Life&style
Biljke koje čiste zrak pomoći će ti riješiti se toksina i osvježiti tvoj dom

Biljke koje čiste zrak pomoći će ti riješiti se toksina i osvježiti tvoj dom

  • Biljke daju živost našem domu, a osim što su lijepe, postoje i one koje pročišćavaju zrak i mogu znatno pobošljati kvalitetu zraka u tvom domu
  • U svom domu izlažemo se raznim toksinima koji se oslobađaju iz tkanina, sredstava za čišćenje i namještaja
  • Zbog toga je za zdravlje neprocjenjivo da u zatvorenom prostoru imaš sobne biljke, posebno one koje čiste zrak

Odavno znamo da biljke poboljšavaju naše raspoloženje i smanjuju razinu stresa, ali poboljšanje kvalitete zraka dodatna je prednost malih zelenih oaza u domu. Često su najštetnije klice i toksini koje ne možeš vidjeti, ali srećom postoje biljke koje će ti pomoći ukloniti toksine i poboljšati kvalitetu zraka.

Aromatično bilje na balkonu ili u vrtu Možda vas zanima Četiri izvrsne ideje kako stvoriti vlastiti mirisni aromatični balkon ili vrt Rubrika Life&style Life&style

Zagađivači u zatvorenom prostoru dolaze u dvije glavne vrste od kojih su jedne čestice kao što su prašina, spore plijesni i pelud. Druga vrsta su hlapljivi organski spojevi; plinovi koji se oslobađaju iz boja, tkanina, tapeta, tepiha, plastike i otapala koji se obično nalaze u većini domova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli @life_work00

Čak i kemikalije za kućanstvo kao što su izbjeljivač, amonijak, deterdženti, sredstva za glačanje namještaja, sredstva za čišćenje tepiha i kuglice moljca ispuštaju štetne plinove. Mehanički ili elektrostatički filteri mogu biti učinkoviti u hvatanju čestica, ali ako ne ukloniš izvor, kemikalije u zraku teško je u potpunosti eliminirati.

Koliko biljaka ti je potrebno za čist zrak u zatvorenom prostoru?

Postojala je poznata NASA-ina studija koja je provedena davne 1989. godine koja je otkrila da mnoge sobne biljke mogu ukloniti mnoge otrovne i hlapljive organske spojeve koji uzrokuju rak iz našeg zraka u zatvorenom prostoru. Formaldehid i benzen su dva od ovih spojeva.  Bill Wolverton, NASA-in znanstvenik koji je proveo ovu studiju, pružio je uvid u broj biljaka po prostoriji koje bi ti trebale za pomoć u pročišćavanju zraka u zatvorenom prostoru.

Iako je teško reći koliko je točno biljaka potrebno za pročišćavanje zraka u zatvorenom prostoru, Wolverton preporučuje najmanje dvije biljke dobre veličine za svakih devet četvornih metara unutarnjeg prostora. Što je biljka veća i lišće, to bolje. To je zato što na pročišćavanje zraka utječe površina prisutnih listova. 

Druga studija, otkrila je da čak i samo jedna sobna biljka u prosječnoj prostoriji (4 metra x 5 metara prostorije) poboljšava kvalitetu zraka za 25%. Imati pet ili više biljaka dalo je još bolje rezultate, a magični broj je 10 biljaka u prostoriji već spomenute veličine.  

Sobne biljke protiv zračenja

Prevalencija modernih naprava koje emitiraju zračenje predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju tvoje obitelji. A to je nešto što moraš posebno uzeti u obzir u ovom modernom dobu s obzirom na to da se ljudi oslanjaju na Wi-Fi i tehnološke uređaje za funkcioniranje. Ali evo dobrih vijesti: svoju izloženost štetnom elektromagnetskom zračenju možeš smanjiti dodavanjem biljaka za koje je poznato da apsorbiraju ili se bore protiv ovih valova. 

Kaktus

Na popisu najboljih biljaka koje mogu pročistiti zrak i apsorbirati zračenje, kaktus se pojavio kao jedan od najboljih u apsorpciji zračenja. Da bi većina biljaka bila učinkovita u apsorpciji zračenja, mora biti fizički smještena između tebe i uređaja koji emitira zračenje. Ali to nije slučaj s kaktusom. 

Sve dok imaš kaktus u prosoriji on i dalje dalje može biti učinkovit u apsorpciji zračenja. To čini apsorbirajući ambijentalno zračenje unutar sobe - bilo da se nalazi u spavaćoj sobi ili uredu. Može čak apsorbirati zračenje iz obližnjih soba. Ako želiš investirati u samo jednu biljku za svoj dom koja može apsorbirati zračenje, nema boljeg izbora od kaktusa! 

Svekrvin jezik (Sansevieria)

Ako ne možeš pronaći kaktus, još jedna sjajna opcija za apsorpciju zračenja i čišći zrak je biljka zmija ili svekrvin jezik. NASA je otkrila da je samo jedna biljka smanjila razinu benzena za preko 50% i trikloretilena za preko 13% u samo 24 sata. Poznato je da je ova biljka vrlo učinkovita u pretvaranju ugljičnog dioksida u kisik pa je ona sjajna biljka u spavaćoj sobi, jer je jedna od rijetkih koje nastavlja pretvarati CO2 u kisik noću. Ako želiš čišći zrak i osigurati dobro zdravlje pluća u svom domu, biljka zmija bi bila izvrstan dodatak tvom domu.

Dugačak i tanak izgled lišća na biljci zmije pruža i estetiku tvom prostoru. Također je vrlo svestrana jer se može saditi u različite vrste lonaca. Ne zahtijeva puno održavanja ili zalijevanja, što je još jedan sjajan razlog da je uneseš u svoj unutarnji prostor. Ovu biljku najbolje je smjestiti negdje gdje nije izravno u kontaktu sa sunčevom svjetlošću. Za maksimalne rezultate u smislu apsorpcije zračenja, postavi je blizu računala, Wi-Fi uređaja ili druge elektronike koja emitira zračenje. 

Znaš li koje je najbolje vrijeme za zalijevanje tvojih biljaka i koliko točno vode im treba?

Fikus

'Smokva koja plače' ili 'fikus stablo' popularna je sobna biljka koja također pomaže u čišćenju zraka u prostoriji upijajući štetne plinove koji se oslobađaju iz naših uobičajenih kućanstava. Uvrštena je među najbolje biljke za pročišćavanje zraka, a u NASA-inoj studiji utvrđeno je da je fikus učinkovit u čišćenju zraka od formaldehida, ksilena i toluena. Potrebno joj je jako neizravno prirodno svjetlo i konzistentna voda. Listovi kaučukaša uglavnom apsorbiraju formaldehid iz zraka koji je je jedan od glavnih zagađivača zraka u zatvorenom prostoru koji se uglavnom emitira iz boja, laka za drva i garažnih proizvoda.

Možda vas zanima Za neznalice poput mene dečki iz Dnevne doze biljaka ispričali su sve o njezi sobnih biljaka Rubrika Life&style Life&style

Mirni ljiljan (Spathiphyllum)

Dugogodišnji favorit među ljubiteljima kućnih biljaka je mirni ljiljan,a ujedno je i jedna od najboljih sobnih biljaka za čišćenje zraka. Ova tropska biljka razgrađuje i neutralizira otrovne plinove poput benzena, formaldehida i ugljičnog monoksida. Biljka apsorbira zagađivače iz zraka kroz svoje lišće, a zatim ih šalje u korijenje, gdje ih mikrobi u tlu razgrađuju. 

Još jedna važna značajka mirnog ljiljana je njegova sposobnost vlaženja prostorije. Zbog toga ga je dobro imati u svom domu, posebno zimi, kada je zrak jako suh. Biljka ljiljana također je izvrstan apsorber mikroba i gljivica. Stoga je idealan za alergičare i osobe koje imaju problema s disanjem. 

Photo: Instagram@modernhousevibes

Komentari 0