- Želiš isprobati jedan sasvim drugačiji recept uz koji ćeš dobiti najsočniju piletinu ikad?
- Uz pile, potrebno ti je još samo jedna – lubenica, koja se već može kupiti po prihvatljivim cijenama
- Ako ti ove dvije namirnice djeluju nespojivo, pokušat ćemo te razuvjeriti iskustvom onih koji su već iskušali ovaj neobičan recept
Piletina pečena u lubenici? Daleko od tradicionalnog recepta, piletina pripremljena na ovakav način zvuči kao jelo s jezivog menija za Noć vještica. Ali oni koji su recept isprobali, tvrde kako nas to nipošto ne bi trebalo spriječiti da ga u svojim kuhinjama i iskušamo. Kao rezultat mogla bi dobiti najmekšu i najsočniju pečenu piletinu ikad, ako je to način na koji preferiraš jesti svoje omiljeno meso.
Recept je zapravo objavljen u New York Timesu kao prvotravanjska šala, ali kulinarski entuzijasti poput Influencerice @emmymadeinjapan odlučili su ga stvarno isprobati. Uz nekoliko prilagodbi recepta uslijedilo je oduševljenje.
Okuse lubenice uopće se ne osjeti u gotovom pečenju, a meso ne može biti mekše kako se peklo u prirodnoj kupelji i sokovima ovog nam sada lako dostupnog voća.
Kako je sezona sočnih lubenica, mogu se nabaviti pri prihvatljivim cijenama, a još će ti trebati začini po izboru. U receptu kojeg prenosimo radi se o egzotičnijim začinima, poput kurkume i curryja, koji se izvrsno slažu s piletinom. Kad je bal nek je maskenbal! Vrijeme je da isprobamo nešto novo, pa krenimo u izradu..
Sastojci:
- 1 velika lubenica (oko 7 kilograma)
- 1 pile za pečenje (do 2.5 kilograma)
- Sol i papar
- 1 limun kojeg si izbola vilicom
- 1 žlica curryja
- 1 žlica kurkume
- 1 žlica chilija u prahu
- 2 žlice češnjaka u prahu
- 2 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice maslaca
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva
- Na jednoj strani lubenice odreži tanki dio kore kako bi lubenica bila stabilnija na ravnoj površini. Nakon što je polegneš na odrezani dio, na suprotnoj strani, odreži kapicu koja će poslužiti kao otvor kroz koji ćeš umetnuti piletinu u lubenicu
- Žlicom za sladoled ili drugim pomagalom izdubi meso lubenice
- U zdjeli zajedno pomiješaj začine: curry, kurkumu, češnjak u prahu, chili u prahu i smeđi šećer. Dodaj sol i papar, a zatim mješavinu začna utrljaj u piletinu i na njezin vanjski dio
- U pile umetni limun kojeg si prethodno probole vilicom na nekoliko mjesta
- Pile stavi u izdubljenu lubenicu, a zatim preko postavi ‘poklopac’ od lubenice te ga za donji dio pričvrsti štapićima za roštilj kakao bi ostala na mjestu tijekom pečenja
- Pile u lubenicu peci dva sat na temperaturi od 200 stupnjeva
- Smanji temperaturu na 150 stupnjeva, a zatim još peci do 2 ½ sata
- Pile pažljivo izvedi iz lubenice, a sok odvoji u manji lonac
- Zagrij sok do vrenja i pričekaj dok se malo ne reducira. Zatim umiješaj dvije žlice hladnog maslaca i miješaj do ne dobiješ ukusan umak
- Piletinu možeš poslužiti uz kuhanu rižinu i grilano povrće. No, kombinacija je zapravo bezbroj. Svakako ne zaboravi dodati i umak. U slast!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.