Life&style

Dr. Jelčić otkriva zašto je iznimno važno redovito mijenjati menstrualne potrepštine

  • Menstrualno siromaštvo ima psihički, ali i fizički utjecaj na zdravlje žene što može zatvoriti začarani krug siromaštva
  • Dok su besplatni ulošci u školama i skloništima za žene žrtve nasilja osigurani, mnoge žene i dalje im nemaju pristup
  • Otvoren razgovor kao i pristupačnije cijene korak su prema rješenju

 

Kada menstruacija dođe, sve što želimo je obući najmekšu pidžamu, zamotati se u dekicu i uz hrpu čokolade ne izlaziti iz kreveta cijeli dan. Naravno, to obično nije moguće uz svakodnevne obaveze koje postaju barem malo lakše uz kvalitetne menstrualne potrepštine - no što je s onima koji nemaju pristup ulošcima ili tamponima? Istraživanje Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter pokazalo je da je zabrinjavajuće mnogo žena koje nemaju dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu promijeniti kada god žele, a čak 10 % ispitanica si ne može uopće priuštiti menstrualne potrepštine. Uz to je 8,8 % njih navelo da im se događa situacija da uložak/tampon ne promijene duže od 6 do 8 sati jer si ne mogu priuštiti više menstrualnih potrepština. 

Kako bi se broj žena koje pogađa menstrualno siromaštvo smanjio, država od prošle godine osigurava besplatne uloške za škole i skloništa za žene žrtve nasilja, no iako je to važan potez, mnoge odrasle žene, kao i studentice, i dalje nemaju pristup takvim proizvodima. O tome koliko menstrualno siromaštvo ima psihički i fizički utjecaj na žene razgovarali smo s osnivačicom Ginekologije D*ANA Anom Jelčić, dr. med., spec. gin. i opst. kojoj su ginekologija i porodništvo i tjelesno orijentirana psihoterapija dva poziva i dvije jednako vrijedne ljubavi.

 | Autor: Pexels Pexels

Ograničen pristup menstrualnim potrepštinama može utjecati na zdravlje

"Svaka žena zaslužuje imati dovoljno sredstava za osnovne higijenske potrebe. Nemogućnost zadovoljenja istih može dovesti do pojačanog osjećaja srama, povlačenja i izolacije, izbjegavanja druženja i partnerskih odnosa. Također smanjuje vjerojatnost dobivanja i zadržavanja poslova te time žena zapravo ostaje u začaranom krugu siromaštva iz kojeg nije jednostavno izaći", pojašnjava dr. Jelčić.

U nedostatku adekvatnih higijenskih potrepština, žene često posežu za čarapama, papirima ili drugim stvarima koje mogu poslužiti umjesto uložaka, a nerijetko koriste uloške ili tampone duže nego što bi trebale samo zato što si ne mogu priuštiti da ih češće mijenjaju. Sve to ima psihološke učinke na ženu, ali i posljedice za fizičko zdravlje: "Svakako uporaba neadekvatnih sredstava i/ili nedovoljno česte promjene higijenskih pomagala za menstruaciju može povećati vjerojatnost nastanka akutne pa i kronične upale, povećati potrebu za upotrebom antibiotika, utjecati dugoročno na reproduktivno zdravlje i slično. Primjerice, tampon u rodnici koji predugo nije promijenjen, može izazvati po život opasan sindrom toksičnog šoka", rekla je dr. Jelčić. 

Dodaje kako se u praksi nije često susretala s menstrualnim siromaštvom, odnosno da se pacijentice nisu često žalile na taj problem, no ne misli da zbog toga problem nije prisutan. "Često sam primjerice, dok sam radila u Domu zdravlja, čula od pacijentica da nemaju dovoljno novca za uloške za inkontinenciju koji su im nužna svakodnevna higijenska potrepština. Obzirom da uloške za inkontinenciju za određene dijagnoze pacijentice mogu dobiti preko HZZO-a, a menstrualne uloške/čašice/tampone ne mogu, to je razlog što su ulošci za inkontinenciju ipak češća tema u ginekološkoj ambulanti. Kako se problem nedostatka sredstava za uloške ne može riješiti u ginekološkoj ambulanti, tako ga pacijentice manje iznose ili ga ne iznose što ne znači da on nije prisutan. Nije nevažno napomenuti da cijeli svoj ginekološki staž radim u Zagrebu, ne znam kakva je situacija u drugim dijelovima Hrvatske u kojima je platežna moć manja. Iz literature, doduše, znam da menstrualno siromaštvo postoji kako u nerazvijenim tako i u razvijenim zemljama svijeta". 

 | Autor: Pexels Pexels

Otvoren razgovor kao i pristupačnije cijene korak su prema rješenju

Izlaz iz ove situacije dr. Jelčić vidi u obrazovanju, ali i otvorenom razgovoru o menstrualnom siromaštvu: "Obrazovanje je temelj promjene i napretka svakog društva u socijalnom, ali i ekonomskom aspektu koji je važan za ovu tematiku. Prvo bih navela da smatram da je veliki nedostatak izostanak uvođenja spolnog odgoja u škole kako bi djeca između ostalog, naučila o menstruaciji, kako bi menstruaciju smatrali normalnim prirodnim procesom te kako bi se uklonile stigme i tabui vezani uz nju. To su temelji građenja naprednijeg i svjesnijeg društva u kojem postoji ravnopravnost, ali i svijest i znanje o specifičnim potrebama i različitostima bioloških spolova". Dodaje kako od novijih, informiranijih generacija možemo očekivati da vode otvorene razgovore o reproduktivnom zdravlju pa između ostalog i o specifičnim higijenskih potrepštinama za žene koje će biti cjenovno dostupne, posebno ugroženim skupinama društva.

Kao još jedno konkretno rješenje vidi i veći pristup menstrualnim čašicama, a poručuje kako upravo to otvara vrata razgovoru o tako važnoj tematici te vjeruje da bi socijalni radnici i psiholozi koji rade s ugroženim skupinama žena iskustveno puno mogli reći o razini problema menstrualnog siromaštva i nastaviti ovaj razgovor.

Od menstrualnog siromaštva koji je nevidljiv, a vrlo velik problem što pogađa sve više djevojaka i žena najrazličitijih dobi, do menstrualnog zdravlja, žene u Hrvatskoj suočene su s izazovima kojih javnost nije ni svjesna. Niti jedna žena ne bi smjela osjećati sram zbog toga što nema mogućnost izabrati ginekologa ili zato što joj nisu dostupne osnovne potrepštine za higijenu prilikom „onih dana u mjesecu“. Stoga je od 1. veljače 2024. dm trajno snizio proizvode za žensku higijenu dm marke Jessa i oni su dostupni u prodavaonicama dm-a i u dm online shopu po novim, nižim cijenama. Cijene svih uložaka, tampona i menstrualnih gaćica vlastite marke Jessa dm je trajno snizio za najmanje 13 posto, odnosno za stopu PDV-a, kako bi osnovne higijenske potrepštine svim ženama bile još pristupačnije. dm će se i ove godine fokusirati na temu ženskog zdravlja te su proizvodi za žensku higijenu marke Jessa već od veljače dostupni po novim, nižim cijenama, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

 

Photo: Robert Anić/PIXSELL

Komentari 0