Life&style

Nekad dobro dođe, ali... Učestalo nošenje steznika može ti uzrokovati ovih 7 zdravstvenih problema

  • Steznici i gaćice za oblikovanje tijela tajna su brojnih slavnih dama zahvaljujući kojoj imaju besprijekornu liniju
  • Ipak, učestalo nošenje ovog modnog predmeta može se negativno odraziti na zdravlje i optimalno funkcioniranje cjelokupnog organizma
  • Osim problema s cirkulacijom i proširenim venama, mogu se javiti i problemi s probavnim i mokraćnim sustavom 

Steznici su tajna dobrog izgleda brojnih slavnih dama koje u najboljim izdanjima hodaju crvenim tepisima. Kardashianke su toliko poznate po svojoj ljubavi prema tom predmetu za oblikovanje tijela da su ga uvrstile i u vlastite modne kolekcije. Štoviše, Kim mu je posvetila i cijelu liniju. No takozvane spanxice ipak imaju i svoju negativnu stranu, a evo koje to posljedice za tvoje zdravlje može ostaviti njihovo učestalo nošenje.

Možda vas zanima Ove tri modne pogreške jednostavno moraš izbjegavati - zbog njih izgledaš znatno starije Rubrika Moda Moda

1. Uzrokuje iritacije kože

Stezne gaćice možda kreiraju iluziju mršavije siluete, ali mogle bi ti uzrokovati nadraženost, crvenilo i kožni osip. "Ova odjeća dodiruje kožu više nego bilo koja druga tkanina koju nosite. Budući da je mahom sintetička može uzrokovati iritaciju", objasnila je dr. Jamile Wakim-Fleming. Folikulitis je još jedna česta infekcija od koje pate žene koje često nose ovaj tip gaćica budući da bakterije ostaju zarobljene u folikulu dlake. Ako se dogodi bilo što od navedenog, pravo je vrijeme da privremeno prestaneš nositi taj tip odjeće. 

2. Umanjena cirkulacija

Baš kao i u slučaju preuskih traperica, učestalo nošenje steznih gaćica može se negativno odraziti na naše zdravlje. Pokazalo se kako one mogu uzrokovati takozvani sindrom kompresije mišića. To se događa kada je previše pritiska na koži i tkivu ispod, a cirkulacija krvi u nogama i živcima značajno se pogoršava te to može dovesti do oticanja ili ukočenosti. "Super konstriktivna odjeća može smanjiti cirkulaciju i potencijalno čak uzrokovati ugruške krvi, varikozne vene i zagušenje limfe" - istaknula je  dr. Karen Erickson. Dakle, ako primjetiš da su ti gležnjevi često natečeni ili osjećaš zatezanje na bedrima i bokovima trebala bi na neko vrijeme skinuti steznik te obratiti pažnju da pri narednoj kupovini nabaviš veći broj.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Utječe li doista nošenje uskih traperica na razvoj celulita? Znanost ima odgovor Rubrika Moda Moda

3. Povećana inkontinencija i problemi s mokrenjem

Žene koje koriste steznik imaju tendenciju izbjegavati odlazak na toalet. Pritisak koji se stvara utječe i na mjehur, a odgađanje mokrenja može izazvati privremenu inkontinenciju ili je pojačati kod onih koji je već imaju. Nošenje previše uskog donjeg rublja  izrađenog od sintetičkih vlakana moglo bi dodatno potaknuti razvoj bakterija koje uzrokuju mokraćnu infekciju, stoga je pamučno donje rublje bolji odabir.


4. Problemi s probavnim sustavom

Nošenjem steznika pritišćeš unutarnje organe.  Ako steznik nije dovoljno stisnut, ne može odraditi svoj posao, no zbog toga  su stisnuti trbuh i crijeva, što može uzrokovati želučani refluks i žgaravicu. Doktorica Ruby Greywoode objasnila je da steznici koji previše stežu trbuh mogu u njemu uzrokovati blagu nelagodu ili čak umjerenu bol. "Preuska odjeća može stisnuti želudac i spriječiti da njegov sadržaj pravilno prođe te se zbog toga može vratiti u jednjak" - objasnila je. Dakle, ako ti se dogodi da osjetiš teške simptome žgaravice svaki put kada nosiš svoje spanxice, možda ćeš htjeti preispitati svoj izbor donjeg rublja. Ili, u najmanju ruku, razmisli o isprobavanju nešto veće veličine.

Učestalo nošenje steznika može se negativno odraziti i na donji dio tvog probavnog sustava. Kao što navode iz klinike Cleveland, kada se tvoje tijelo steže u prejako zategnutom stezniku, plin proizveden probavom i zrak koji prirodno gutaš dok jedeš ima problema s ispuštanjem. Crijeva bi trebala raditi kontrakcije i pomicati hranu, ali kad su duže vrijeme stisnuta, tijek probave je onemogućen. Iako je ova smetnja privremena, može dovesti do neugodnih simptoma kao što su nelagoda u trbuhu, nadutost i plinovi.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Ove tri namirnice znanstveno dokazano ti pomažu da skineš salo s trbuha Rubrika Life&style Life&style

5. Problemi s proširenim venama

Osim problema s cirkulacijom, učestalo nošenje steznika može potencirati i probleme s proširenim venama. Problematičnija je, međutim, potencijalna pojava krvnih ugrušaka koji mogu začepiti vene i obustaviti protok krvi. Naravno, ova opasnost posebno zabrinjava one žene koje su sklone problemima s cirkulacijom. Ako imaš povijest venskih problema ili si primijetila kako ti gležnjevi izgledaju vrlo otečeni, možda bi trebala prestati nositi steznike na neko vrijeme I, naravno, razmisli o posjeti svoga liječnika.

6. Problemi s disanjem

Još jedna posljedica nošenja steznika je plitko disanje budući da on ograničava pomicanje dijafragme i smanjuje količinu zraka koji udišemo. Baš kao što su preuski korzeti nekoć djevojke koje su ih nosile natjerali u nesvjesticu, ista solucija moguća je i s preuskim steznicima. štoviše, gubitak daha može potencirati razvoj paničnih napadaja i pojačanu razinu stresa.

7. Ukočenost i bol u mišićima

Steznici nam možda omogućavaju 'bolju liniju', no stručnjaci upozoravaju da ih se ne smije koristiti kao zamjenu za postizanje dobrog držanja. "Odjeća za oblikovanje nije zamjena za snažne mišiće", ističe kiropraktičarka dr. Karen Erickson objašnjavajući kako ovi odjevni predmeti neće doprinijeti jačanju trbušnih mišića. Štoviše, zbog učestalog sjedenja u stezniku dolazi do stiskanja živaca, a uslijed toga do trnaca, ukočenosti i bolova u nogama.

Također, steznici dužine do koljena mogu stisnuti bočni živac bedrene kosti koji je smješten neposredno ispod kosti kuka što uzrokuje pulsirajuću bol. Dakle, sljedeći put kada se odlučiš na nošenje steznika, zapitaj se da li izgledati vitkije par sati zaista vrijedi nekoliko tjedana potencijalne boli, napetih udova i ukočenosti.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0