Life&style

Briljantan trik kako u rekordnom vremenu (za 5 minuta!) ohladiti bocu vina

  • Nekoliko je situacija kada se čini da vrijeme protječe tako sporo, gotovo kao da se pomiče unatrag: dok odbrojavaš sekunde da se kava skuha, držiš plank ili čekaš da se vino ohladi
  • A s ljetnim proslavama u punom jeku, ohlađeno vino nam je prijeko potrebno
  • Otkrivamo mali trik dobro poznat među somelijerima kako najbrže ohladiti vino kad banu gosti

Obično treba do tri sata u hladnjaku da bijela vina dosegnu idealnu temperaturu od 7 stupnjeva Celzijusa. Također treba oko dva sata da crveno vino dosegne idealnu temperaturu od 12 stupnjeva u hladnjaku. (Da, crno vino ne smije se posluživati ​na tzv. sobnoj temperaturi - ne doslovno.) Čak i ako upotrijebiš hladnjak znači da će proći oko sat vremena dok vino ne bude dovoljno rashlađeno.

Možda vas zanima Pripreme za more: Uz ove super savjete tvoja će koža zablistati u trenu Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: shutterstock shutterstock Vino u hladnjaku

Kad je riječ o najučinkovitijem načinu hlađenja boce vina, tu je zgodan mali trik koji je dobro poznat u somelijerskim krugovima i koji se može sažeti u tri riječi: slana ledena kupka. "Zavrtite bocu u slanoj ledenoj kupki i vino će biti rashlađeno i spremno za piće za manje od pet minuta", otkriva somelijerka i suosnivačica Good Clean Winea Michelle Feldman.

Pojasnila je svoje upute u kojima kaže da napuniš metalnu posudu dovoljno veliku da stane boca - veliki, visoki lonac će savršeno poslužiti - s 50 posto leda, 50 posto vode i dvije šalice soli. Zatim potopi bocu do uskog grla u ledenu vodu i vrti bocu oko pet minuta.

čaša za vino Možda vas zanima Naopaka čaša za vino: Idealan poklon za one koji žele uživati u vinu na potpuno neobičan način Rubrika Life&style Life&style

Postoji opravdan znanstveni razlog zašto ovo djeluje, naravno. "Ledena voda hladi i bocu održava hladnom brže nego što to može hladan zrak", kaže Feldman. "Hladna voda s ledom uspostavlja potpuni kontakt s cijelom bocom i hladi bocu brže nego što to mogu same kockice leda." Sol, objašnjava ona, snižava temperaturu smrzavanja vode jer se slana voda može ohladiti i ostati tekućina. "Zato zimi koristimo sol na zaleđenim cestama", kaže Feldman. A što se tiče one male igre okretanja boce, Feldman objašnjava da okretanje boce preraspodjeljuje vino unutar nje. To dovodi toplije vino iz središta boce prema staklu kako bi se rashladio svaki mililitar vina u boci, sve do vrha. 

 | Autor: shutterstock shutterstock Druženje s prijateljima uz vino

Dvije čaše vina navečer mogu pomoći da smršaviš. Gdje moramo potpisati?

Nemaš lonac dovoljno velik za bocu vina? Nema problema. Somelijerka Samantha Capaldi ima još jedan pametni savjet za hlađenje tvojeg vina što prije: natoči vino i u svaku čašu dodaj nekoliko smrznutih bobica grožđa. "Na ovaj se način vino odmah ohladi bez šanse da se zaliješ kockicama leda", kaže ona. Ovo je zapravo njezina preferirana metoda. "Uvijek se sjetim zgrabiti pakiranje grožđa iz trgovine i stalno ga držati u svom zamrzivaču", kaže ona, dodajući da između četiri i osam smrznutih boboca grožđa po čaši obično bude dovoljno.

Možda vas zanima Evo se događa kad piješ vino koje je predugo otvoreno i može li ti to ikako naškoditi Rubrika Life&style Life&style

Pa ... koji je prijepor oko kockica leda?

 | Autor: shutterstock shutterstock Klasično hlađenje vina

Razgovarajmo o uobičajenom dodavanju leda u pića: dodavanje običnih kockica leda u čašu vina. Kada je riječ o ovoj metodi stare škole, Capaldi i Feldman imaju stav: "Vino je najbolje piti kako ti se sviđa. Potpuno je prihvatljivo dodavati led crvenom, bijelom, rose ili pjenušavom vinu", kaže Feldman. "Vinski kokteli i sangrija često se prelijevaju ledom. Dodavanje leda može razrijediti boje, arome i okuse, ali vino također osvježava za vrijeme vrućih dana."

Photo: shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    odlično