Life&style

Stručnjaci su otkrili: Ovo je 6 najčešćih problema kod pranja rublja – i rješenja!

  • Hm, 30 stupnjeva ili možda 60 stupnjeva?
  • A kako se zapravo pravilno pere stroj za pranje rublja?
  • S takvim pitanjima o pranju rublja muče se svi – s ovim savjetima možeš otkloniti probleme oko pranja rublja 

Mnoge od nas su već jednom stajale ispred stroja za pranje rublja s velikim upitnikom iznad glave. Na sreću treba nam samo naš pametni telefon pa odgovore možemo pronaći na Internetu. Tvrtka „AEG“ je identificirala najčešća pitanja na temu „pranje“. Ovo su najčešći problemi…

1. „Rublje smiješno miriše nakon pranja“ 

Ako tvoja svježe oprana odjeća neugodno miriše, to može značiti da su se u tvojoj perilici naselile bakterije. Problem se relativno lako može izbjeći tako da odmah objesiš rublje. Dodatno je dobro posušiti bubanj nakon pranja. Jednostavno ostavi otvorena vrata nakon pranja kako bi izišla sva vlaga. 

via GIPHY

2. „Pranje crnog rublja“ 

Crne hlače, topiće i haljine nije uvijek jednostavno prati. Tamna odjeća sklona je izbjeljivanju. Za crno rublje treba zato koristiti posebno sredstvo za pranje osjetljivog rublja. Najbolje je nabaviti deterdžent baš za crno rublje. 

Možda vas zanima 8 trikova za pranje rublja koji će kompletno promijeniti tvoje navike. I da, mrlje od tinte se daju skinuti Rubrika Life&style Life&style

3. „Pranje šarenog rublja“ 

Uvijek sortiraj rublje prema boji. Osobito je crvena odjeća sklona obojati drugu. Izbjegavaj izbjeljivač. Za šareno rublje uvijek koristi poseban deterdžent za pranje šarenog rublja.  

via GIPHY

4. „Sušenje rublja na temperaturi ispod nule?“ 

Mokro rublje slobodno objesiš vani zimi na lagane „minus temperature“. Naime, rublje se na suhoj hladnoći i hladnijim temperaturama bolje suši, jer hladan zrak preuzima više vlage od toplog zraka. Pazi na to rublje pospremiš tek kad je potpuno suho kako se ne bi oštetile niti tkanine. 

5. „Ukloniti žute mrlje od znoja sa bijelog rublja“ 

Nažalost, teško ih je izbjeći: žuti rubovi na svijetlim komadima odjeće. Praktično sredstvo za pomoć je esencija octa s kojom ćeš otkloniti mrlje. Pomiješaj ocat s vodom u omjeru 1:5 te ostavi taj komad odjeće preko noći da se omekša u tome. Potom operi u stroju za pranje rublja kao inače. 

via GIPHY

6. „Čišćenje stroja za pranje rublja“ 

Ostatke deterdženta u odjeljku u stroju za pranje rublja treba redovito uklanjati. Nakon svakog pranja posuši gumene dijelove kod vrata kako ne bi nastale bakterije. Nakon svakog pranja ostavi otvorena vrata stroja i spremnika za deterdžent. Kontroliraj povremeno odvod i filter. Preporučljivo je korištenje sredstva protiv kamenca. 

Možda vas zanima Uz ovaj vrlo jednostavan trik više nećeš morati non-stop peglati rublje Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0