Life&style

Ljudi koji rade u kemijskim čistionicama otkrili su najbolje tajne čišćenja odjeće

  • Čišćenje odjeće ponekad se zna pretvoriti u pravu noćnu moru, a cijelu je situaciju bolje prepustiti stručnjacima
  • Prema njihovim riječima, tvrdokorne i neidentificirane mrlje najbolje je ukloniti u kemijskoj čistionici
  • A koji to odjevni predmet ne trebaš donositi na kemijsko čišćenje i koji to koristan sastojak ipak može biti štetan za tkaninu otkrij u nastavku

Kada je riječ o održavanju odjeće čistom, kemijske čistionice znaju najbolje metode, od jednostavnih rješenja za tretiranje mrlja do podataka koliko često treba očistiti određene stvari. Iako postoji razlog zbog kojeg su profesionalci i neke stvari samo oni mogu učiniti najbolje, ipak su za Reader's Digest bili spremni su podijeliti provjerene savjete kako bi ti olakšali pranje rublja.

Možda vas zanima Stručnjaci su otkrili: Ovo je 6 najčešćih problema kod pranja rublja – i rješenja! Rubrika Life&style Life&style

1. Što nositi, a što ne na kemijsko čišćenje?

Traperice su jedan od modnih komada koje se ne preporučuje nositi u kemijske čistionice, već je sasvim dovoljno oprati ih u perilici rublja. A kako to pravilno učiniti bez da ih oštetiš možeš povjeriti ovdje.

S druge strane, odjeću izvedenu od delikatnih materijala poput svile i satena preporučuje se donijeti na kemijsko čišćenje jer ako se sama odlučiš ukloniti mrlju samo možeš pogoršati situaciju. Odlazak u kemijsku čistionicu omogućit će ti da pronađeš najprigodnije rješenje. Nadalje, isto pravilo vrijedi i za odjeću koja je zahvaćena tvrdokornim mrljama koje se teško skidaju. Ako se odlučiš taj problem riješiti sama kod kuće mogla bi učiniti više štete nego koristi. Zato je bolje situaciju prepustiti stručnjaku.

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Možda vas zanima Uz ovaj vrlo jednostavan trik više nećeš morati non-stop peglati rublje Rubrika Life&style Life&style

2. Soda bikarbona je moćni saveznik, ali...

Soda bikarbona uistinu je sjajan saveznik u održavanju čistoće doma, a može nam pomoći i pri uklanjanju tvrdokornih mrlja. Ipak, zbog svog snažnog djelovanja mogla bi nagristi pojedine materijale pa stručnjaci savjetuju da za probu, prije nego je postaviš direktno na mrlju, sodu bikarbonu isprobaš na manjem, teže vidljivom dijelu tkanine kako bi se uvjerila da neće dodatno oštetiti materijal.

3. Odakle ova mrlja?

Ponekad nam se dogodi da na odjeći primijetimo mrlju, no nismo sigurni kako je ona nastala i što ju je točno uzrokovalo. Opće pravilo glasi: Mrlje uzrokovane hranom ili pićem obično se pojavljuju na prednjoj strani odjeće, a blato i druge slične mrlje poput prljavštine i prašine vjerojatnije će biti na donjoj polovici odjeće. Naravno, svako pravilo ima iznimku pa tako i ovo, a ako je mrlja neidentificirana najbolje je njezino uklanjanje prepustiti stručnjaku.

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Možda vas zanima Krpe od mikrovlakana pereš u perilici s ostalim rubljem? Nemoj to nikako raditi, evo zašto Rubrika Life&style Life&style

4. Kućne čarolije

Ako si mrlju, bez obzira znala njezino podrijetlo ili ne, odlučila očistiti kod kuće, stručnjaci preporučuju da zaprljani komad prvo namočiš u hladnoj vodi, a zatim opereš na ruke u toploj vodi u koju je dodati prašak za rublje. Pritom je važno ne trljati mrlju jer se tako povećava vjerojatnost da će se oštetiti tkanina ili da će nečistoća prodrijeti još dublje u nju, već lagano tapkaj cijelo zahvaćeno područje. Ako mrlja ne nestane, kao B solucija nameće se odlazak u kemijsku čistionicu.

5. Bolja opcija

Čišćenje prekrivača, plahti i deka može biti prava muka koja će nam oduzeti dosta vremena. Stoga se kao bolja opija nameće njihovo čišćenje u kemijskoj čistionici. Možda se isprva čini kako je riječ o skupljoj opciji, no sigurno je kako će ti uštedjeti vrijeme i u konačnici dati bolje rezultate.

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Možda vas zanima Oprez! Ovo su 4 najveće pogreške kod perilice rublja koje gotovo sve radimo Rubrika Life&style Life&style

6. Manje je više

Stručnjaci koji se bave čišćenjem odjeće nerijetko se u svom privatnom životu okrenu minimalizmu pa umjesto gomilanja različitih komada u svojim kolekcijama imaju nekoliko primjeraka vrhunske kvalitete. “Kad imamo mnogo stvari, obično sam prljavu odjeću po nekoliko dana ostavljao na podu. Otkad sam značajno smanjio garderobu pažljivije brinem o komadima koje posjedujem te njihovoj kvaliteti, ali i održavanju", otkriva Andrew Taylor, direktor tvrtke Net Lawman.

7. Magični broj

Odijela su ubrajaju među odjeću koja se najčešće nosi na kemijsko čišćenje. Prema riječima stručnjaka, ako nema značajnih mrlja, najbolje ih je kemijski očistiti nakon tri nošenja kako bi odisali svježinom i čistoćom.

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0