Life&style

Dora i Petra ispričale su svoja neugodna iskustva s menstruacijom: ''Prijateljica mi nije vjerovala u kolikim sam bolovima''

  • Neugodno ti je reći da imaš menstruaciju? Često menstruaciju zamjenjuješ riječima menga, stvari, tetka? Umrla bi od srama da ti se u javnosti na odjeći pojavi mrlja od menstruacije? Nisi jedina
  • Istraživanje je pokazalo da je jednoj trećini Hrvatica neugodno reći da imaju menstruaciju, dok 74,9% žena smatra da naše društvo ili dio društva menstruaciju doživljava sramotnom
  • Zato je miss7 u suradnji s Violetom pokrenuo projekt ''miss7 & Violeta: Let's talk about Period'' kojim potičemo žene (ali i muškarce) da otvoreno i bez srama govore o menstruaciji i time prekinu stigmu koja je na nju stavljena

U sklopu projekta ''miss7 & Violeta: Let's talk about Period'' proveli smo najveću anketu na temu menstruacije koju je ispunilo čak 2.900 žena i time nam pomoglo da steknemo bolji uvid u to kako se žene osjećaju kad je riječ o menstruaciji - o čemu smo razgovarali i u podcastu prikladnog naziva ''Zašto ne nazivamo stvari pravim imenom?''.

Gošće podcasta su Dijana Bilić, marketing managerica iz Violete, psihologinja Sandra Župarić te influencerice Dora Predojević i Petra Dimić. One su tu da nam pomognu odgovoriti na pitanje - zašto nam je tako teško nazvati stvari pravim imenom?

Naime, u našoj anketi čak 41,3% ispitanica otkrilo je da menstruaciju naziva ''menga'', 24,9% njih služi se izrazom ''dobila sam'', 13,8% njih služi se izrazom ''stvari'', a 4,7% ispitanica menstruaciju naziva ''tetka''. Bilo je tu još kodnih naziva za menstruaciju, a neki od najoriginalnijih su ''gospođa'', ''glupača'', ''đavo došao'', ''nisam trudna!'', ''crvena prijateljica'', ''gospođa Nepogoda'', ''tetka iz crvenih njiva'', ''susjeda'', ''crveni Nijagarini slapovi'', ''Vještica'',''Crvenkapica''...

Dora nam je otkrila koji od spomenutih izraza najčešće koristi i zašto.

''Stvari. Mi to tako kažemo, dobila sam stvaaari pa to još lijepo razvučeš. No ne bih čak rekla da je to u vidu stigme, već je to bio sleng koji smo mi koristili doma cijeli život i nekako sam navikla reći stvari, ne zato što ne nazivam stvari njihovim pravim imenom, već zato što menstruacija nama dolje (na Jugu) zvuči preknjiževno'', rekla je Dora Predojević.

''U Zagrebu se većinom govori menga. Menstruacija zvuči predugačko, a svi smo mi malo lijeni. Ali sjećam se kad sam prvi put čula za izraz ''stvari'', bilo je to u Splitu i tad sam bila manja. Frendica mi je došla i rekla - ''Dobila sam stvari''. Kakve stvari? Nije mi bilo jasno. Tu u Zagrebu nikada nećete čuti ženu da kaže dobila sam stvari. Nikad ne izbjegavam reći menstruacija. Nije da ću reći tetka ili tako nešto, već menga ili dobila sam, dobila sam mengu. Nemam problem s tim'', nadovezala se Petra Dimić.

 | Autor: Pixsell Pixsell

Zašto nam je tako teško reći ''Imam menstruaciju'' objasnila je psihologinja Sandra Župarić.

''Kako su i cure objasnile, izraz je možda malo kompliciraniji. Jednostavnije je reći menga ili dobila sam, zato što smo tako naučeni. Ali kad idemo malo unazad, zapravo smo tako i odgajani. Nije nitko govorio pojam menstruacija. To sad možemo gledati je li to vezano uz kulturalni aspekt ili društveni aspekt ili jednostavno, na kraju krajeva, uz školski odgoj? Koliko je uopće uključeno seksualnog odgoja, koliko uopće poznajemo te pojmove i koliko imamo znanja, koliko nam je to normalno i prirodno?'', rekla je Sandra Župarić, dodavši kako tabuiziranje menstruacije započinje već u osnovnoj školi, kada se djevojčice susreću s ružnim komentarima na račun menstruacije, što posljedično vodi do osjećaja srama i nespominjanja menstruacije. 

S obzirom na rečeno, Dijana Bilić, marketing managerica iz Violete, objasnila je koliko ne nazivanje stvari pravim imenom može zakomplicirati komunikaciju u oglasnim kampanjama za higijenske potrepštine.

''Što se tiče TV spotova ili billboarda ili samog dizajna nekakvog oglasa ili pakiranja, nama je super što smo mi domaći proizvođač i proizvodimo stvari za žene u našem okruženju te se uvijek vodimo time što one žele i što je njima prihvatljivo. Tako da prije bilo koje kampanje ili dizajna koji pustimo tražimo mišljenje naših kupaca, a to su u ovom slučaju žene. I imamo sreću što možemo odgovoriti na njihove potrebe. Nismo iz SAD-a ili Japana pa da kažemo: Eto to je taj proizvod i gotovo. Mi pravimo proizvod i komunikaciju onako kako one žele. Ponekad idemo s izravnijim komunikacijama poput jedne kampanje koju smo imali prošle godine, a nekad nam cure i žene kažu da im je lakše kad se to malo uljepša, kad koristimo neke drugačije izraze'', rekla je Dijana Bilić.

 | Autor: Pixsell Pixsell

Anketa koju je proveo miss7 pokazala je da se najveći broj ispitanica srami reći da ima menstruaciju na poslu, a dobar dio ispred obitelji i prijatelja pa nas je zanimalo je li takav slučaj i kod naših sugovornica. 

''U srednjoj školi mi je bilo malo neugodno. Imam jako obilne menstruacije i onda se desilo nekoliko nezgoda tijekom srednje škole. Kako je vrijeme odmicalo, kako sam postala zrelija i odraslija, jednostavno više nemam problem s tim, pogotovo na poslu. Imam jako bolne menstruacije i ako smo usred snimanja, a ja sam tek ''dobila'', definitivno moram prvo popiti tabletu i mora proći određeni period dok se to smiri. Zbog tih mojih bolnih menstruacija svi znaju kad je imam i taj me dan ne smiju dirati'', rekla je Petra Dimić.
''Otkad sam bila mala, nikad mi nije bilo neugodno reći da sam dobila stvari ili menstruaciju. Nekako mi je to uvijek bilo prirodno... Ja možda spadam u onu manjinu žena koje se ne srame i ne libe reći, kako na fakultetu, tako i na poslu. I sjećam se kad bi imala neki problem s odjećom ili bolne menstruacije, uvijek bih došla svom nadređenom ili kolegama i rekla da moram otići doma presvući se ili da me boli. I mislim da tome trebamo težiti. To je najnormalnije stanje...''rekla je Dora Predojević.

Pozitivan je podatak da većina žena može potpuno otvoreno razgovarati o menstruaciji sa svojim partnerom (84,9%). Ipak, prije nego im čestitamo, baš partneri su ti koji nam najčešće predbace da smo ljute, loše raspoložene ili nervozne ''jer sigurno imamo menstruaciju''. To često čujemo i od muških kolega, ali ono što nam posebno teško pada je da nam to, doduše u nešto manjoj mjeri, znaju predbaciti i prijateljice i kolegice. Iako Dora nije naišla na negativne komentare i neshvaćanje u svom okruženju, Petra ih je nažalost osjetila na svojoj koži.

 | Autor: Pixsell Pixsell

''Muškarce sam odlučila jednostavno ignorirati jer ne znaju kroz što prolazimo. Već sam spomenula da imam bolne menstruacije, ali imala sam nekoliko prijateljica koje mi ne bi vjerovale kada bi im rekla da sam stvarno u bolovima, da ne mogu izaći iz kreveta. Sjećam se bile smo frendica i ja jednom na moru i taman smo trebale ići negdje, a ja sam ''dobila''. Zamolila sam je da mi ode kupiti tablete. Ona je bila lijena, nije joj se dalo otići kupiti tablete jer nije vjerovala u kolikim sam ja bolovima dok ja nisam počela plakati i povraćati. Znači, bolovi idu do te razine. Tako da mi puno više smeta kad žene ne razumiju i kad nisu otvorenije u vezi toga'', ispričala je Petra Dimić.

Cijeli razgovor na temu menstruacije i tabuiziranja iste, kao i menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj kojem Violeta svojim humanitarnim kampanjama nastoji stati na kraj, pogledajte u videu.

Violeta We Care aktivno brine o ženama i za njih bira samo najbolje. S AIR FIT ulošcima svaka žena može bez straha i sa stavom zauzeti bilo koju pozu. Jer može biti sigurna da će pri tome ostati suha i zaštićena. Kako se kreće ona, tako se kreće i uložak s njom. A na njoj je samo da bude svoja i pokaže stav. Svaki dan u mjesecu.

 | Autor:

Photo: Pixsell

Komentari 0