- Iako često čistimo kuhinju, ormarić sa začinima često čeka tek na godišnje čišćenje
- A u njemu - svega! Sigurni smo da ima i mirodija kojima tamo nije mjesto
- Naime, stručnjaci tvrde da neke začine ne bismo smjeli držati u kuhinjskom ormariću ili smočnici već u hladnjaku
Priznajemo krivnju! Koliko god često ili rijetko čistimo kuhinjske ladice i ormariće, ništa nije više zanemareno od dijela u kojem držimo začine - katkad i godinama bez bacanja. Začini se zadržavaju u kuhinji dulje od ostale hrane, pa ih rijetko uključujemo u tjedno ili čak godišnje pospremanje. Možda ćeš se htjeti uhvatiti u koštac s tim neurednim ormarićem jer u njemu ne samo da ima stvari kojima je istekao rok trajanja već ima i onih za koje stručnjaci tvrde da se nisu ni trebali naći tamo. Jednostavno, to nije mjesto za njihovo skladištenje.
Stvar je izgleda u boji...
Ako odmah pogledaš u svoj ormarić i vidiš začine crvene boje, bilo bi dobro maknuti ih. Crvene začine nikada ne bi trebala držati u svom kuhinjskom ormariću! Kuharica Grace Woinicz kaže da toplina i vlaga u ormarima nanose štetu crvenim začinima, zbog čega će izgubiti okus. "Kad se drže u na policama ili u kuhinjskim elementima, njihova se kemijska svojstva gube i mogu se brzo pokvariti", objašnjava ona. Crveni začini uključuju crveni papar, mljevenu papriku i čili u prahu.
Ljudi dijele svoje kulinarske tajne: zašto staviti sol u čokoladu, a limun u juhu, kako da se tijesto digne...
Crvene začine treba čuvati u hladnjaku
Začini poput crvene paprike, ljute paprike i čilija u prahu najčešći su začini koji se pogrešno pohranjuju. Rijetko tko to zna, ali crvene začine trebalo bi držati u hladnjaku. No ne moraš ih nužno baciti ako su do sad stajali u ormariću. Začini se ne kvare na isti način na koji se pokvare mlijeko ili meso. Ovi začini i dalje će biti jestivi i neće biti štetni na bilo koji način, ali možda neće dati toliko okusa tvojim jelima koliko bi željela.
Ako začin ne treba nisku temperaturu, drži ga radije u ormariću
Nemoj stavljati ipak sve začine u hladnjak, misleći da je tako najsigurnije. Ako ne trebaju hladnoću za skladištenje, čuvanje u hladnjaku bi moglo stvoriti probleme. Tako će se, kad ih izvadiš iz hladnjaka, stvoriti kondenzat u bočici, a to može navući plijesan za mnoge začine. Tad ih, naravno, treba baciti. Zato svoje "necrvene" začine i dalje bez brige čuvaj u ormariću.
Nikad nemoj začine držati blizu štednjaka
Međutim, ne bi se trebali brinuti samo o tome gdje čuvamo samo začine crvene boje. Megan Ayala, prehrambena stručnjakinja kaže da nikada ne bi smjeli spremati začine u ormariće blizu štednjaka ili pećnice. Prema Ayali, konstantna toplina koja se emitira iz ovih kuhinjskih uređaja može zagrijati i obližnje kuhinjske element i uništiti začine. Stoga, kako bismo im produžili životni vijek treba ih držati podalje od izvora topline, a i podalje od sunčeve svjetlosti.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.