Life&style

4 ljekovite biljke koje možeš od danas početi uzgajati u svom vrtu ili na balkonu

  • Uzgoj vlastitog biljnog vrta ima puno prednosti, od ublažavanja stresa do poboljšanja raspoloženja
  • Jedan eksperiment NASA-e otkrio je da rad s biljkama poboljšava psihološku dobrobit astronauta u surovom okruženju svemira
  • OK, za blagodati ljekovitih biljaka ne moraš u svemir – dovoljno je posaditi ove četiri u svoj vrt 

Jednostavan čin vrtlarenja, koji zahtijeva fokus, kritičko razmišljanje i planiranje, poboljšava kognitivne funkcije, a osobito za starije osobe. Jesi li spremna za kopanje? Započni s ove četiri ljekovite biljke koje se lako uzgajaju.

Timijan

Osnovni začin u mediteranskim, karipskim, srednjoameričkim i drugim kuhinjama - a da ne spominjemo biljne vrtove - ovaj član obitelji metvice raste u raznim regijama i uspijeva u sunčanim, manje vlažnim uvjetima. Bogat je timolom i drugim esencijalnim uljima i spojevima koji podržavaju imunitet te mogu zaštititi od virusnih infekcija. Eterična ulja u timijanu također pomažu pri ublažavanju kašlja i olakšavaju disanje.

Kako se koristi: stavi nekoliko grančica svježeg timijana u šalicu kipuće vode na 10 minuta, a zatim procijedi. Ili izreži dugačke grančice, zaveži stabljike užetom i objesi da se posuše (lišće neka bude usmjereno prema dolje, na hladnom i tamnom mjestu). Kad se potpuno posuši, čuvaj ih u zatvorenoj staklenoj posudi. Za čaj stavi 1 žličicu suhog timijana u šalicu kipuće vode. Ili dodaj šaku suhog lišća u lonac kipuće vode, skloni s vatre i upotrijebi kao paru za ublažavanje kašlja.

Možda vas zanima 3 začina kojima nije mjesto u kuhinjskom ormariću, a svejedno ih tamo držimo Rubrika Life&style Life&style

Origano

Podrijetlom iz Europe, ovaj mirisni član obitelji metvice dobro uspijeva u raznim klimatskim uvjetima, što ga čini savršenim dodatkom bilo kojem vrtu. Karvakrol, limonen i drugi antioksidativni spojevi, koji daju origanu prepoznatljiv okus i miris, također štite od virusa, bakterija i drugih patogena. Istraživanja pokazuju da ovi spojevi smanjuju upalu, podržavaju imunološko zdravlje i mogu se boriti protiv patogena otpornih na antibiotike.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stefan Be. (@hobbygaertner1)

Kako se koristi: za čaj namoči nekoliko grančica svježeg origana u šalici kipuće vode 10 minuta, a zatim procijedi. Ili napravi ulje od origana: sakupi oko dvije šalice lišća origana. Listove, pola šalice odjednom, lagano zdrobi (možeš i izmiksati). Zdrobljene listove prelij šalicom toplog maslinova ulja, dobro miješajući. Smjesu premjesti u staklenu posudu s dobro prijanjajućim poklopcem i ostavi dva tjedna na hladnom i tamnom mjestu, promiješaj svaki dan ili dva. Procijedi kroz gazu, baci lišće, a ulje pohrani u dobro zatvorenu staklenu posudu.

Istraži ove cool ideje s kojima ćeš i mali balkon pretvoriti u oazu uživanja na otvorenom

Matičnjak

Poznata i kao Melissa officinalis, matičnjak je još jedan europski starosjeditelj koji se lako uzgaja u vrtovima. Matičnjak se tradicionalno koristi za liječenje stresa i nesanice, a istraživanja pokazuju da može pogodovati i zdravlju imunološkog sustava. Bogat je raznim fitokemikalijama koje djeluju antivirusno, antibakterijski i protuupalno. Istraživanja sugeriraju da esencijalno ulje matičnjaka može inhibirati razmnožavanje virusa gripe, a ekstrakti pojačavaju aktivnost imunološkog sustava.

Kako se koristi: svježe lišće grubo nasjeckaj, stavi 2 žličice u šalicu kipuće vode na 10 minuta pa procijedi. Svježi listovi imaju svijetli, „limunski“ okus koji se može koristiti u kuhanju; samelji ih i dodaj preljevima za salate, kiflicama od limuna, voćnim salatama ili sorbetima od citrusa. Kako bi posušila matičnjak, odreži stabljike na oko tri centimetra od tla, zaveži stabljike užetom, a zatim objesi s lišćem usmjerenim prema dolje te drži na hladnom i tamnom mjestu. Kad se potpuno posuše, skini lišće sa stabljika i spremi u zatvorenu staklenu posudu. Za čaj stavi 2 žličice suhog lišća u šalici kipuće vode na 10 minuta, a zatim procijedi.

Ružmarin

Jedan od najmoćnijih dodataka bilo kojem biljnom vrtu, ovaj aromatični zimzeleni grm koristi se tisućama godina i u kulinarstvu i u medicini. Porijeklom je iz Mediterana, ali je relativno izdržljiv u hladnoj klimi i dobro uspijeva u raznim regijama. Ružmarin je bogat rozmarinskom kiselinom, karnozolom, karnoznom kiselinom i drugim antioksidativnim spojevima koji smanjuju upalu, podržavaju imunološko zdravlje i štite od virusa, bakterija i drugih patogena.

 | Autor:

Kako se koristi: veliku grančicu svježeg ružmarina namoči 10 minuta u šalici kipuće vode, a zatim grančicu baci; ili skini iglice sa svježih grančica ružmarina, stavi 1 žličicu u čajnu kuglicu pa u kipuću vodu. Za jednostavnu tinkturu grančice ružmarina spakiraj u staklenu posudu (oko 0,5 l), prekrij votkom i zatvori teglu; ostavi da stoji na hladnom i tamnom mjestu 4–6 tjedana, protresi staklenku svaki dan ili dva. Baci grančice ružmarina i procijedi tinkturu u staklenu posudu s dobro prijanjajućim poklopcem.

Sobne biljke koje hlade prostoriju Možda vas zanima Vruće ti je? Ovih 5 sobnih biljaka ohladit će prostoriju za nekoliko stupnjeva Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0