Life&style
Pogreške kod njege sobnih biljaka

10 najčešćih pogrešaka kod njege sobnih biljaka zbog kojih mnogi odustaju od njih

  • Želiš zelenu oazu u kojoj sve cvjeta i buja u svom domu?
  • Ali, nekako tvoje biljke ne žele baš ono što ti želiš? 
  • U čemu griješiš? 

Svim je vjerojatno jasno zašto toliko volimo sobne biljke. Naime, biljke čine dom mnogo življim i šarenijim, zrak malo svježijim i divne su kao partneri za razgovor u usamljenim satima.

Ali, što ako drage male biljke stalno stvaraju probleme i jednostavno ne žele biti kako treba? Nažalost, vjerojatno je to tvoja krivica! Otkrit ćemo ti najčešće pogreške pri njezi sobnih biljaka kako ih više ne bi ponavljala u budućnosti.

1. Kupnja biljaka iz pogrešnih razloga

„Oooh, ona s bijelim točkicama izgleda lijepo! I ona s tim smiješnim dugačkim listovima!“ - i s njom u košaricu. Zvuči poznato? Umjesto da odabireš biljke isključivo prema njihovom izgledu, sljedeći put kad kupuješ biljke obrati pozornost na to koja biljka najbolje uspijeva u kojim uvjetima. Svjetlo koje tvoje biljke trebaju odlučujuće je za to koliko se dobro osjećaju kod kuće.

2. Previše biljaka odjednom

Puna euforije nabaviš puno biljaka odjednom kako bi svoje snove o zelenoj oazi što prije pretvorila u stvarnost. Oprez: ako u kratkom vremenu nabaviš mnogo različitih biljaka s različitim potrebama, postaje teško zadovoljiti te potrebe i razlikovati ih. Sigurno će pokoja biljka će na ovaj način gotovo sigurno uvenuti.

Šarene boje biljaka za jesenski vrt Možda vas zanima 12 biljaka najboljih za šareni jesenski balkon ili vrt - s dolaskom hladnijih dana ne odričemo se boja! Rubrika Life&style Life&style

3. Stavila si svoje biljke na pogrešna mjesta

Kako bi se biljke osjećale ugodno, poželjno je stvoriti im ugodno i nepromjenjivo okruženje. Izuzetno hladna ili topla mjesta manje su prikladna. Zato je bolje ne postavljati biljke pored radijatora ili izravno na propuh.

4. Prekomjerno zalijevanje

Zapravo, jedan od najbržih načina da se ubije sobna biljka je da je previše zalijevaš. Najbolje je zapravo zalijevati samo kad je potrebno. Dakle, redovito provjeravaj tlo, ako je i dalje vlažno, bolje je pričekati malo do sljedećeg zalijevanja. Možeš vidjeti da svoje biljke previše zalijevaš ako, na primjer, lišće požuti ili korijenje trune.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ink@ik0 (@inkaik0)

5. Zaboraviš na gnojidbu

Još jedna pogreška mnogih vlasnika biljaka je što zaboravljaju gnojiti biljke. Mnogi misle da sobne biljke mogu uspjeti samo na vodi. Zapravo, baš kao i ljudima, biljkama je potrebna „hrana“.

7 sobnih biljaka koje ljeti mogu bez problema živjeti na balkonu - i rasti kao lude

6. Pogrešno godišnje doba

Ono što naše biljke trebaju ovisi i o godišnjem dobu. Većini biljaka zimi je potrebno manje vode nego ljeti. Ovaj faktor također bi trebala uzeti u obzir kada se brineš za svoje sobne biljke.

Otrovne biljke: oleandar Možda vas zanima Od oleandra do đurđica: 7 biljaka ubojica koje rastu svuda oko nas. Znaš li koje su? Rubrika Life&style Life&style

7. Previše ili premalo svjetla

Još jedna uobičajena pogreška koju mnogi čine je izlaganje biljke na previše ili premalo svjetla. Pobrini se da uvjeti osvjetljenja zadovoljavaju zahtjeve za odgovarajuću biljnu vrstu - po mogućnosti prije nego što se biljka useli u tvoj dom.

8. Zalijevaš uvijek na jedno te isto mjesto 

Umjesto da zalijevaš samo jednu stranu tegle, vodi računa da dobro rasporediš vodu tako da se cijeli korijen navlaži. Zalijevaš li samo jednu stranu, osobito kod velikih biljaka, korijenje s druge strane možda uopće neće dobiti vode - što često dovodi do toga da pola biljke uvene. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sandra (@sandrah1306)

9. Previše brineš

Što se tiče njege biljaka, ponekad vrijedi sljedeće pravilo: manje je više. Zapravo, mnoge biljke mogu sasvim dobro uspijevati ako ih neko vrijeme ne njegujemo. Pretjerivanje sa zalijevanjem i njegovanjem ponekad može nanijeti više štete nego što pomaže. Ovdje je važno pronaći dobru sredinu (ali to može potrajati).

Možda vas zanima 4 ljekovite biljke koje možeš od danas početi uzgajati u svom vrtu ili na balkonu Rubrika Life&style Life&style

10. Zaboraviš rotirati biljke

Ne bi trebala mijenjati mjesto svoje biljke prečesto, ali preporučljivo je da neprestano namještaš biljku. Naime, inače bi samo jedna strana mogla dobiti dovoljno sunčeve svjetlosti, što dugoročno nije dobro za biljku.

Photo: Shutterstock

Komentari 0