Life&style
Sobne biljke koje hlade prostoriju

Vruće ti je? Ovih 5 sobnih biljaka ohladit će prostoriju za nekoliko stupnjeva

  • Vani je jako vruće, a mi i dalje želimo da među naša četiri zida bude lijepo prohladno
  • Nemaš klimatizacijski uređaj? Ove sobne biljke djeluju kao prirodni klima uređaj
  • Ne vjeruješ? Potvrdila NASA

U spavaćoj sobi je gotovo nepodnošljivo kad su vanjske temperature iznad 20 ili čak 30 stupnjeva. Prije nego što uložiš puno novca u klimatizaciju ili ventilatore, stručnjaci preporučuju da u svoj objekt integriraš određene sobne biljke. Prema rezultatima istraživanja „Nasa Earth Science“, biljke su poznate po tome što s pomoću fotosinteze ne hlade samo sebe, nego i okolinu.

1. Fikus benjamin

Malo sobno stablo ima puno lišća kroz koje ispušta vlagu u sobu. Najbolje je odlučiti se za visoko deblo s grmolikom krošnjom koja će poslužiti kao krošnja ostalim biljkama uz nju. Naime, kad biljke sastaviš u grupu, pomažu jedna drugoj u stvaranju vlastitog ekosustava i poboljšanju vlažnosti. Nemoj zaboraviti zalijevati redovito kako bi učinak hlađenja bio optimalan.

2. Fikus gumijevac 

Što je veća vlažnost u sobi, temperatura je „hladnija“. Poznato je da gumijevac nadoknađuje sadržaj vode u zraku. U osnovi, što više lišća ima drveće, to je veći učinak. Uvijek održavaj tlo ravnomjerno vlažnim (ne prekomjerno zalijevati!) I ne izlaži ga direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Zeleni trend: vodene biljke poseban su ukras doma. Evo kako ih uzgojiti i njegovati

3. Aglaonema

Ova biljka ne samo da hladi zrak, nego ga i pročišćava. Osobito se preporučuje u spavaćoj sobi. Praktično: aglaonema je vrlo jednostavna za njegu i zahtijeva malo vode i svjetlosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AaA (@yunieshazni)

4. Sobna palma

Ne samo da osigurava hladniju temperaturu, nego ti pruža i osjećaj egzotike. Zeleni listovi palme imaju uske otvore koji apsorbiraju ugljični dioksid i ispuštaju kisik. Što je površina lista veća, može proizvesti više kisika. Savjet: uz normalno zalijevanje, lišće redovito prskaj vodom.

Ovaj trik za brzo zalijevanje održat će tvoje biljke na životu dok si na odmoru

5. Sansevierija

Baš kao i aloe vera, sansevierija ima visok sadržaj vodika. Međutim, ne samo da ispušta vlagu i kisik u zrak, nego uklanja i onečišćenja. Voli sunce i stoga sjajno izgleda na prozorskoj dasci – gdje sprječava ulazak toplih sunčevih zraka u prostoriju.

Photo: Shutterstock

Komentari 0