Life&style 02. prosinca 2020.

Može biti opasno po zdravlje! Evo zašto moraš isprati povrće iz konzerve, baš svaki put

Shutterstock/Getty.
  • Često nemamo vremena pa je najlakše skuhati već polupripremljenu hranu poput graha, kukuruza…
  • Takva hrana koja se inače smatra zdravom, kada dolazi pakirana u konzervama, krije jednu veliku zamku
  • Naime, puna je soli koja može ozbiljno ugroziti naše zdravlje, a je jedan od načina kojim možeš doskočiti ovom problemu je ispiranje

Prilično je sigurno pretpostaviti da je naša omiljena hrana poput čipsa, pizze ili sendviča prekrcana solju. No, ono što nije toliko očito, i hrana koja se smatra zdravom poput graha i povrća – posebno ako se konzervira, može također sadržavati visoke udjela natrija. Iako se natrij koristi kako bi se nekim namirnicama produljio svježinu, u konzerviranim proizvodima obično ima ulogu pojačivača okusa. Kod konzerviranja, tekućina je obično potrebna zbog zagrijavanja tijekom obrade hrane, a slana otopina obično se koristi kako bi poboljšala konzistenciju i okus sadržaja, utvrdili su na medicinskim institutima, prenose strani mediji. 

Možda vas zanima... Genijalno! S ovim trikom će povrće iz konzerve biti fantastičnog okusa Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Kao što znamo, hrana bogata natrijem može povisiti krvni talk, opteretiti rad srca i povećati rizik od osteoporoze, moždanog udara, bolesti bubrega i raka želuca. Zato treba uzeti u obzir da se udio natrija u konzerviranom povrću može kretati i do 20 % preporučenog dnevnog unosa

Možda vas zanima... Poznati kuhari otkrivaju kako pripremiti savršeno povrće, mnogi će zavoljeti ono što su dosad izbjegavali Rubrika Life&style Life&style

Srećom, postoje načini na koje možeš smanjiti unos soli iz konzervirane hrane, a jedan od njih je ispiranje povrća nakon što ga izvadiš iz konzerve. Na tome je istraživanje temeljio i jedan američki laboratorij koji je došao do podatka da se ispiranjem sadržaja konzerve udio soli može smanjiti za 9-23%. No, nažalost, u tom procesu povrće će izgubiti i neke hranjive tvari poput vitamina C i to za 6-21%

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možda vas zanima... Trebamo li topli obrok svaki dan i je li svježe povrće zaista zdravije? Razotkrivamo pet najvećih mitova o prehrani Rubrika Life&style Life&style

Da bi osigurala optimalan unos soli u organizam, možeš obratiti i pozornost prilikom kupnje konzerviranih proizvoda. Prouči etikete proizvoda i svakako se odluči za onaj koji ima najmanji udio natrija. Također, bolja je odluka pripremati smrznuto ili svježe povrće ili ako imaš vremena skuhaj suhi i prethodno natopljeni grah ili slanutak. Svakako promisli o unosu brze hrane poput pizze odnosno kruha, juha u vrećici i drugih prerađenih proizvoda koji u sebi imaju visoke udjele soli. 

Komentari 0