Prema ovim grafikama možeš otkriti kojoj grupi pripadaš i koje namirnice ne bi smjela ni pomirisati
Izdajnički prištići, crvenilo i blijeda koža: pogrešne prehrambene navike ne vide se samo na figuri, nego i na licu. U knjizi „Reverse the Signs of Aging“, doktorica Nigma Talib opisuje četiri tipa lica te objašnjava što je zdravo i dobro, a što ne. Naime, djelovanje šećera, alkohola & Co, pokazuje se kod svakog čovjeka drugačije. Primjerice, možemo si objasniti zašto frendica može popiti mlijeka koliko želi, a ako pojede žličicu maslaca – odmah joj izbiju prištići.
Glutensko lice
Karakteristike: prištići na čelu, bradi i obrazima, naduti i crveni obrazi, tamne fleke po bradi.
Uzrok: mnogi ljudi pate od intolerancije na gluten– a da to ni ne znaju. Pošto tijelo ne može probaviti gluten, nastaju upalne reakcije koje se manifestiraju i crvenilom na obrazima te prištićima. Laut Talib tvrdi da dolazi i do snažnije pigmentacije kože, pa se pojavljuju tamne fleke na području brade.
Rješenje: ako patiš od intolerancije na gluten, protiv prištića ti neće pomoći pilinzi ili kreme. Ne smiješ konzumirati proizvode koji sadrže gluten (npr. bijeli kruh, tjesteninu, kekse), moraš piti puno vode te konzumirati puno balastnih tvari u obliku orašastih plodova.
Mliječno lice
Karakteristike: natečeni kapci, podočnjaci, blijedo lice, mnogo prištića i mitesera te prištići na bradi.
Uzrok: s godinama se smanjuje broj enzima koji razgrađuje mliječni šećer. Kod nekih ljudi potpuno nestane. Talib kaže da je intolerancija na laktozu moguća čak i kad to pretrage ne pokažu. Ako i dalje konzumiraš mliječni šećer, to može uzrokovati upalne procese u tijelu koji potom uzrokuju prištiće i otekline oko očiju. Osim toga, kaže Talib, danas kravlje mlijeko sadrži mnoge hormone, a oni mogu uzrokovati nastajanje prištića – osobito u području brade.
Rješenje: nemoj konzumirati mliječne proizvode najmanje mjesec dana - zamijeni ih sojinim ili zobenim mlijekom te promatraj kako će ti reagirati koža.
Šećerno lice
Karakteristike: borice na čelu, upalo lice, tanka koža, sklonost aknama, blijedi ten.
Uzrok: rafinirani ugljikohidrati (npr. iz bijelog brašna i slatkiša) odmah se nakon konzumacije pretvaraju u šećer. Taj prekomjerni šećer taloži se na kolagen te usporava obnovu stanica. Zbog toga koža izgleda starija te se na čelu pojavljuju bore.
Rješenje: bilo bi dobro prekrižiti šećer na jelovniku. Ili barem maksimalno smanjiti unos šećera – zbogom slatkišima!
Vinsko lice
Karakteristike: crvenkasta koža, borice i prištići između očiju, viseći kapci i borice ispod očiju, suha koža i naborani obrazi, povećane pore i nazolabijalni nabori.
Uzrok: alkohol uzima tijelu vodu – zato bore postaju dublje i vidljivije. Osim toga, vino sadrži voćni šećer koji loše djeluje na kolagen – koji je pak zadužen za elastičnost kože. Zbog toga nastaju velike pore. Pošto vino (i alkohol općenito) ubrzava krvotok, proširuju se kapilare pa je ton kože uvijek malo crvenkast.
Rješenje: Talib predlaže stanku od konzumacije alkohola od najmanje tri tjedna kako bi se crijevna flora mogla oporaviti. Ako nakon toga opet poželiš popiti koju čašicu vina, preporučuju se sorte vina koje sadrže manje šećera – sauvignon blanc, pinot grigio, merlot ili burgundac.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.