Moda

Utječe li doista nošenje uskih traperica na razvoj celulita? Znanost ima odgovor

  • Ponukani slučajem djevojke koja je u bolnicu primljena zbog snažno otečenih nogu, britanski su znanstvenici odlučili istražiti utjecaj uskih traperica na tijelo
  • Provedena studija pokazala je kako učestalo nošenje tzv. skinny jeans modela utječe na cirkulaciju
  • Trebaju li ljubiteljice ovog modela hlača očajavati?

Nadaleko je poznato da nepravilna prehrana može uvelike utjecati na naše zdravlje i izgled, no znaš li da na isto može utjecati i neodgovarajući izbor odjeće i obuće? Tako je jedna britanska studija pokazala kako mnogima omiljene uske traperice, poznate i kao skinny jeans, nisu samo atraktivan odjevni komad već predmet koji može ozbiljno narušiti naše zdravlje. A ako je vjerovati znanstvenicima upravo su i one jedan od razloga koji utječe na pojavu celulita.

Možda vas zanima Ovo istraživanje naljutilo je žene: kaže s koliko godina više ne bi trebale nositi traperice! Rubrika Moda Moda

Studija je objavljena u časopisu "Neurology, Neurosurgery and Psychiatry" i osmišljena kako bi istražila utjecaj uskih traperica na naša tijela. Bila je inspirirana slučajem u kojem je mlada žena morala biti hospitalizirana zbog snažno otečenih nogu i ukočenosti u stopalima, a budući da je pacijentica učestalo nosila izuzetno uske hlače to je pobudilo interes liječnika.

Koja je poveznica uskih traperica i celulita?

Provedena studija je liječnicima ukazala na vezu između uskih traperica i pacijentičinih simptoma. Naime, pokazalo se kako one mogu uzrokovati takozvani sindrom kompresije mišića. To se događa kada je previše pritiska na koži i tkivu ispod, a cirkulacija krvi u nogama i živcima značajno se pogoršava te može dovesti do oticanja ili ukočenosti. Ako često klečiš u uskim hlačama to će čak pojačati učinak. Tako učestalim nošenjem ovog modela traperica možeš nesvjesno pridonijeti razvoju celulita.

Možda vas zanima 4 pogreške kod kupnje traperica koje nam se tako lako potkradu Rubrika Moda Moda

Britanski istraživači upozoravaju kako vrlo uske traperice mogu pridonijeti razvoju narančine kore na bedrima jer prekinuta cirkulacija krvi ograničava transport kisika i hranjivih tvari u organizmu. Rezultat je taj da koža postaje umorna, a metabolizam i protok limfe se usporavaju što zauzvrat pogoduje oticanju tkiva i skladištenju masti. Visoki pritisak traperica na nogama također pojačava oticanje, a upravo ta dva čimbenika potiču razvoj celulita ili mogu povećati postojeće udubljenje.

Možda vas zanima Domaće sredstvo protiv celulita: iskušaj kako djeluje voda s lanenim sjemenkama Rubrika Life&style Life&style

Treba li zauvijek izbaciti uske traperice iz ormara?

Ipak, ljubiteljice uskih traperica ipak ne moraju paničariti. Rezultati istraživanja odnose se samo na izuzetno uske traperice koje su previše tijesne na tijelu i tako narušavaju cirkulaciju krvi u nogama. Osim toga, liječnici u studiji preporučuju da jednostavno odabereš labave traperice u danima kada si fizički aktivna. S vremena na vrijeme ipak je bolje uskočiti u nešto šire modele i dopustiti svojoj koži da diše.

Photo: Instagram/Getty

Komentari 0