Life&style

Kakav trik! Evo zašto ti je za pripremu savršene kajgane potrebna staklenka

  • Ako je vjerovati poznatim kuharima za pripremu savršene kajgane bit će ti potrebna jedna staklenka
  • Jaja trebaš protresti u staklenci 20 sekundi kako bi ona prilikom pečenja ostala kremozna, lagana i prozračna
  • Također, na ovaj ćeš način izbjeći pojavljivanje tragova bjelanjka u tvojoj savršeno žutoj kajgani

Internet je preplavljen receptima koji ti savjetuju kako da pripremiš savršenu kajganu. Mogli bismo reći da je pripremanje jaja svedeno na pravu umjetnost, a osim sastojaka posebna se pažnja poklanja i tehnikama pripreme.Iako neki izvori, poput Food52, sugeriraju primjenu miješalice za pripremu najboljih jaja, a stručnjaci poput Ree Drummonda preporučuju provlačenje jaja kroz cjedilo prije pečenja, nijedan od njih ne nudi lakoću i prednosti staklenke.

Možda vas zanima 10 trikova za značajnu uštedu na hrani i ostalim potrepštinama za kućanstvo Rubrika Life&style Life&style

 

Ovaj trik prikazan je u emisiji  'Top Chef Canada' i od tada svojom praktičnošću osvaja sve ljubitelje ukusnih kajgana. Zapravo, čini se da je staklenka ključ laganih, prozračnih pečenih jaja bez tragova bjelanjaka koji probijaju kroz njih, a i bez dodatnog nereda u kuhinji. Da bi u punini iskoristili ovaj trik čak se ni ne morate poslužiti staklenkom već je dovoljno koristiti bilo koju posudu koja ima siguran poklopac.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram Sve što je potrebno je usipati nekoliko jaja u staklenku ili posudu, čvrsto zatvoriti poklopac te protresati smjesu 20 sekundi. Prvih 10 sekundi mućkanja spojit će žumanjke i bjelanjke do idealnog stanja kohezije, dok ih zadnjih 10 sekundi čini pjenastim i spremnima za tavu. Dobro izmiješana, prozračna sirova čini kajganu svjetlijom i lakšom te im po potrebi možeš dodati mliječne proizvode.

Možda vas zanima Evo zašto bi za tvrdo kuhana jaja ponekad trebala koristiti – ribež za sir! Rubrika Life&style Life&style

Kako ispeći savršenu kajganu?

Nakon što si uspješno slijedila pripremne korake vrijeme je da jaja pravilno ispečeš, a poznati televizijski kuhar Alton Brown je taj postupak doveo do savršenstva. Preporučuje da koristiš neljepljivu tavu koju ćeš zagrijati na visokoj temperaturi i dodati komadić maslaca. Nakon što se on rastopi, razmućena jaja izlij u sredinu tave. Tako ćeš omogućiti da se višak malaca kreće prema rubovima te će cijela površina biti ravnomjerno ispunjena.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Bez tave i prženja! Nevjerojatan trik za spravljanje kajgane slavne kuharice želimo isprobati Rubrika Life&style Life&style

Glatkom lopaticom polako pomiješaj jaja, a kada se počnu formirati velike grudice smanji toplinu. Zahvaljujući staklenki, dobivene grudice trebale biti izuzetno lagane i prozračne. Čim nestanu tragovi tekućih, sirovih jaja, isključite vatru i prenesite kajganu na topli tanjur za posluživanje. I to je to, sada možeš uživati u tvojoj savršeno pripremljenoj kajgani.

 

Photo: None

Komentari 0