Life&style

Kako odabrati najfiniju lubenicu? Uz ovih 5 trikova nema šanse da pogriješiš...

  • Još jedna od stvari zašto se veselimo ljetu je i mnogima omiljeno voće lubenica
  • Nije jednostavno pronaći sočnu i ukusnu (i slatku!) lubenicu koja će ispuniti sva tvoja očekivanja
  • Pomoću nekoliko trikova više nikad nećeš pogriješiti pri odabiru

Kupnjom prve lubenice možemo reći kako službeno otvaramo ljetnu sezonu. No, kad malo bolje razmislimo izabrati pravi primjerak nije lako. Vjerojatno si i ti davnih dana vidjela kako neki ljudi kako kucaju po njoj pa si možda automatski i sama krenula tako tražiti najzreliju bez da, zapravo, znaš što radiš. Osim još nekih trikova, otkrit ćemo ti i što to lupkanje znači. 

Uskoro planiraš na more? Evo što bi obavezno trebala spakirati Možda vas zanima Uskoro planiraš na more? Evo što bi obavezno trebala spakirati Rubrika Native sadržaj Native sadržaj

1. Težina lubenice

Postoji nekoliko stvari koje bi trebala provjeriti prije kupnje. Prvo obrati pozornost na težinu lubenice koja ti se sviđa jer težina igra veliku ulogu. Kad je lubenica zrela onda je i tvrđa pa je najbolje da odabereš lubenice one veličine koju želiš, dakle približno iste. Zatim probaš dići svaku od njih. Ako su lubenice podjednake veličine neka najteža bude tvoj izbor.  

via GIPHY

2. Okrugla ili duguljasta?

Isto tako postoje i tvrdnje da su simetrične lubenice ukusnije kao i da one duguljastije imaju više vode, a da su okruglije slađe. To baš nije točno. Ima mnogo sorti lubenica pa tako ima duguljastih koje su vrlo slatke ili nešto manje slatke, a isto tako okruglih. Sorte koje susrećemo na tržištu su redom slađe sorte tako da slatkoća ploda ne ovisi o tome nego je li lubenica ubrana u pravo vrijeme odnosno kad potpuno dozori, pod toplim sunčevim zrakama. Inače lubenici treba 80-95 dana od sadnje da sazrije.

Slasna je, ali... Što sve lubenica radi tvom tijelu ako je često jedeš

3. Žuti dio

Vjerojatno si primijetila kako većina lubenica na kori ima žuti dio na nekom mjestu. To označuje mjesto na kojem je ona ležala dok je rasla. Što je mrlja više žuta, znači da je lubenica zrelija. Izbjegavaj lubenice koje imaju bijelu ili vrlo blijedu mrlju jer to znači da je plod ubran prerano. Isto tako ona mora biti tamnozelene boje i imati što manje pruga po sebi. 

4. Peteljka

Također, obrati pozornost i na peteljku ako ju ima. Ako je ona suha znači da je lubenica zrela, no ako je zelena, to znači da je prerano ubrana te da neće dozreti. 

5. Kuckanje i vibracije

I napokon je na red došlo to slavno lupkanje odnosno kuckanje prstima po lubenici. Ako čuješ da je zvuk pun i tup, to znači da si odabrala zrelu lubenicu. No, ako se radi o tihom i šupljem zvuku, nemoj odabrati tu lubenicu koliko god ti lijepo izgledala jer je ona prezrela. Obrati pozornost i na vibracije koje ćeš osjetiti u ruci u kojoj ju držiš jer što su one jače, lubenica je bolja. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0