Life&style

Kako očistiti peglu koja se "zapekla", efikasno i bez da je oštetiš?

  • Za neke opuštajuć kućanski posao, za neke pravi gubitak vremena, dio peglanja robe je i čišćenje glačala
  • Vjerujemo da se svima barem jednom dogodilo da im je vruća pegla prešla preko osjetljivog sintetičkog ili plastičnog dijela odjeće koji je ostao zaljepljen za njeno dno
  • Očistiti tako nešto s pegle je prava noćna mora

Pegla često pokupi razna vlakna i čestice prašine s robe, a na dnu se nakupi i kamenac pa ju je dobro čistiti barem svakih mjesec dana. Sigurno ti se barem jednom dogodilo i da si prešla peglom preko sintetičkog/vunenog dijela dijela odjeće prevrućim glačalom koji se potom skorio na njemu. Od zapinjanja na tkanini do ostavljanja mrlja i tragova na odjeći, prljava pegla može nanijeti više štete nego koristi. Imaj na umu da brzo sređivanje eksterijera nije uvijek dovoljno.

Zagorjelo posuđe Možda vas zanima Ribanje je prošlost! Uz ovaj trik ćeš bez muke ukloniti zagorjele mrlje s vanjske strane posuđa Rubrika Life&style Life&style

Kad tvoje glačalo više ne klizi glatko ili na površini vidiš ružni ljepljivi sloj, morat ćeš naučiti i kako očistiti dno pegle. Sintetičke tkanine mogu se zalijepiti za glačalo, a toplina ih zapeče u ostatke koje je teško ukloniti. Ako tvoja pegla ne ispušta paru kako bi trebalo ili ostaju smeđe mrlje na odjeći, rupe za paru mogu biti začepljene. Postoje mnogi korisni trikovi, a ti se posluži nekim od sljedećih kako bi očistila glačalo.

 | Autor: shutterstock shutterstock Žena koja je pregorjela majicu peglom

Kad znaš očistiti dno pegle, a da ga ne oštetiš, tvoja pegla traje dulje, a odjeća izgleda ljepše. Za ostatke spaljene prljavštine, tkanine i još mnogo toga, evo kako očistiti metalnu površinu pomoću sigurnih, učinkovitih rješenja za čišćenje.

1. Očisti glačalo tabletom paracetamola

Jedan od najboljih trikova za čišćenje pegle s izgorenim ostacima prilično je neočekivan: paracetamol. Bilo koja tableta koja sadrži acetaminofen će to učiniti. Uključi peglu na najvišu postavku. Kad je potpuno vruća, pritisni tabletu izravno na zapečeno mjesto. Tableta će se rastopiti i pretvoriti u gel koji otapa ostatke izgorjele tkanine. Vlažnom krpom ili papirnatim ručnikom očisti površinu i po potrebi ponavljaj dok se zalijepljena tkanina/mrlja potpuno ne ukloni.

 | Autor: shutterstock shutterstock Pegla na paru

Važno je zaštititi prste, naravno, zato nosi rukavicu kada koristiš ovu metodu. Međutim, nemoj pokušavati držati pilulu kliještima ili pincetom - jednom pogreškom na kraju ćeš ogrebati metal, a za to nema popravka. Samo nosi nešto čime ćeš zaštititi ruke od opeklina i trebala bi biti spremna.

2. Stvori pastu za čišćenje pomoću sode bikarbone

Soda bikarbona je čudotvorac koji čisti sve, od pećnica do perilica posuđa. Također može očistiti i glačalo. Napravi pastu za borbu protiv mrlja sa samo dvije žlice sode bikarbone i jedne žlice vode. Pažljivo je utrljaj po metalnoj ploči, ali pokušajte da soda ne dođe u otvore za paru. Ako pastu uneseš u rupe za paru, pobrini se da ih očistiš prije sljedećeg glačanja... što nas dovodi do sljedećeg savjeta.

3. Upotrijebi štapić za uši za čišćenje rupica za paru

Pamučni štapići savršen su alat za ulazak u rupe za paru i njihovo čišćenje. Umoči ih u destilirani bijeli ocat prije kako bi učinkovitije očistili prljavštinu.

Možda vas zanima Zbogom peglanju! Žene otkrivaju kako postižu da im je odjeća ravna, a glačala ni blizu Rubrika Life&style Life&style

4. Glačaj novine i sol

Vjerovala ili ne, posao mogu obaviti i sol i obične novine. Podesi peglu na najvišu temperaturu i položi novine na dasku za glačanje. Pospi dobru količinu soli po novinama i glačaj slane novine u krugovima dok glačalo ne postane čisto. Ako nemaš pri ruci novine, možeš upotrijebiti smeđu papirnatu vrećicu - djeluje jednako dobro.

Ovaj trik za brzo zalijevanje održat će tvoje biljke na životu dok si na odmoru

 | Autor: shutterstock shutterstock Zakorene mrlje na pegli

Šta kada čišćenje pegle ne daje rezultate?

Ponekad, ma koliko se trudila, postoje nečistoće koje ne možeš jednostavno ukloniti, a da ne riskiraš da oštetiš peglu. Ovdje su neke od najmješnijih situacija kada je pegla spalila ono što nije trebalo i ostala nepovratno zalijepljenog dna. Prije bilo kakvih pokušaja jakim kemikalijama i nestandardnim sredstvima za čišćenje, obavezno kontaktiraj ovlašteni servis. Čak i ako ti je istekla garancija, njihovo iskustvo u radu sa aparatima znači da će vjerojatno moći ponuditi korisno rješenje efikasno u praksi. 

Kada je vrijeme za novu peglu?

Nekad nećeš biti u stanju da potpuno povratiš čistoću svoje pegle. Važno je prepoznati taj trenutak kako ne bi uzalud gubila vrijeme, riskirala oštećenje odjeće i frustracije zbog aparata koji više jednostavno nije onakav kakav je nekada bio. Ponekad je jedino rješenje, nova pegla.

Photo: Shutterstock

Komentari 0