Life&style

Obožavaš lubenice? Onda obavezno moraš isprobati ovih 5 osvježavajućih recepata

  • Kad kažeš riječ ljeto, sigurno ti na pamet padne i lubenica! Obožavateljice ove namirnice su na pravom mjestu
  • Donosimo ti odlične ideje za jednostavne recepte u kojima glavnu riječ vodi upravo ovo omiljeno ljetno voće
  • Od osvježavajuće salate, sve do limunade. Pogledaj kojih se to pet jednostavnih recepata našlo na našem popisu

Lubenica je jedna od onih namirnica koja daje svježinu svakom jelu s kojim se kombinira, a ono što je najvažnije - jeftina je i lako dostupna. Kako ti ne bi dosadila tijekom narednih ljetnih mjeseci, u nastavku ti donosimo pet zanimljivih i jednostavnih recepata za ukusna jela, deserte i napitke od lubenice:

Lubenica sa senfom Možda vas zanima Ovako se sad jede lubenica? TikTokeri na omiljeno voće stavljaju bizaran dodatak, ali nisu svi oduševljeni Rubrika Life&style Life&style

1. Salata od lubenice s feta sirom i rukolom

Ako tijekom toplih ljetnih dana poželiš pojesti osvježavajuću salatu, imamo sjajnu ideju za tebe. Salata od lubenice s feta sirom i rukolom idealna je za osvježenje, jednostavno se priprema i odlično se slaže uz meso s roštilja. 

Sastojci sa salatu: pola manje lubenice, limunov sok, 100 g feta sira, listići svježe mente i rukola

Postupak pripreme: Rashlađenoj lubenici izvadi koštice, nareži je na kockice i stavi u dublju posudu. Narezanu lubenicu pokapaj limunovim sokom, a potom je pospi komadićima feta sira, svježe metvice i rukole. Posluži odmah ili ostavi u hladnjaku, ali ne predugo. 

 | Autor: Instagram Instagram

2. Granita od lubenice

Granita je naziv za ledeni desert koji se priprema od šećernog sirupa i leda. Dakle, voda i šećer su baza granite, a upotpunjuje se s okusima po želji. Jedna od najpopularnijih verzija svakako je ona napravljena od lubenice. 

Sastojci za granitu: 1 kilogram lubenice, sok od 2 limete i 2 žlice šećera

Postupak pripreme: Lubenici izvadi koštice, nareži je na manje komade i pomiješaj u blenderu sa sokom od limete i šećerom. Sve namirnice miksaj dok ne dobiješ ujednačenu tekuću smjesu. Tekuću smjesu ubaci u kalup, prekrij plastičnom folijom i stavi u zamrzivač na tri sata. Zamrznutu granitu 'struži' vilicom dok je ne pretvoriš u malene kristaliće, a potom je serviraj u malim zdjelicama ili čašama. 

 | Autor: Instagram Instagram

Izgleda da cijelo vrijeme jedemo lubenicu na pogrešan način - kako se zapravo pravilno jede?

3. Limunada s lubenicom

Limunada od lubenice, popularnog naziva "lubenada", kratak je, jednostavan i brz recept idealan za ljetno osvježenje. U nastavku ti donosimo recept za 10 osoba u kojem ćeš uživati s društvom.

Sastojci za "lubenadu": 800 grama lubenice, 700 ml obične vode, 100 ml svježe iscijeđenog soka od limete, listići svježe mente i 100 g šećera

Postupak pripreme: U jednu posudu dodaj šećer i 100 ml vode te ih lagano zagrijavaj dok se šećer ne rastopi. Taj slatki sirup pomiješaj sa svježe iscijeđenim sokom limete i preostalom vodom. Lubenicu izmiješaj u blenderu, a dobiveni sok pomiješaj s limunadom, kockicama leda i listićima svježe mente. Živjela!

 | Autor: Instagram Instagram

Kako odabrati najfiniju lubenicu? Uz ove trikove nema šanse da pogriješiš...

4. Tropska salsa od lubenice

Salsa od lubenice je jedan od najzanimljivijih recepata s ovim ljetnim voćem. Lubenica će klasičnoj salsi dati dodatnu svježinu i finu aromu. 

Sastojci za salsu: pola lubenice, 2 krastavca, 1 glavica ljubičastog luka, 1 ljuta papričica, 2 žlice nasjeckanog lišća korijandra 1 žličica nasjeckanog svježeg peršina, sok od limete

Postupak pripreme: Sve sastoje nareži na kockice, izmiješaj u posudi, posoli i popapri. Prekrij ih folijom i ostavi da se hlade 30 minuta. Salsu možeš jesti uz tortilla čips. 

 | Autor: Instagram Instagram

5. Smoothie od lubenice i jagoda

Popularni smoothie jedan je od omiljenih tekućih obroka koji će te osvježiti tijekom ljetnih mjeseci, ali i nahraniti zdravim kalorijama, vitaminima i mineralima. Mi ti predlažemo ljetni miks od lubenice i jagoda koji ćeš obožavati.

Sastojci za smoothie: 2 šalice lubenice nasjeckane na kockice, 1 šalica zaleđenih jagoda, 1 narezana i zaleđena banana, 50 ml bademovog mlijeka, med, agavin sirup ili stevija po želji

Postupak pripreme: Bademovo mlijeko ulij u blender i dodaj mu komadiće lubenice, jagode i bananu te dobro izblendaj. Dobivenu smjesu zasladi medom ili nekim drugim sladilom po želji i dalje miksaj dok ne postane glatka. Serviraj odmah!

 | Autor: Instagram Instagram

Možda vas zanima Želiš li najsočniju piletinu ikad trebat će ti samo jedna - lubenica! Otkrivamo ti ludo dobar recept Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    ljetno voce