- Ako je vjerovati poznatim kuharima za pripremu savršene kajgane bit će ti potrebna jedna staklenka
- Jaja trebaš protresti u staklenci 20 sekundi kako bi ona prilikom pečenja ostala kremozna, lagana i prozračna
- Također, na ovaj ćeš način izbjeći pojavljivanje tragova bjelanjka u tvojoj savršeno žutoj kajgani
Internet je preplavljen receptima koji ti savjetuju kako da pripremiš savršenu kajganu. Mogli bismo reći da je pripremanje jaja svedeno na pravu umjetnost, a osim sastojaka posebna se pažnja poklanja i tehnikama pripreme.Iako neki izvori, poput Food52, sugeriraju primjenu miješalice za pripremu najboljih jaja, a stručnjaci poput Ree Drummonda preporučuju provlačenje jaja kroz cjedilo prije pečenja, nijedan od njih ne nudi lakoću i prednosti staklenke.
Ovaj trik prikazan je u emisiji 'Top Chef Canada' i od tada svojom praktičnošću osvaja sve ljubitelje ukusnih kajgana. Zapravo, čini se da je staklenka ključ laganih, prozračnih pečenih jaja bez tragova bjelanjaka koji probijaju kroz njih, a i bez dodatnog nereda u kuhinji. Da bi u punini iskoristili ovaj trik čak se ni ne morate poslužiti staklenkom već je dovoljno koristiti bilo koju posudu koja ima siguran poklopac.
Sve što je potrebno je usipati nekoliko jaja u staklenku ili posudu, čvrsto zatvoriti poklopac te protresati smjesu 20 sekundi. Prvih 10 sekundi mućkanja spojit će žumanjke i bjelanjke do idealnog stanja kohezije, dok ih zadnjih 10 sekundi čini pjenastim i spremnima za tavu. Dobro izmiješana, prozračna sirova čini kajganu svjetlijom i lakšom te im po potrebi možeš dodati mliječne proizvode.
Kako ispeći savršenu kajganu?
Nakon što si uspješno slijedila pripremne korake vrijeme je da jaja pravilno ispečeš, a poznati televizijski kuhar Alton Brown je taj postupak doveo do savršenstva. Preporučuje da koristiš neljepljivu tavu koju ćeš zagrijati na visokoj temperaturi i dodati komadić maslaca. Nakon što se on rastopi, razmućena jaja izlij u sredinu tave. Tako ćeš omogućiti da se višak malaca kreće prema rubovima te će cijela površina biti ravnomjerno ispunjena.
Glatkom lopaticom polako pomiješaj jaja, a kada se počnu formirati velike grudice smanji toplinu. Zahvaljujući staklenki, dobivene grudice trebale biti izuzetno lagane i prozračne. Čim nestanu tragovi tekućih, sirovih jaja, isključite vatru i prenesite kajganu na topli tanjur za posluživanje. I to je to, sada možeš uživati u tvojoj savršeno pripremljenoj kajgani.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.