Life&style

Koliko je normalno da menstruacija kasni i što sve može biti uzrok?

  • Ukoliko si imala nezaštićeni odnos, a menstruacija ti kasni nekoliko dana, vjerojatno je tvoja prva pomisao - ''Trudna sam!''
  • To je potpuno razumljivo, pogotovo ako je tvoj menstrualni ciklus uredan i kontinuiran. Ono što možeš poduzeti jest napraviti test za utvrđivanje trudnoće, no ukoliko je test negativan, u obzir treba uzeti i neke druge čimbenike
  • Donosimo najčešće uzroke kašnjenja i izostanka menstruacije

Menstrualni ciklus nije kod svih žena isti pa je potpuno normalno da tvoja frendica menstruaciju ima svakih 28 dana, a ti svakih 26 dana. Jednako tako, svaka žena najbolje poznaje svoje tijelo i najbolje zna prepoznati kada se s njenim tijelom događa nešto neobično. Ukoliko ti menstruacija kasni više od 5 dana, ne moraš odmah paničariti ili kupovati odjeću za bebu, no treba uzeti u obzir da može kasniti s razlogom. Potpuno je razumljivo da će većina žena prvo pomisliti na trudnoću, no postoji niz čimbenika koji mogu utjecati na izostanak menstruacije. 

Što može biti uzrok kašnjenju menstruacije?

Stres - često se događa da žena zbog stresa ne može zatrudnjeti, no stres može utjecati i na kašnjenje ili izostanak menstruacije. Ako primijetiš da si u zadnje vrijeme pod stresom i da bi upravo to mogao biti razlog zašto ti menstruacija kasni, pokušaj poraditi na oslobađanju stresa. Izbjegavaj stresne situacije, uzmi vremena za sebe i radi stvari koje te opuštaju - meditiraj, vježbaj, napravi si umirujuću kupku i slično.

Nagli gubitak težine - značajno ograničenje unosa kalorija ili poremećaji prehrane mogu zaustaviti proizvodnju hormona ključnih za ovulaciju.

Ekstremno pretjerano vježbanje - pretjerano vježbanje i intenzivna tjelesna aktivnost mogu uzrokovati hormonsku neravnotežu.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Pretjerano aktivna štitnjača - bolest štitnjače može utjecati na menstrualni ciklus.

Dugotrajna zdravstvena stanja - neka zdravstvena stanja poput bolesti srca ili dijabetesa mogu uzrokovati neredovite menstruacije ili njihov izostanak. 

Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost - baš kao i nagli gubitak kilograma, prekomjerna tjelesna težina ili povećanje tjelesne težine mogu dovesti do hormonalnog disbalansa uslijed kojeg dolazi do prekomjerne proizvodnje estrogena u tijelu, što u konačnici može utjecati na menstrualni ciklus.  

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) - policistični jajnici imaju mnogo nerazvijenih vrećica u kojima se razvijaju jajašca i često nisu u stanju ispustiti jajašce, zbog čega nećete ovulirati. PCOS zahvaća jednu od deset žena u Ujedinjenom Kraljevstvu i odgovoran je za jedan od tri slučaja neredovitih mjesečnica.

Ulazak u menopauzu ili perimenopauzu - kako se žena približava menopauzi, koja se obično javlja u dobi između 45 i 55 godina, razine estrogena počinju se smanjivati pa se ovulacija sve rjeđe događa. Neke žene (1 slučaj na 100 žena) dožive prijevremenu menopauzu, koja se javlja prije navršenih 40 godina. Ako je žena mlađa od 45 godina i nije imala menstruaciju 3 mjeseca, potrebno je obratiti se liječniku.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Dojenje - menstruacije mogu biti neredovite ili mogu izostati ukoliko žena doji. No izostanak menstruacije za vrijeme dojenja ne znači da ne možeš ostati trudna pa, ukoliko još uvijek nisi spremna za još jednu prinovu, koristi kontracepciju.

Kontraceptivi - neke vrste kontraceptiva, kao što su kontracepcijske tablete koje sadrže samo progesteron, kontracepcijska injekcija ili intrauterini sustav (IUS), mogu uzrokovati potpuni prestanak menstruacije.

Nema razloga za paniku. Tvoj menstrualni ciklus itekako se može vratiti u normalu. Potrebno je odgonetnuti što je pravi uzrok izostanka menstruacije i potom se dati u rješavanje problema. Ukoliko je uzrok stres, pokušaj usvojiti neke zdrave navike, a ukoliko sumnjaš da bi tvoj izostanak menstruacije mogao biti povezan s policističnim jajnicima, svakako se obrati za pomoć liječniku.

Ukoliko si imala nezaštićeni odnos i sigurna si da ništa od navedenog nije uzrok tome što ti menstruacija kasni više od 5 dana, uvijek možeš napraviti test. Na tržištu postoje razni testovi, no test Clearblue Digital za utvrđivanje trudnoće s pokazateljem tjedana prvi je i jedini test koji je pouzdan kao i ultrazvuk u utvrđivanju trajanja trudnoće. Njegov Smart Dual Sensor ™ pokazat će ti ne samo jesi li trudna '+' ili nisi '-', nego i koliko dugo si trudna.

 | Autor: Clearblue Clearblue Clearblue DIGITAL test za utvrđivanje trudnoće s pokazateljem tjedana

To je poput dva testa u jednom - Clearblue Digital test prvo, uz pouzdanost veću od 99 % od dana očekivane mjesečnice, utvrđuje je li prisutan hormon trudnoće te, ako se pokaže da si trudna, također prikazuje koliko je tjedana prošlo od začeća (1-2, 2-3 ili više od 3 tjedna). Pouzdanost pokazatelja tjedana u određivanju kada je žena zanijela je 93 %.

Toliko je osjetljiv da se možeš testirati do 5 dana prije izostale mjesečnice, a digitalni rezultat je besprijekorno jasan. Rezultat ''Trudnoća'' (+) ili ''Nije trudnoća'' (-) prikazuje se na zaslonu u roku od 3 minute. Ako je rezultat pozitivan, test će također pokazati vrijeme koje je proteklo od kada si zanijela (1-2, 2-3 ili 3+ tjedana).

Photo: Shutterstock

Komentari 0