Life&style

Evo što će se dogoditi s tvojim tijelom ako u potpunosti prestaneš piti kavu...

  • Ovisna si o kofeinu i piješ nekoliko šalica kave na dan?
  • Nevjerojatno je što će se sve dogoditi ako prestaneš piti kavu! 
  • Prvo dolazi do krize zbog odvikavanja, a onda slijede pozitivni učinci…

Odricanje od svakodnevne doze kofeina – većini ljudi je to nezamislivo! Svima nam se ponekad dogodi da zbog raznoraznih razloga preskočimo jutarnju kavu ili možda "ne srknemo koji gutljaj" sve do popodneva. I uvijek su nam prvi komentari - "danas još nisam popila kavu", uz to nas boli glava ili se osjećamo umorno.

Ako si ipak odlučila prestati piti kavu, prvo će doći do neugodne krize, ali dugotrajno odricanje od kofeina imat će pozitivne učinke na tvoje tijelo. Na primjer, bez kave možeš promijeniti svoju težinu, ritam spavanja i radnu učinkovitost…

Možda vas zanima Istina o tvom ljubljenom napitku: Utječe li zaista kava na kiselost tijela Rubrika Love&Sex Love&Sex

via GIPHY

Odvikavanje od kave 

U prvim danima odvikavanja od kave ćeš se osjećati (iznenađenje!) jako umorno. Možeš računati i s glavoboljom koja je slična mamurluku. Razlog tome je sljedeći: kofein iz kave blokira tvar koja nas čini umornima – adenozin. Konzumacija kave je začarani krug, jer kad jednom naviknemo mozak na to, trebamo sve više i više kofeina. 

Dakle, kad prestaneš piti kavu, u mozak će dolaziti više adenozina nego inače. Bit ćeš umorna, a krvne žile će se proširiti - što vodi ka glavobolji. Ako izdržiš nuspojave odvikavanja te postaneš „čista od kave“, to će prirodno opet regulirati. Čak i ako se ograničiš na jednu do dvije šalice na dan, sve je još u zelenom području. 

Možda vas zanima Uvijek smo se pitali - je li opasno popiti kavu koja je odstajala satima? Rubrika Life&style Life&style

Uz umor i glavobolju moraš još računati i na napadaje gladi. Rješenje su zdrave grickalice poput orašastih plodova ili voća. 

via GIPHY

Savjet: s odricanjem od kave počni u petak. Onda se ne moraš mučiti cijeli radni tjedan bez kofeina. 

Još jedan savjet: pij čaj! Topli napitak ujutro vratit će ti dobar osjećaj. Međutim, nemoj piti crni čaj – ima također kofeina poput kave – tako ćeš sabotirati pokušaj odvikavanja od kofeina. 

Posljedice odvikavanja od kave 

Ako se odvikneš od kave, to će dugotrajno imati pozitivne učinke: bolje ćeš spavati! Naime, kava ometa ritam spavanja – OK, neće ako popiješ tek jednu šalicu ujutro. Popodnevna kava je krivac! Doduše, ponekad je trebamo kako bismo bile učinkovitije na poslu. Međutim, i bez kave možemo biti učinkovite. Kao i puno toga – to je tek stvar navike. 

Možda vas zanima Oprez, evo zašto nikada ne smiješ piti kavu na prazan želudac... Rubrika Life&style Life&style

Pošto kava uzrokuje ispuštanje adrenalina, bez toga ćeš ubrzo osjećati manje stresa. Ako si pila kavu s mlijekom i šećerom, odricanje ti može pomoći kod mršavljenja. 

via GIPHY

Općenito je „ovisnost“ o kavi stvar navike. Kad naučiš svoje tijelo da izdrži prvu (težu) fazu bez kave, primijetit ćeš da je zapravo ne trebaš. Naravno, ne moraš se kompletno odreći kave – povremeno pijenje kave ne šteti… 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0