Life&style

3 začina kojima nije mjesto u kuhinjskom ormariću, a svejedno ih tamo držimo

  • Iako često čistimo kuhinju, ormarić sa začinima često čeka tek na godišnje čišćenje
  • A u njemu - svega! Sigurni smo da ima i mirodija kojima tamo nije mjesto
  • Naime, stručnjaci tvrde da neke začine ne bismo smjeli držati u kuhinjskom ormariću ili smočnici već u hladnjaku

Priznajemo krivnju! Koliko god često ili rijetko čistimo kuhinjske ladice i ormariće, ništa nije više zanemareno od dijela u kojem držimo začine - katkad i godinama bez bacanja. Začini se zadržavaju u kuhinji dulje od ostale hrane, pa ih rijetko uključujemo u tjedno ili čak godišnje pospremanje. Možda ćeš se htjeti uhvatiti u koštac s tim neurednim ormarićem jer u njemu ne samo da ima stvari kojima je istekao rok trajanja već ima i onih za koje stručnjaci tvrde da se nisu ni trebali naći tamo. Jednostavno, to nije mjesto za njihovo skladištenje. 

Možda vas zanima Je li crni kruh uistinu zdraviji i deblja li zaista krumpir? Ovih 10 nutricionističkih zabluda će te iznenaditi Rubrika Life&style Life&style

Stvar je izgleda u boji...

 | Autor: shutterstock shutterstock Čuvanje začina na policama

Ako odmah pogledaš u svoj ormarić i vidiš začine crvene boje, bilo bi dobro maknuti ih. Crvene začine nikada ne bi trebala držati u svom kuhinjskom ormariću! Kuharica Grace Woinicz kaže da toplina i vlaga u ormarima nanose štetu crvenim začinima, zbog čega će izgubiti okus. "Kad se drže u na policama ili u kuhinjskim elementima, njihova se kemijska svojstva gube i mogu se brzo pokvariti", objašnjava ona. Crveni začini uključuju crveni papar, mljevenu papriku i čili u prahu.

Ljudi dijele svoje kulinarske tajne: zašto staviti sol u čokoladu, a limun u juhu, kako da se tijesto digne...

Crvene začine treba čuvati u hladnjaku

 | Autor: shutterstock shutterstock Crvene začine trebalo bi držati u hladnjaku

Začini poput crvene paprike, ljute paprike i čilija u prahu najčešći su začini koji se pogrešno pohranjuju. Rijetko tko to zna, ali crvene začine trebalo bi držati u hladnjaku.  No ne moraš ih nužno baciti ako su do sad stajali u ormariću. Začini se ne kvare na isti način na koji se pokvare mlijeko ili meso. Ovi začini i dalje će biti jestivi i neće biti štetni na bilo koji način, ali možda neće dati toliko okusa tvojim jelima koliko bi željela.

Možda vas zanima 7 aplikacija koje su super korisne za ljeto Rubrika Life&style Life&style

Ako začin ne treba nisku temperaturu, drži ga radije u ormariću

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Žena koja skladišti začine

Nemoj  stavljati ipak sve začine u hladnjak, misleći da je tako najsigurnije. Ako ne trebaju hladnoću za skladištenje, čuvanje u hladnjaku bi moglo stvoriti probleme. Tako će se, kad ih izvadiš iz hladnjaka, stvoriti kondenzat u bočici, a to može navući plijesan za mnoge začine. Tad ih, naravno, treba baciti. Zato svoje "necrvene" začine i dalje bez brige čuvaj u ormariću.

Možda vas zanima Noževi, tave, daskice... i kuhinjski pribor ima vijek trajanja i treba ga se nakon toga riješiti da ne ugrozi zdravlje Rubrika Life&style Life&style

Nikad nemoj začine držati blizu štednjaka

 | Autor: shutterstock shutterstock Zčini u staklenim bočicama

Međutim, ne bi se trebali brinuti samo o tome gdje čuvamo samo začine crvene boje. Megan Ayala, prehrambena stručnjakinja kaže da nikada ne bi smjeli spremati začine u ormariće blizu štednjaka ili pećnice. Prema Ayali, konstantna toplina koja se emitira iz ovih kuhinjskih uređaja može zagrijati i obližnje kuhinjske element i uništiti začine. Stoga, kako bismo im produžili životni vijek treba ih držati podalje od izvora topline, a i podalje od sunčeve svjetlosti.

Photo: shutterstock

Komentari 0