Life&style

Može li se za vrijeme menstruacije bojiti kosa, vježbati i zatrudnjeti? Razbijamo najveće mitove o menstruaciji

  • Nije čudno, ustvari kada bolje promisliš, da jedna menstruacija može izazvati toliko mišljenja, koja se pretvaraju u narodne mudrosti, a s vremenom i u prave mitove
  • Kako nastaju mitovi? Nismo sigurni, ali vjerujemo da je isto kao i s tračevima. Dovoljno je da se netko dovoljno dugo drži jedne ideje, i o njoj priča s kim stigne
  • Demistificiramo 7 mitova o menstruaciji i nadamo se da ćemo s ovim temama završiti u ovom desetljeću, barem! 

Menstruacija i voda (+ bića koja žive u vodi)

Kada su u pitanju mitovi o menstruaciji, postoji jedna čudna, ali poprilično čvrsta veza između krvarenja i vode. Od toga da se slučajno ne smočite tjedan dana pa do upozorenja da ne idete u more jer bi vas morski pas mogao nanjušiti… i popapati. Što se tiče samog približavanja vodi, poželjno je 'koristiti' vodu dok imate menstruaciju. Poželjno je voditi higijenu nježnim pranjem, jer menstruacijska krv je mješavina krvi, tkiva i bakterija. One nisu opasne, ali ukoliko ne koristite vodu – doći će do pojave neugodnih mirisa. Također, menstruacija nije živa rana, porezotina ili slična ozljeda – promatrajte ju isto kao što gledate na znoj i… isperite 'ostatke' sa sebe bez grižnje savjesti. 

Što se tiče morskog psa - oni mogu nanjušiti i urin i sve ostale tjelesne tekućine, u čiju kategoriju ulazi i menstruacija… a to ih odbija. Prije će vas napasti ako ga podsjećate na tuljana, ali to je druga zdravstvena tema. 

Također, ako vas privlače bazeni, znajte da su oni dezinficirani. A samo plivanje može pomoći kod otpuštanja grčeva ukoliko vas muče kad imate menstruaciju.

Kad imamo menstruaciju, da idemo frizeru ili ne? (Zna li se išta?)

Kada imamo menstruaciju, ne idemo na bojenje kose. Ili? Da ne bi bilo zabune, mi smo ipak pitali par vodećih stilista za kosu jesu li se susreli s tim mitom i ima li kakve veze naša menstruacija s bojanjem kose. 

'Ta priča nema veze s bojenjem kose.' – suglasni su. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Čuli su par verzija ovog mita, žene bi znale spomenuti da imaju menstruaciju ukoliko bi zakazale bojenje kose, ali frizeri nisu primijetili da se boja nije primala na kosu ili da je nešto bilo drugačije. Slobodno idite frizeru ako imate menstruaciju, dapače, uživajte u masiranju glave, opustit ćete se, a to je neki put sve što nam treba kad imamo menstruaciju. 

Mogu li pasti u nesvijest dok imam menstruaciju jer gubim puno krvi?

Istina je da ako padnete u nesvijest, to vjerojatno neće biti samo zbog 2 do 3 žličice krvi koliko izgubite dnevno zbog menstruacijskog ciklusa. Postoji tisuću razloga za takvu vrstu tjelesne slabosti, a gubitak ovolike količine krvi nije toliki šok za naše tijelo. Ono je 'podešeno' za taj prirodni proces. 

Obilne menstruacije i problemi koje donosi takvo stanje nešto je o čemu trebate voditi računa i pronaći razlog tome zajedno s liječnikom. No što se tiče uravnoteženih ciklusa, nema straha od nesvijesti zbog gubitka te 'silne' krvi. 

Seks i menstruacija nikako ne idu zajedno

Ovo ulazi u samo jednu kategoriju – osobni izbor. Ako vam je do seksa i nježnosti dok imate menstruaciju, u redu je. To ovisi isključivo o vama i partneru, odnosno o tome da li vam je seks za vrijeme menstruacije super ili ne. Ukoliko vam odgovara pažnja, ako osjećate da opuštanje takve vrste pomaže u opuštanju grčeva ili pomiče vaš fokus na osjećaj koji vas uzbuđuje – seks je dobrodošao. Jedino što vas može brinuti je neurednost te situacije, ali jeste li razmišljali o seksu pod tušem? 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

'Ne mogu ostati trudna dok imam menstruaciju'!

Krivo! Možeš ostati trudna ako imaš spolni odnos u vrijeme trajanja menstruacije. U teoriji, ako je tvoj ciklus redovan i traje 28 dana, šanse za trudnoću su minimalne, a u jednadžbu moramo uvrstiti i koliko dugo će preživjeti spermiji pred kojima je ozbiljan posao ako žele oploditi jajnu stanicu. Ciklusi koji traju kraće su veći rizik za trudnoću, stoga oprez ukoliko vam je to 'metoda kontracepcije'. 

Mogu li dobiti menstruaciju ako sam trudna? 

Upravo je izostanak mjesečnice jedan od prvih indikatora da je jajašce oplođeno i da nikakvih ostataka koji trebaju izaći van – nema. No, s druge strane, određen broj trudnica može iskusiti 'lažnu mjesečnicu' koja se može pojaviti uslijed disbalansa hormona. Također, moguće je i implentacijsko krvarenje – situacija u kojoj se oplođena jajna stanica implementira u sluznicu maternice na početku trudnoće, a uglavnom se razlikuje od standardne u količini krvi, boji i trajanju – dakle svemu. Obilnija krvarenja za vrijeme trudnoće su znak za uzbunu i pažnju. Iako je pravilo da pravila nema, ukoliko se pojavi krvarenje u bilo kojoj fazi trudnoće, obratite se svom doktoru. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Nema vježbanja dok traje menstruacija

Ideja da se moramo ponašati kao da smo bolesne kada imamo menstruaciju stara je koliko i bilo koje drugo, prastaro vjerovanje. A dodatno smo ju prigrlile još iz doba škole, kada smo po defoltu imali jednom mjesečno opravdano za sjesti na klupu i ne sudjelovati u fizičkim naporima za vrijeme tjelesnog. Možda smo tada nekad povezali da je vježbanje loše i da moramo mirovati kad imamo menstruaciju. A ustvari, istina je ta da ukoliko mjesečnica ne dolazi u paketu s teškim grčevima, bolovima ili općom malaksalošću – vježbanje je poželjno! Zbog svih pozitivnih utjecaja koje ima na naše tijelo, vježbanje će dodatno pomoći u opuštanju grčeva. Znate li da sportašice izvode sva svoja natjecanja i dok imaju menstruaciju? 

Nismo li zagrabili već preduboko u moderno doba čovječanstva i želimo li, zaista, stvarati nekakve nove mitove u 2022.?  

Violeta We Care aktivno brine o ženama i za njih bira samo najbolje. S AIR FIT ulošcima svaka žena može bez straha i sa stavom zauzeti bilo koju pozu. Jer može biti sigurna da će pri tome ostati suha i zaštićena. Kako se kreće ona, tako se kreće i uložak s njom. A na njoj je samo da bude svoja i pokaže stav. Svaki dan u mjesecu.

 | Autor:

Photo: None

Komentari 0