- Gotovo da nema osobe kojoj hrana nije gušt – a dok jedemo, ne razmišljamo previše o tome kako to radimo, a niti kako je hrana spravljena
- Međutim, kako za spravljanje, tako i za jedenje, postoje neka pravila – ili barem mali trikovi kako se to može pojednostaviti ili olakšati
- Kuglice sladoleda, lubenica, banana – znaš li već ove trikove?
Ljubav ide kroz želudac, udebljala se je od ove ili one hrane, tu se dobro jede, tamo loše, frendica jede od tuge ili iz dosade, što jesti kako bismo bile zdravije… Mogle bismo tako nabrajati do u nedogled.
Činjenica je da se puno toga vrti oko hrane i prehrane – puno više nego što ti se to možda na prvi pogled čini. Stoga još nekoliko savjeta i trikova s namirnicama nikome neće biti na odmet…
Guljenje banane
Čovjek bi mogao pomisliti da kod guljenja banane ništa ne može pogrešno raditi. Ali, postoji metoda kod koje nećeš zgnječiti bananu te ćeš izbjeći smeđe mrlje. Dok većina nas otvara bananu na strani gdje je duža „peteljka“ te je onda guli, postoji jedna učinkovitija metoda. Pritisni je čvrsto s druge strane - na kojoj je mala crna točka – s kažiprstom i palcem. Tako će se kora sama otvoriti, a onda možeš lako oguliti bananu.
Jedenje lubenice
Sve mi ljeti uživamo u sočnim, osvježavajućim i ukusnim lubenicama. Ako razrežeš lubenicu po pola te polovicu s gornje strane narežeš na četvrtine, najgore je prošlo.
Posluživanje sladoleda
Kad posude sa sladoledom izvadiš iz zamrzivača, nije baš jednostavno žlicom za sladoled lijepo oblikovati kuglice od zamrznute mase. Ako znaš da ćeš poslužiti cijelo pakiranje, onda je sljedeća metoda najbolja: otvori posudu i okreni je naopako kako bi blok sladoleda ispao na dasku za rezanje. Potom sladoled nareži na ploške te ga tako posluži. OK, tako neće nastati tipične kuglice, ali ćeš lakše na brzinu razdijeliti sladoled na porcije. Komade sladoleda možeš fino poslužiti na velikom pladnju.
Zaštita sladoleda na štapiću
Što su vani više temperature brže nam se topi sladoled, a ako nećemo paziti – curit će nam po ruci ili (što je još strašnije) novoj bluzi ili majici. Zato postoj jedan lukavi trik koji je osobito super za klince. Uzmi papirnati kalup za muffine te napravi malu rupu na dnu. Potom kalup stavi s otvorom prema gore na štapić. Tako će sve što eventualno iscuri završiti u kalupu, a ne na ruci.
Kockice leda
Trik kako će kockice leda ljepše izgledati: prije zamrzavanja skuhaj vodu te je ohladi. Ako ćeš „iskuhati“ sve strane tvari iz vode te će kockice leda nakon zamrzavanja biti lijepo prozirne.
Spravljanje velikih kocki leda
U veliku ljetnu posudu za bolu spadaju i velike kocke leda kako bi se napitak brzo ohladio. Za to iskoristi kalup za muffine – napuni ga vodom i stavi u zamrzivač. Za ljepši izgled i malo svježeg okusa stavi u vodu po ploškicu limuna ili limete.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.