Life&style

10 trikova za značajnu uštedu na hrani i ostalim potrepštinama za kućanstvo

  • Troškovi za namirnice gotovo svakodnevno rastu, pa ne čudi što za mjesečnu nabavku trebamo izdvojiti i do 40 posto kućnog budžeta
  • Ovi troškovi nisu fiksni i na njih možemo itekako utjecati kako bismo ostvarili značajne uštede
  • Donosimo 10 trikova koji će ti olakšati kupnju i dijelimo pet Konzum poklon kartica u iznosu od 500 kuna

Cijene hrane gotovo svakodnevno rastu pa ne čudi što na namirnice trošimo i do 40 posto kućnog budžeta. Troškovi za kućne potrepštine vrlo su visoki, ali ih je ipak mnogo lakše kontrolirati nego račune za režije koji su otprilike jednaki svaki mjesec. Kako bi ostvarila značajne mjesečne uštede, dovoljno ti je usvojiti nekoliko jednostavnih trikova koji će ti olakšati kupnju, ali i uštedjeti velik iznos novca. 

1. Pridržavaj se popisa

Poznato je da neplanirani odlazak u kupnju često završava neplaniranim troškovima. Kako bi to izbjegla, uvijek se dobro pripremi za nabavku namirnica. Za početak, sastavi popis svih stvari koje ti trebaju. Tako ćeš sigurno kupiti sve što ti doista treba i uštedjeti na stvarima koje nećeš kupiti, ali samo ako se budeš pridržavala popisa. Ne "nasjedaj" na super akcije i cool proizvode jer, da su ti uistinu potrebni, već bi bili na tvom popisu, zar ne?

2. Dobro prouči reklamne letke

Nakon što sastaviš popis, sljedeći je korak pregledavanje reklamnih letaka. Dobro prouči akcijsku ponudu u svim dućanima i provjeri jesu li namirnice s tvog popisa na sniženju. Tijekom listanja kataloga, zapisuj što se nalazi u kojoj prodavaonici i po kojoj cijeni kako ne bi zaboravila gdje si što vidjela. Obavezno usporedi cijene proizvoda prije i poslije sniženja kako bi bila sigurna da su doista sniženi i da to nije samo marketinški trik. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

3. Uključi namirnice robnih marki

Skuplje ne znači nužno i kvalitetnije i već smo se mnogo puta uvjerili da visoka cijena ne jamči kvalitetu. Da bismo znali kakav je neki proizvod, moramo ga isprobati. Uglavnom dajemo prednost poznatim i skupim brendovima, no to ne znači da su proizvodi robnih marki i manje poznatih proizvođača lošije kvalitete. Daj im priliku i isprobaj ih. Možda će ti baš ti proizvodi biti bolji od onih mnogo skupljih, a uz to će ti donijeti i velike uštede. 

4. Koristi loyalty kartice

Mnoge i velike uštede donose i loyalty kartice, odnosno kartice vjernosti, kao što je MultiPlusCard uz koju svakom kupnjom sakupljaš BONUS kune i imaš mogućnost ostvariti niz ostalih pogodnosti. BONUS kune raspoložive su na tvojoj MultiPlus kartici nakon svake kupnje i njima možeš plaćati proizvode kupljene u Konzumu. Posebno označeni MultiPlus BONUS proizvodi donose ti dodatne BONUS kune, a stanje BONUS kuna na kartici možeš provjeriti na mobilnoj aplikaciji MultiPlusCard (dostupnoj za IOS Android), na svom korisničkom računu, ispisu računa u Konzumu, na blagajni Konzuma ili pozivom na broj kontakt centra 072 000 110. Svakim plaćanjem Mastercard ili Maestro karticama Zagrebačke banke u Hrvatskoj, inozemstvu ili putem interneta skupljaš BONUS kune, a još više BONUS kuna dobivaš plaćanjem Zabinim karticama kod partnera programa. Više BONUS kuna = veća ušteda!

 | Autor: Mirna Marić Mirna Marić

5. Odredi budžet koji želiš potrošiti

Tijekom izrade popisa za kupnju, pokušaj izračunati koliko će sve otprilike koštati. U slučaju da ne znaš cijene svih proizvoda s popisa, nakon kupnje napiši koliko je sve koštalo pa ćeš imati evidenciju za sljedeći put. Tako ćeš moći predvidjeti koliko će ti novca trebati za nabavku i odrediti budžet koji ćeš potrošiti ili ponijeti u dućan. Osim toga, imat ćeš uvid i u mjesečne troškove za namirnice i kućne potrepštine pa ćeš moći lakše rasporediti novac.

6. Kupuj veće količine namirnica 

Možda na prvu zvuči malo čudno, ali kupnjom većih količina namirnica zaista možeš značajno uštedjeti. Naime, pojedinačno zapakirane namirnice često su skuplje od onih koje su pakirane u većim količinama pa ćeš proći jeftinije ako posegneš za velikim vrećicama ili kutijama. Osim toga, prodavaonice često imaju odlične akcije 2+1 ili 1+1 gratis, u kojima jedan ili dva proizvoda kupiš, a drugi ili treći dobiješ. Ipak, dobro razmisli možeš li upotrijebiti sve namirnice prije nego što im istekne rok trajanja.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

7. Nemoj ići gladna u kupnju

Još jedan odličan savjet koji mnogi zanemaruju jest taj da u kupnju nikad ne bi trebala ići gladna. Odeš li u prodavaonicu praznog želuca, veća je vjerojatnost da ćeš kupiti više nego što ti je potrebno i da ćeš u košaricu dodati ono što nisi planirala. Iz tog se razloga prije nabavke namirnica najedi kako ne bi došla u napast da kupuješ ono što ti nije potrebno. Bitno je i da kupnju ne obavljaš umorna jer ćeš tad htjeti što prije sve pokupovati i nećeš previše mariti za nužne namirnice.

8. Provjeri rok trajanja 

Sigurno ti se barem jedanput dogodilo da si zavirila u hladnjak ili smočnicu i uočila da je nekoj namirnici prošao rok pa je zbog toga završila u smeću. Kako bi izbjegla neželjeno bacanje hrane (i novca), prije kupnje prehrambenih proizvoda uvijek provjeri rok trajanja. Namirnice kojima brzo istječe rok nemoj kupovati u velikim količinama i uvijek ih drži na vidljivu mjestu. Tako ćeš ih na vrijeme iskoristiti i prema njima složiti jelovnik.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

9. Idi sama u prodavaonicu

Kupnja je zanimljivija u društvu, ali veće su šanse da ćeš potrošiti više novca nego što si planirala. Bilo da ideš s djecom, suprugom, prijateljicom, sestrom ili mamom, uvijek će ti netko pokazati nešto zanimljivo što nije na tvom popisu, a dobro znamo da se takvim iskušenjima teško oduprijeti. Zbog toga u nabavku uvijek idi sama. Tako ćeš provesti manje vremena u prodavaonici, a to znači da ćeš i mnogo manje potrošiti. 

10. Mudro troši namirnice

Štednja na hrani i kućnim potrepštinama ne odnosi se samo na kupovne navike. Osim u nabavci, uštedjeti možeš i ako pametno trošiš kupljene namirnice. Trebaš imati na umu da su najskuplje namirnice zapravo one koje baciš ako se pokvare ili im istekne rok trajanja. Zbog toga uvijek obrati pozornost na rok trajanja proizvoda i dobro razmisli hoćeš li uspjeti iskoristiti sve namirnice koje se brzo kvare. 

U sklopu nagradnog natječaja ''MultiPlusCard te nagrađuje s 500 kuna!'' najkreativnije odgovore poslali su: Kristina Zajc, Anđela Perković, Žana Nevjestić, Marija Margeta i Branka Vučina.

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0