Life&style

Suluda praznovjerja kada je mjesečnica u pitanju – ne radi ovo kod kuće!

  • Zamisli da kada dobiješ mjesečnicu, tvoji doma ti kažu da sad moraš ići u neku šupicu, s minimalnim higijenskim uvjetima i da ćeš tamo 'odguliti' trajanje svoje mjesečnice bez uložaka ili tople vode
  • A to se stvarno i događa negdje u svijetu…
  • Zanima li te koja su najluđa praznovjerja kada je jedna obična menstruacija u pitanju? 

Ekipa s Helloclue objavila je ludi popis praznovjerja kroz čitav svijet, a mi donosimo presjek najnevjerojatnijih priča. Nećemo se smijati previše, anotko zna kakva je situacija kod nas u najzabačenijim dijelovima Lijepe Naše. 
U Poljskoj postoji praznovjerje da ako se žena seksa s partnerom za vrijeme trajanja menstruacije, može ga, ni više ni manje nego - ubiti. Ne znamo što da kažemo na to, ali neka ostane zapis da tako nešto postoji.

Dijelovi Rumunjske, Indije, Italije ali i još nekolicine drugih zemalja, ponosni su vlasnici predrasude da ako žena koja ima mjesečnicu dotakne biljku ili čak i hranu, će ju pokvariti. Biljke će umrijeti brže nego inače, a hrana brže istrunuti. Da, nevjerojatno. Jesmo mi svi u nekom Marvelovom filmu?  

 | Autor: shutterstock shutterstock

Kad smo kod filmova, evo još jednog, ali horor verzija – u Maleziji je bolje da opereš iskorištene uloške prije bacanja u smeće, jer bi ti mogli doći duhovi u kuću i jasno, progoniti te zbog toga. Nama se vampiri čine logičnijim izborom, ali to je samo naše mišljenje. 

Indija ima još jedan dobar twist u svojim popisima i kategorijama praznovjerja, kojem će malo tko doskočiti. Krenimo sa zadatkom. Ako dobiješ menstruaciju, moraš se kompletno oprati cijela, uključujući i kosu. Ali, praznovjerje iz druge kategorije kaže da ako opereš kosu na prvi dan menstruacije, imat ćeš manji flow i da će ti zbog toga brže opadati plodnost. Pitanje glasi - oprati kosu ili ne?   

Japan ne dopušta ženske sushi chefice jer kada imaju menstruaciju, žene imaju preveliki disbalans u okusu i neće znati umotati ribe i povrće u alge uz svu pomoć svih su-chefova koji mogu probati jelo. Tako je, kako je. 

Za kraj ostavljamo veliku Ameriku, i njezina najzabačenija, (a možda i ne baš tako zabačena?) praznovjerja koja se mogu naći između Atlantika i Tihog Oceana. Slijede savjeti: nemoj kampirati ako ideš u Ameriku, medvjedi njuše krv posebno dobro i jako pa bi mjesečnica mogla postati deal breaker kad je u pitanju život ili smrt. Od vukova i ostalih divljih zvijeri si sigurna, valjda, još provjeravamo. Ako diraš povrće koje se mora ukiseliti, obrnut ćeš proces i ono se naime neće nikad ukiseliti. Nemoj se kupati, PMS je must have, a tamponi će te razdjevičiti (ali to sve i mi znamo iz američkih filmova!)

Menstrualno siromaštvo | Autor: Shutterstock Shutterstock

Možda i nije tako loše živjeti u zemlji koja je nedavno napokon smanjila PDV na higijenske potrepštine. A budući da klinci sve jasnije i glasnije pričaju o menstruaciji, nekako se nadamo da buduće žene u ovoj zemlji neće imati problema s dječjim pričama kakve se dan-danas mogu čuti diljem planeta! 

PS. Zanima te i dalje gdje žene idu u šupicu? U nekim dijelovima Nepala, još uvijek je na snazi tradicija da kada žena dobije mjesečnicu, mora napustiti kuću i preseliti se u nehigijensku šupicu dok čitava situacija ne dođe 'na staro'. 

Violeta We Care aktivno brine o ženama i za njih bira samo najbolje. S AIR FIT ulošcima svaka žena može bez straha i sa stavom zauzeti bilo koju pozu. Jer može biti sigurna da će pri tome ostati suha i zaštićena. Kako se kreće ona, tako se kreće i uložak s njom. A na njoj je samo da bude svoja i pokaže stav. Svaki dan u mjesecu.

 | Autor:

Photo: Shutterstock

Komentari 0