Life&style 09. svibnja 2021.

Evo se događa kad piješ vino koje je predugo otvoreno i može li ti to ikako naškoditi

Roman Mesyancev/Unsplash.
  • Imaš već duže vremena otvorenu bocu vina kod kuće?
  • Nisi baš sigurna može li se to vino i dalje piti?
  • Evo što se događa ako ćeš to napraviti 

Završiti večer uz dobru čašu vina običaj je mnogih ljudi. Ali, što ako nisi baš žedna ili vino nema tako dobar okus kao što se očekivalo? Tada se može dogoditi da se otvorena boca odloži i primijeti tek nakon nekoliko dana. Otkrit ćemo ti što se dogodi ako popiješ taj ostatak.

Postoje li zdravstveni rizici kod konzumiranja starijeg, već otvorenog vina?

Prije svega, možemo te razuvjeriti: vino se ne može pokvariti u klasičnom smislu, čak i ako je pohranjeno otvoreno. To znači da ne moraš brinuti o zdravstvenim posljedicama ako si pila vino koje je već duže vrijeme otvoreno. Tek kad su u bocu ušle bakterije, to može dovesti do zdravstvenih rizika, ali to se gotovo nikad ne događa. Činjenica da vino ne može propasti je zbog alkohola koji sadrži.

via GIPHY

Što se tiče okusa, vino se može jako promijeniti kad kisik dođe do vina. Tada započinje postupak oksidacije koji možeš odmah vidjeti: ako otvoreno vino miriše na ocat, ima metalni ili bljutavi okus ili ako vidiš područja druge boje (crvena do smeđa ili bijela do zlatna), vino više neće biti ukusno.

Možda vas zanima... Ludo, postoji držač čaše za vino i ne moraš je ispuštati dok se tuširaš ili šminkaš Rubrika Life&style Life&style

Voćno bijelo vino općenito traje kraće od jakog crnog vina, a kvaliteta također igra glavnu ulogu. Općenito, međutim, još uvijek možeš uživati u vinu dva do pet dana nakon otvaranja, a da pritom ne izgubi veliki dio okusa.

via GIPHY

Bijelo ili crno? Evo što tvoja sklonost prema vinu otkriva o tvojoj osobnosti

Kako čuvati otvorene boce vina za duži vijek trajanja

Najbolji savjeti za čuvanje otvorenih boca vina su sljedeći:

1. Čuvati na hladnom i tamnom mjestu, što usporava kemijske procese.

2. Otvorene boce uvijek postavljaj uspravno, jer u ležećem položaju kisik ima više „napadačke površine“.

3. Upotrijebi posebne čepove (poput plutenih) kako bi vino hermetički zatvorila.

4. Preostalo vino stavi u manju, čistu bocu kad ostane samo polovica ili manje (također zbog manjeg prostora za kisik).

Konačna ideja recikliranja ostataka vina koje više nemaju tako dobar okus: zamrzni ga u obliku kockica leda. Tako ih možeš koristiti za kuhanje kad ti je potrebno.

via GIPHY

Možda vas zanima... Dvije čaše vina navečer mogu pomoći da smršaviš. Gdje moramo potpisati? Rubrika Life&style Life&style

Komentari 0