Life&style

O ovim navikama vjerojatno ne razmišljaš, a one mogu otkloniti nastanak neugodnih hemoroida

  • Svrbež, peckanje, krvarenje…o tegobama koje uzrokuju hemoroidi sigurno nerado pričaš a još gore ih doživljavaš
  • Osim genetskih predispozicija uzrokuju ih i navike koje često prakticiramo a da o njima uopće ne razmišljamo
  • Evo kojih ‘bezazlenih’ aktivnosti bi se trebala kloniti kako bi spriječila ovu neugodnu pojavu 

Statistike nisu baš ohrabrujuće - tri od četiri odrasle osobe u jednom trenutku u životu iskusit će svrbež, peckanje ili krvarenje kakve nam mogu prirediti samo hemoroidi. Točnije, hemoroidalna bolest smatra se boljkom modernog doba o čijim se tegobama nerado razgovora. Tegobe zapravo nastaju kada potporno i mišićno tkivo povećanog hemoroidalnog čvora slabi te se on postupno spušta prema vanjskom otvoru anusa, a time fiziološka funkcija hemoroida slabi.

Možda vas zanima Što se događa s tvojim tijelom ako ne ideš svaki dan na WC Rubrika Life&style Life&style

No, jesi li znala da osim genetskih predispozicija na pojavu ove neugodnosti znatno utječe i način života? Previše aktivnosti u teretani, dizanje teških predmeta, predugo zadržavanje na wc školjci samo su neke od  aktivnosti koje mogu potaknuti stvaranje ovog neugodnog zdravstvenog stanja. Evo što bi još sve trebala izbjegavati kako bi spriječila nastanak ove iritantne neugodnosti

Ne možeš se baš pohvaliti prehrambenim navikama

Ako se previše oslanjaš na brzu prehranu ili nezdrave grickalice kako bi izgurala kroz dan, tvoje tijelo sigurno neće dobiti potrebnu količinu vlakana. Vrijedni nutrijenti koje nalazimo u voću i povrću upravo ti pomažu da tvoja stolica bude mekana i lakše prolazi kroz probavni trakt. Stručnjaci zato savjetuju optimalni unos vlakana kroz odgovarajuću hranu, suplemente ili pak njihovu kombinaciju. Za odrasle osobe preporučuje se unos od 25 do 30 grama vlakana dnevno, uz oko dvije litre vode. 

Možda vas zanima Najbolja strategija uz koju ćeš se kod kuće držati podalje od nezdrave hrane i viška kilograma Rubrika Life&style Life&style

Podižeš teške predmete

Podizanje jednog dijela kauča dok usisavaš možda ti se čini bezazleno, ali ono će zapravo povećati pritisak u rektumu i uzrokovati da vene (hemoroidalni pleksus) nabreknu poput balona. Iako se možeš potruditi da podizanje izvedeš što pravilnije, odnosno da opterećenje bude u donjem dijelu tijela a ne u leđima, ovaj pritisak zapravo ne možeš izbjeći. Najbolje bi bilo izbjegavati podizanje teških predmeta kad god je to moguće. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

Preambiciozna si u teretani

Iz istog razloga kao što podizanje teške kutije može potaknuti stvaranje hemoroida, dizanje teških utega u teretani može biti okidač za nastanak ove boljke. Naravno da želiš postavljati izazove svom tijelu i napredovati u svojim vježbama, ali pri tom pripazi da vježbe prilagodiš svojim sposobnostima izvodiš ih sasvim pravilno. Pogrešan način dizanja utega može utjecati i na rezultate tvog programa tjelovježbe. 

Sjediš na wc-u…zauvijek

Sjedenje na wc školjci i ne mora biti tako dosadno – ipak imamo pametne telefone koji nam mogu prikratiti te minute. No, predugo zadržavanje u ovoj privatnoj prostoriji omogućit će da gravitacija nepovoljno djeluje na vene. Naravno, za obavljanje svoje potrebe trebala bi odvojiti vremena koliko god ti je potrebno, ali čim si gotova, izjuri van. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

Jednostavno ne ide

Ako nuždu broj dva obavljaš manje od tri puta tjedno vjerojatno patiš od zatvora. Odlazak na wc u ovim situacijama povezuje s teškim i tvrdim stolicama koje uzrokuju rastezanje jastučića koji podržavaju vene zbog čega dolazi do širenja hemoroidalnih vena i potom nastanka tegoba. Za redovitu stolicu u svoj program trebala bi uvesti više vježbanja i dovoljno vlakana i tekućine

Možda vas zanima Muči te zatvor? Postani redovita uz pomoć ovih logičnih 5 savjeta Rubrika Life&style Life&style

Prečesto odlaziš na wc

Jedan od najčešćih uzroka hemeroida upravo je pretjerano česta stolica. Već smo spomenuli kako zadržavanje na wc školjci ne djeluje povoljno na vene stoga ih odlazak na wc češće nego inače dodatno opterećuje. Uzroci previše česte stolice mogu biti gripa, sindrom iritabilnog crijeva, virusno oboljenje, uzimanje nekih lijekova ili trovanje hranom. A možda jednostavno trebaš promijeniti svoju prehranu

Trudna si

Dati život ljudskom biću jedan je od najljepših osjećaja, no iznošenje trudnoće, složit će mnoge mame, nije uvijek najglamurozniji period. Trudnoća se povezuje s naprezanjem koje dolazi od povećanog trbušnog pritiska proširene maternice te fetusa. Hemoroidi zato mogu biti vrlo problematični za trudnice pa čak i nakon porođaja, a najčešće se javljaju u posljednjem tromjesečju. Preporučuje se više aktivnosti te unosa vlakana i vode.

Preskočila si teretanu…opet

Osim što će pomoći tvom blistavom tenu i održavanju vitkosti, vježbanje sprječava i nastanak hemeroida. Redovna tjelovježba pomaže u redovnoj funkciji crijeva, ali zanimljivo je i istraživanje koje je povezuje hemeroide i Indeks tjelesne mase (BMI). Naime, za svaki povećan bod BMI-ja odrasle osobe su povećale rizik od nastajanja hemeroida za 3,5%. To je zato što prekomjerna težina vrši dodatni pritisak na analno područje. Evo još jednog razloga da u svoj tjedni program uvrstiš i preporučenih 150 minuta tjelovježbe.

Photo: shutterstock

Komentari 0