- Flammkuchen je slani „kolač“ koji volimo jesti u svim mogućim varijantama
- Najčešće se poslužuje u Francuskoj na drvenom pladnju, uz gipsy jazz i finu čašu vina, ali omiljen je i u nekim njemačkim pokrajinama
- Varijacija je bezbroj – a mi ćemo ti predstaviti brzi recept za koji trebaš tek četiri sastojka
Flammkuchen (francuzi ga zovu još tarte flambée), specijalitet je koji potječe iz francuskih pokrajina Alsace i Lorraine te njemačkih Saarland, Pflaz i Baden. Tradicionalno se sastoji od jako tankog tijesta za kruh, a nadjev je od sirovog luka, slanine i kreme od kiselog vrhnja koja je lagano začinjena solju i paprom. Vremenom su pojavile bezbrojne varijante tog jela…
Brašno, kiselo vrhnje, povrće – sastojke za ovaj brzi flammkuchen vjerojatno već imaš kod kuće. Znaš što je najbolje? Recept je superprilagodljiv i treba ti još samo mikser ili valjak za tijesto. Dakle, što se čeka?
4 osnovna sastojka za tijesto za flammkuchen
• 250 g brašna (npr. 200 g pirova brašna i 50 g pšeničnog – dobro je dodati malo pšeničnog brašna kako bi tijesto bilo elastično)
• 2 žlice maslinova ulja
• 125 ml vode
• ½ žličice soli
Za nadjev:
• 200 g kiselog vrhnja
• povrće po želji
• eventualno sir
Priprema
• Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva (gore/dolje) ili 200 stupnjeva (ventilator).
• Pomiješaj brašno, ulje, vodu i sol s pomoću vilice u posudi. Potom zamijesi rukama u elastično tijesto.
• Stavi komad papira za pečenje na radnu površinu te pospi lagano brašnom kako se tijesto ne bi ljepilo. Izvaljaj tijesto s pomoću valjka za tijesto. Ako ga nemaš, možeš rukama ili s pomoću čaše koju valjaš po tijestu. Ovisno o tome koliko želiš tanko tijesto, ova količina će biti za jedan ili dva lima. Podigni zatim papir s izvaljanim tijestom te oprezno prebaci na lim za pečenje.
• Premaži tijesto kiselim vrhnjem. Možeš umiješati i neke začine.
• Sada budi kreativna i pogledaj što sve imaš u hladnjaku: ovo jelo sjajno je ako želiš iskoristiti preostalo povrće.
Naravno, varijacija flammkuchena je bezbroj. Kako bi bilo s nadjevom od tankih ploški krumpira i ružmarinom? Ili šareni flammkuchen s paprikom tikvicom, rajčicama i kolutima luka? Također je ukusna i kombinacija zelenih šparoga, mini rajčica, kozjeg sira i malo meda.
Savjet: pošto je flammkuchen jako hrskav, teško ga je nakon pečenja rezati na komade. Stoga prije pečenja razdijeli sirovo tijesto oštrim nožem na pravokutne komade.
Ovisno o debljini, flammkuchen se peče 15 do 30 minuta.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.