021.)

Mlada je djevojka teško ozlijeđena u automobilskoj nesreći i u lubanju joj je ugrađena titanijska ploča. Nekako je ovo ipak najmanje šokantna stvar koja se može dogoditi u napetom trileru koji uključuje masovna ubojstva, palež i, da tako kažemo, auto-erotiku, jer prati junakinju kao neprilagođenu odraslu osobu (zapanjujuća Agathe Rousselle). To je tek drugi film koji je snimila žena, a koji je osvojio prestižnu nagradu i dokaz da je Cannes još uvijek mjesto gdje se slavi rad koji pomiče granice.

Gdje gledati: Stream na Huluu, Amazonu, Apple TV-u ili YouTubeu.

12. Trokut tuge (2022.)

Ruben Östlund, koji je dobio svoju prvu Zlatnu palmu za sagu 'Trg', još je jednom oduševio na festivalu s ovim slasnim ispiranjem globalnog potrošačkog kapitalizma. Veći dio radnje odvija se na luksuznoj jahti, gdje se manekenski par (Harris Dickinson i Charlbi Dean) suočava s oligarsima i trgovcima oružjem, to jest, sve dok ne dođe oluja, zavlada kaos i uspostavi se novi poredak. 

Gdje gledati: Stream na Huluu, Amazonu, Apple TV-u ili YouTubeu.

Robert De Niro i Leonardo DiCaprio Možda vas zanima Ovako će izgledati Scorseseov grandiozni filmski projekt s Leonardom DiCapriom i Robertom De Nirom Rubrika Life&style Life&style
Photo: Neon

Komentari 0