- Mnogi ovo vrijeme koriste za kuhanje i isprobavanje recepata
- Jedan od većih trendova na društvenim mrežama je i izrada slanaca
- Ovo ukusno pecivo podsjetit će te na djetinjstvo, a uz ovaj recept ćeš ih često spravljati
Prateći društvene mreže posljednjih tjedana, mogli smo vidjeti kako su se i influenceri i poznati okrenuli kuhanju. Slikanje modnih kombinacija i kava u kafićima trenutno je na pauzi zbog pravila da ostanemo doma, a iz tog razloga mnogi su pronašli novi hobi - kuhanje. Osim što na svojim profilima pokazuju cijeli proces pripreme hrane, često i razmjenjuju recepte. Tako su na red došli i slanci, ukusno pecivo koje nas podsjeća na djetinjstvo. Iako ti možda na prvu djeluju kao da za njih treba puno sastojaka i vremena, zapravo je recept vrlo jednostavan, a rezultat veoma ukusan. I ovog puta nam je inspiracija bio recept food blogera Darka Kontina.
Sastojci za tijesto
- 500 grama glatkog brašna
- 40 grama svježeg kvasca (1 kocka)
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 50 mililitara ulja
- 250 mililitara mlijeka
Sastojci za preljev:
- 3 žlice glatkog brašna
- 3 žlice soli
- po potrebi voda
Priprema:
- U posudu stavi brašno te mu dodaj ulje, 3 žlice kiselog vrhnja te kocku kvasca. Postepeno u smjesu dolijevaj toplo mlijeko te zatim umijesi tijesto kao za kruh. Preporučuje se da se tijesto mijesi 8 minuta.
- Prekrij tijesto te ga ostavi na toplom da se diže, a kada taj proces završi, još jednom premijesi tijesto.
- Od premiješanog tijesta radi kuglice veličine jajeta. Svaku od tih kuglica razvaljaj te ju zatim zamotaj da dobiješ oblik slanca.
- Prije nego slance staviš u pećnicu, preko njih namaži smjesu od mlijeka i ulja.
- U prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva, slance stavi da se peku 15 minuta.
- Nekoliko minuta prije kraja pečenja, izvadi ih te po njima stavi smjesu za preljev, koja mora biti malo gušća od one za palačinke, i vrati u pećnicu.
- Kad su slanci gotovi, prekrij ih malo vlažnom krpom i kad otpuste spremni su za jelo.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.