Life&style

Znaš li koje je najbolje vrijeme za zalijevanje tvojih biljaka i koliko točno vode im treba?

  • Brinuti o biljkama zabavan je, ali ne i lagan zadatak
  • Različite biljke zahtijevaju različitu njegu
  • Ali postoji nešto što se zove i „previše brige“

Briga o biljkama ponekad je zahtjevan posao, a dvije najvažnije stvari koje se trebaju znati o tome je kad je najbolje zalijevati biljke i koliko točno vode svaka tvoja biljka treba.

Uvijek se možeš odlučiti za biljke koje su otporne na sušu, poput poznatih sukulenata echeverije ili aloe vere, no što kad ne možeš odoljeti prekrasnim ružama ili hortenzijama koje vodu obožavaju? Za vrt pogotovo, izbor različitih biljaka i cvijeća koji stvaraju posebnu oazu, iznimno je važan.

Kad je najbolje vrijeme za zalijevanje biljaka?

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Ako želiš da tvoje biljke uvijek budu lijepe i njegovane, najbolje je da ih vodom zalijevaš ujutro ili prijepodne, posebno tijekom ljetnih mjeseci ili u grijanim unutrašnjim prostorima. To biljkama omogućuje da upiju vodu prije nego što postane toplije.  

Zalijevanje ujutro omogućuje i lišću da se brzo osuši što je dodatna zaštita od gljivičnih spora i održava tvoje biljke lijepima i bujnima. Ako nisi u mogućnosti zaliti biljke ujutro, najbolje je to onda odgoditi za navečer. Tad pazi na to da direktno zalijevaš korijen, a ne lišće.

Koji su znakovi da je moje biljke potrebno zaliti?

Neovisno o tome jesi li iskusna u brizi s biljkama ili si tek počela, najlakši način kojim ćeš otkriti je li tvojim biljkama potrebno zalijevanje je da prst gurneš u zemlju u kojoj je biljka.

Ako osjećaš da je zemlja suha na dodir, onda je vrijeme da zaliješ biljku. Ako je još uvijek vlažna, možeš pričekati dan ili dva. Uz to, ovo su također znakovi koji ukazuju na to da je tvojoj biljci potrebno vode:

-    ako se „objesila“
-    ako listovi izgledaju smežurano
-    ako su vrhovi listova postali smeđi
-    ako biljka ne raste 
-    ako je tegla u kojoj je biljka lagana

Zahtjevnije sobne biljke koje vrijedi uzgajati kod kuće Možda vas zanima 7 sobnih biljaka koje je teško uzgojiti (ali se itekako isplati!) Rubrika Life&style Life&style

Bi li kućne i vrtne biljke trebala zalijevati jednako?

Zbog stalne promjene vremena, potrebe zalijevanja vrtnih biljaka bit će drugačije od onih koje su u kući. Za zalijevanje biljaka koje su vani, u obzir treba uzeti vrstu biljke, vrstu klime i to je li biljka posađena u posudu ili u tlo.

Vanjske biljke trebat ćeš više ili manje zalijevati ovisno o vremenskim uvjetima vani, dok kućne biljke imaju stabilniji raspored zalijevanja zbog okruženja u kojem žive pa to može biti i samo jednom na tjedan.

Neovisno o tome gdje su tvoje biljke posađene, moraš im osigurati odgovarajuću pravilnu drenažu kako bi spriječila razvoj plijesni i gljivica, kao i truljenje korijena. Važno je da biljka koja je u tegli ili posudi na dnu ima otvor za drenažu koji omogućava dobru cirkulaciju vode.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Kako znati jesi li previše zalila biljku?

Postoji i previše brige kad se radi o biljkama. Želiš biti sigurna da tvoje biljke imaju dovoljno hranjivih tvari i zalijevati ih po njihovim potrebama. U suprotnom, biljka bi mogla uvenuti.

Neki od znakova da previše zalijevaš biljku mogu biti:

-    stabiljka je mekana ili neravna, a ponekad može imati i neugodan miris
-    lišće (bilo koje boje) koje pada
-    uvelo lišće ukazuje na truli korijen koji više ne može upijati vodu
-    gljivice i plijesan koja raste na površini zemlje u kojoj je biljka

S biljkama treba biti iznimno pažljiv i pomno pratiti njihove potrebe kako bi im pronašla njegu koja im savršeno odgovara!

Kako spremiti biljke preko zime u stan Možda vas zanima Prebacuješ svoje lončanice izvana na na toplo? Nemoj to raditi 'samo tako' Rubrika Life&style Life&style
 
Photo: Shutterstock

Komentari 0