Life&style 02. srpnja 2019.

Nije dobro... S ovih 10 znakova tijelo te upozorava da jedeš previše šećera

Shutterstock/Instagram.
  • Ako su ti poznati neki od sljedećih tjelesnih signala, moguće je da je to znak za preveliku konzumaciju šećera
  • Ako je odgovor potvrdan – svakako potraži pomoć liječnika 
  • Oprez: šećer, odnosno pretjerana konzumacija šećera, može čak izazvati i gubitak težine! 

Sljedeći simptomi su ti poznati? Onda moraš preispitati svoju konzumaciju šećera. Naime, često to može biti razlog za naizgled bezazlenu promjenu – koju nikako ne smiješ ignorirati! Naime, previše šećera šteti živcima, organima i venama! 

1. Stalna glad 

U nekim danima svakih pet minuta trčiš do hladnjaka? Onda trebaš paziti da ne konzumiraš toliko namirnica koje su pune šećera. Naime, ako jedemo puno slatkoga, visoka razina šećera u krvi sprječava glukozu da uđe u stanice. Zbog toga tijelo nema energije te stalno traži jelo. 

2. Stalni umor 

Kod visokog šećera u krvi tijelo nije u stanju pravilno skladištiti i apsorbirati glukozu. Energija se ne stvara kako treba te naše stanice nemaju goriva koje inače trebaju. Zbog toga smo stalno umorne i iscrpljene – i trebale bismo u uredu radije pojesti neko voće ili zdrave grickalice. 

3. Često mokrenje

Kad je šećer u krvi visok bubrezi ne mogu više pravilno apsorbirati tekućinu. Tijelo pokušava izjednačiti šećer u krvi tako da ga razrijedi s vodom. To vodi ka čestom mokrenju. 

4. Jaka žeđ 

S gubitkom vode - koje tijelo koristi za ujednačavanje - dolazi do jake žeđi i suhih usta. Kako bismo utažile žeđ, moramo piti puno nezaslađenih napitaka.  

Možda vas zanima... 5 stvari koje trebaš znati o steviji, sve popularnijoj zamjeni za šećer Rubrika Life&style Life&style

5. Gubitak težine 

Premda zvuči nelogično na prvi pogled: prevelika konzumacija šećera može uzrokovati kratkotrajni gubitak težine. Naime, zbog čestog mokrenja tijelo gubi vodu te postaje lakše. Pošto razine inzulina sprječavaju pravilnu izmjenu tvari, tijelo počinje kuriti masnoće. Puno šećera i kurenje masnoća? Zvuči kao dijeta iz snova. Međutim, oprez: to je reakcija tijela u nuždi koja može izazvati ozbiljne zdravstvene posljedice. 

6. Upale 

Upala mokraćnih puteva i gljivice su česte nuspojave prevelike konzumacije šećera – osobito kod žena. Naime, šećer stvara pogodnu okolinu za razmnožavanje bakterija. 

7. Zamagljen vid 

I stanice u očima pate od previše šećera u krvi. Dehidrirajuće djelovanje šećera deformira stanice te se ponekad događa da nam se zamagli vid. 

Možda vas zanima... Kako je izgledalo mojih mjesec dana bez šećera - i zašto sam odustala? Rubrika Život Život

8. Rane sporo zarastaju 

Jako sporo ti zarastaju ranice ili porezotine? Moguće je da je uzrok tome šećer! Naime, šećer može oštetiti krvne žile te spriječiti cirkulaciju. 

9. Problemi s koncentracijom 

Visoke razine šećera u krvi sprječavaju dotok glukoze u mozak. Zbog toga je našem mozgu teško napuniti se energijom te raditi optimalno. Dakle, ako ti teško pada donositi odluke ili često imaš osjećaj da sporije razmišljaš, moguće je da je krivac šećer u krvi. 

10. Razdražljivost 

Istraživanja su pokazala da su ljudi koji imaju visoku razinu šećera u krvi strašljiviji, razdražljiviji i ponekad čak i depresivniji. Ako mozak odjednom više ne dobiva glukozu, pada raspoloženje. Šećer utječe i na preuzimanje jedne druge tvari koja je odgovorna za raspoloženje - krom. Taj mineral treba održati stabilnu razinu šećera u krvi – jer inzulin ne može dobro funkcionirati bez kroma. 

Komentari 0