Life&style

Isprobala sam 4 menstrualne čašice kroz 7 godina, a jedne se nikad ne bih odrekla!

  • Osim što jedna menstrualna čašica može trajati i do 10 godina, nudi nam zaštitu do 12 h te je sigurnija alternativa ulošcima i tamponima - još je puno prednosti kad se radi o njezinom korištenju!
  • Ja ih koristim već sedam godina, a tijekom tog vremena isprobala sam nekoliko različitih koje su mi bile dostupne na tržištu
  • Ovo su moja iskrena iskustva s različitim vrstama menstrualnih čašica - doznaj koju ne bih mijenjala za ništa!
  • Pročitaj više: “Must-have” sezone: Koliko ste škrti kad je u pitanju vlastito zdravlje?

Razmišljaš o prijelazu na menstrualnu čašicu, ali si preplavljena opcijama? Sigurno nisi sama u tome. Upravo zato sam odlučila u ovom članku podijeliti svoje iskustvo. Posljednjih sedam godina je menstrualna čašica moj go-to proizvod tijekom menstruacije, a tijekom tih godina isprobala sam četiri različite verzije. U nastavku možeš saznati detalje o mojim promašajima, ali i o jednoj čašici koje se nikada neću odreći. Bilo da si početnica ili samo želiš bolju verziju svoje trenutne čašice, možda će ti moje iskustvo pomoći u tome da lakše snađeš u svijetu ovih eco-friendly proizvoda za mjesečnicu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AllMatters (@allmatters)

Možda vas zanima Dr. Jelčić otkriva zašto je iznimno važno redovito mijenjati menstrualne potrepštine Rubrika Life&style Life&style

Zašto sam prešla na menstrualne čašice?

Prije sedam godina odlučila sam isprobati menstrualnu čašicu po prvi put i moje je iskustvo izrazito pozitivno iz nekoliko razloga. Praktične su i higijenske, te nude dugotrajnu zaštitu do 12 sati - što mi je najveći bonus, pogotovo kada dane provodim izvan doma jer uz čašicu ne moram ni razmišljati o menstruaciji sve dok se ne vratim kući, gdje ju potom ispraznim. "Gdje isprazniti čašicu?" je česta nedoumica onih koji ju ne koriste jer nemaju na umu da ona zaista može držati i do 12 sati pa će se zapravo rijetko dogoditi da ju baš moraš prazniti u javnosti. Ako do toga i dođe, to je puno jednostavnije nego što se čini. Uz to, mnoge žene često tek nakon što počnu koristiti čašicu shvate da količina krvi koju tijelo izlučuje tih dana nije ni približno tolika kolika su mislile da je - skoro uvijek je to puno manje nego što si možemo vizualizirati (i ne, nikad mi se ništa nije prolilo prilikom vađenja!).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AllMatters (@allmatters)

Možda vas zanima Koliko je normalno da menstruacija kasni i što sve može biti uzrok? Rubrika Life&style Life&style

Uz to, menstrualne čašice su udobne za nošenje (kao kada u reklamama kažu da ćeš zaboraviti da ju imaš, uz čašicu se meni to zaista događa) i iznimno je lako baratati s njima tijekom umetanja i vađenja - potrebno je samo malo prakse. Osim toga, menstrualne čašice su ekološki prihvatljiva opcija, što smanjuje količinu otpada koja nastaje u kućanstvu. Dugoročno gledano, one su i isplativije jer jedna čašica može trajati do 10 godina ako ju se pravilno čisti i održava. Također, ulošci i tamponi mogu sadržavati razne kemikalije koje mogu biti štetne, dok su menstrualne čašice izrađene od medicinskog silikona, koji je (uz pravilno održavanje, čišćenje i kuhanje!) najsigurnija opcija. Toliko je prednosti da mi je, gledajući unazad, žao što ju nisam isprobala i ranije. Neke čašice koje sam probala tijekom godina bile su potpuni promašaj, ali postoji jedna koje se nikada ne bih odrekla. Samo za referencu, sve čašice koje sam isprobala su veličine A koje su namijenjene ženama koje nisu rodile - barem ne vaginalnim putem.

Muškarci ne razumiju Možda vas zanima Menstruacija nije plave boje! Koje smo još zablude morale objasniti muškarcima Rubrika Love&Sex Love&Sex

Moja prva čašica bila je napola promašeni pokušaj:

Prva čašica koju sam isprobala je jedna sklopiva verzija brenda Intimina - Lily Cup Compact. To je prva sklopiva menstrualna čašica na svijetu koja stane u malu zaštitnu kutijicu. Može se ubaciti u ruksak, torbicu ili džep i spremna si gdje god da ti zatreba. Lily Cup Compact čašica pruža do 8 sati neprestane zaštite, a namijenjena je onima koji imaju lagani do srednji “flow”. Malena je i mekana, prilično jednostavna za umetanje i korištenje te sam većinom bila zadovoljna s njom, no s vremena na vrijeme bi se ipak dogodilo da procuri. 

Možda vas zanima Može li se za vrijeme menstruacije bojiti kosa, vježbati i zatrudnjeti? Razbijamo najveće mitove o menstruaciji Rubrika Life&style Life&style

Isprva sam krivila sebe jer sam mislila da ju možda nisam dobro namjestila ili sam mislila da se pomaknula jer čašica ne bi bila ni blizu pune kada bi se to dogodilo. No, ne mogu znati koji je pravi razlog, a danas vjerujem da samo nije bila najbolji odabir za mene. Upravo zato sam nakon godinu dana odlučila isprobati drugu čašicu jer sam htjela vjerovati da postoji čašica koja me nikada neće iznevjeriti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by INTIMINA (@intimina)

S drugom čašicom došla je i doza razočaranja:

Druga čašica koju sam kupila tek je bila promašaj. Ona je također bila od Intimine, a odabrala sam ju jer mi se jako svidio njihov mekani silikon i ružičasta boja. Ova, originalna Lily Cup, je čašica za koju kažu da je tanka kao tampon kad se zarola - i to je istina. Uz to, ona je iznimno mekana i glatka, no za mene na kraju i premekana. Svaki put kad bih ju smotala i umetnula, ona se ne bi otvorila, samo bi tako smotana stajala tamo, nepomično. Koliko god da sam pokušavala, nikako nisam mogla postići to da se rastvori, a pokušala sam jako puno puta, u više različitih navrata - nikad ju nisam uspjela otvoriti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by INTIMINA (@intimina)

Možda vas zanima Suluda praznovjerja kada je mjesečnica u pitanju – ne radi ovo kod kuće! Rubrika Life&style Life&style

Lily Cup je, prema brendu, savršena za korisnice s višim grlićem maternice, pa moj možda nije među njima. Ali mislim da mi je najveći "problem" bio rub koji je premekan i ne pruža nikakav “otpor”, stoga se nema snage otvoriti sam od sebe jednom kada je unutra. S obzirom na sve ovo, nikada nisam uspjela istestirati izdržljivost ili bilo što drugo u vezi ove čašice.

 | Autor: INTIMINA INTIMINA Foto: INTIMINA

Ona koju sam prvu zavoljela:

Treća čašica koju sam isprobala, bila je prva u koju sam se apsolutno zaljubila. Bila je to OrganiCup menstrualna čašica koju je reviewed.com proglasio najboljom menstrualnom čašicom 2024. godine. Ova nagrađivana čašica također nudi održivu, učinkovitu i zdraviju alternativu ulošcima i tamponima. Izrađena je od 100 % medicinskog silikona, omogućuje jednostavnu upotrebu, vrhunsku udobnost i zaštitu bez curenja. Ono što je specifično za ovaj brend je što imaju 100 % jamstvo zadovoljstva, pa ako netko nije zadovoljan proizvodom, OrganiCup vraća novac, bez pitanja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AllMatters (@allmatters)

Možda vas zanima Jako sam pazila da mi na poslu muškarac ne kaže da sam donijela neku odluku zbog PMS-a Rubrika Life&style Life&style

Može se nositi do 12 sati, isprati i ponovno staviti te ima 3 milijuna zadovoljnih korisnika diljem svijeta. Ovu čašicu sam vidjela na Instagramu i odlučila ju kupiti, ponajviše zato što su imali odlične recenzije i zato što su nudili povrat novca svakome kome se ne svidi ni nakon 90 dana. No, nisam ju imala želju vratiti jer je čašica odlična. Rub je malo čvršći pa treba biti nježan prilikom umetanja, ali izdržala je sve, nije se pomaknula ni milimetra. Koristila sam ju nekoliko godina i nikada nije procurila - baš nikada! Uvijek sam se osjećala čisto i sigurno dok sam ju koristila i mislila sam da nikad neću odustati od svoje OrganiCup, no onda sam dobila svoju četvrtu menstrualnu čašicu na dar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AllMatters (@allmatters)

Ona koje se nikad ne bih odrekla:

Ova menstrualna čašica je moja najbolja prijateljica već 4 godine i nikada me nije iznevjerila, kao ni OrganiCup. Menstrualna čašica Bellabeat B. YOU osmišljena je kako bi nam pomogla da što lakše započnemo svoje putovanje svijetom menstrualnih čašica. Njezin ergonomski dizajn prati prirodni oblik tijela i omogućuje sigurno nošenje bez curenja - danju i noću. Također je izrađena od medicinskog silikona te ne sadrži jake kemikalije koje se nalaze u drugim menstrualnim proizvodima i održava našu prirodnu pH ravnotežu. Potrebno ju je isprazniti svakih 8-12 sati, a kao i sa svakom čašicom, u početku je preporučljivo češće pražnjenje dok upoznajete svoju čašicu i “flow”. 

 | Autor: Bellabeat Bellabeat Foto: Bellabeat

Možda vas zanima Dora i Petra ispričale su svoja neugodna iskustva s menstruacijom: ''Prijateljica mi nije vjerovala u kolikim sam bolovima'' Rubrika Life&style Life&style

Ova čašica je za mene bila nadograđena verzija OrganiCup. Ima čvrstoću ruba, ali je malo mekša pa je nježnija prilikom umetanja i otvaranja. Uz to, ona dolazi u tamno ljubičastoj boji što mi je puno draže od bezbojne OrganiCup. Naime, nakon višestrukog korištenja, bezbojna OrganiCup poprimi crvenkastu boju i koliko god ju kuhala, ne možeš se riješiti tog neprivlačnog izgleda i boje iz silikona. Ova šalica kombinira najbolje značajke OrganiCupa i rješava problem njezinih nedostataka koji nisu bili strašni, ali dovoljni da B. YOU čašica zaradi moju doživotnu odanost.

 | Autor: Bellabeat Bellabeat Foto: Bellabeat

Prijelaz na menstrualnu čašicu može biti odluka koja će ti promijeniti život, ali pronalazak one prave može zahtijevati nekoliko pokušaja i pogrešaka. Ono što funkcionira za jednu osobu, ne mora odgovarati drugoj. Stoga se nemoj obeshrabriti ako tvoj prvi izbor nije savršen. Strpljivost je zlatno pravilo ovog procesa. Sretno!

Možda vas zanima Pitali smo muškarce što oni pomisle kad se kaže 'menstruacija' Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @juliettehasagun

Komentari 0