Life&style

Oprez, evo zašto nikada ne smiješ piti kavu na prazan želudac...

  • Kava je za većinu nas neizostavna rutina za početak dana 
  • Naravno, pošto se ujutro žurimo na posao ili fakultet, usput popijemo koju kavu kako bismo se razbudile – naravno, na prazan želudac! 
  • Vjeruj nam – koliko god ti bila fina, kava na prazan želudac nije vrijedna kasnijih popratnih pojava 

Osim što je toliko mirišljava i ukusna, kava nam donosi i brojne blagodati, poput sprječavanja oštećenja DNK, tvrde najnovija istraživanja. Međutim, najbolje djeluje ako napraviš jednu jednostavnu radnju: jedeš! 

via GIPHY

"Pijenje kave na prazan želudac ili rano ujutro prije doručka može povećati razinu kortizola u tvom tijelu. Od trenutka kad otvoriš oči ujutro, tvoje tijelo počinje oslobađati kortizol, hormon koji je odgovoran za regulaciju tvog imunološkog odgovora, metabolizma i reakcije na stres", kaže dr. Nikola Djordjevic, stručni savjetnik portala DisturbMeNot. „Ako napuniš svoje tijelo kofeinom kada je kortizol na vrhuncu, dodaje, izložit ćeš svoje tijelo još većem stresu.“ 

Možda vas zanima Twix kava? Njam! Evo i spravice pomoću koje omiljene čokoladice otapamo u kavi Rubrika Life&style Life&style

U istraživanju koje je procjenjivalo sklonosti kofeinskim napicima među studentima medicine, pokazalo se da 25 posto studenata popije kavu ujutro na prazan želudac. Ti studenti  izloženi su povećanom riziku promjene raspoloženja i mogućim dugoročnim utjecajima na njihovo zdravlje, objašnjeno je u rezultatima istraživanja. To je zato što kava stimulira kiselinu u trbuhu, stvarajući kiselije okruženje.

"Kava na prazan želudac može povećati stimulativne učinke jer se ništa ne može natjecati s apsorpcijom", kaže dr. Jamie Long, licencirani klinički psiholog. Stoga je pun trbuh od vitalne važnosti za suzbijanje količine proizvedene želučane kiseline.

via GIPHY

Budući da kava iritira želučanu kiselinu, vrlo vjerojatno ćeš osjetiti žgaravicu, pa čak i razviti čir na želucu. Jasno, kava na prazan želudac utječe na tjelesno zdravlje. Ali i na mentalno zdravlje. Prekomjerna proizvodnja kiseline u želucu može uzrokovati promjene raspoloženja, podrhtavanje, drhtanje i druge simptome, kažu stručnjaci. Osim toga, provedena su ispitivanja koja povezuju želučanu kiselinu s anksioznošću i depresijom.

Možda vas zanima Uvijek smo se pitali - je li opasno popiti kavu koja je odstajala satima? Rubrika Life&style Life&style

„Osobito kada se konzumira u velikim količinama, kofein oponaša simptome anksioznosti, pa čak i napadaja panike, pokazala su istraživanja. Simptomi mogu uključivati nemir, drhtanje i ubrzani rad srca ”, kaže dr. Long. A ako si već sklona anksioznosti, još si ranjivija na učinke kave."

via GIPHY

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0