Life&style
Uzgoj sobnih  biljaka

Kućne biljke su prestale rasti? Evo kako ćeš saznati zašto te što možeš učiniti da popraviš stvari

  • Ako tvoja sobna biljka prestane rasti, to može biti nevjerojatno frustrirajuće 
  • Osobito kad se čini da sve radiš ispravno 
  • Stručnjakinja dr. Katie Cooper iznosi najčešće uzroke zbog kojih biljke prestaju rasti i što možeš napraviti da to popraviš

Jedan od najboljih dijelova brige o biljkama je promatranje kako lijepo rastu. Bez obzira jesi li ponosna vlasnica jedne ili 100 biljaka, znat ćeš o čemu govorimo: postoji nešto posebno u tome kako se tvoj naporan rad isplatio pa daje život u obliku novog lista, izdanka ili stabljike.

A kad biljka prestane rasti, to može biti prilično frustrirajuće - osobito kad se na prvi pogled čini da nešto nije u redu s njom. Što se tiče njege biljaka, čini se da je velik fokus često na onome što možeš učiniti da tvoja biljka ne uvene - ali što kad biljka jednostavno... stane?

Koliko god neugodno moglo biti da neka od tvojih biljaka uspori ili prestane rasti, to se zapravo iznenađujuće često događa - a postoji niz lako ispravljivih razloga zašto se to događa.

Sobne biljke Možda vas zanima Isplati se uložiti! Ovo je najpopularnija dizajnerska biljka koja će u trendu biti godinama Rubrika Life&style Life&style

Dakle, kako bis saznala više o tome što možeš učiniti za rješavanje ovog problema sa svojim biljkama, donosimo savjete dr. Katie Cooper, osnivačice internetske trgovine biljaka „Bloombox Club“, koja navodi četiri najčešća razloga zbog kojih biljke prestaju rasti i kako to popraviti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jane Davies (@janebeth60)

1. Biljka dobiva nedovoljno hranjivih sastojaka

Jedan od najčešćih razloga zašto sobne biljke prestaju rasti jednostavno je nedostatak hranjivih sastojaka.

Možda se čini očitim, ali jedan od najčešćih razloga zašto je tvoja biljka možda prestala rasti jest činjenica da ne dobiva dovoljno onoga što joj treba kako bi uspijevala.

„Ne mislimo samo na gnojivo kad kažemo hranjive tvari - ako tvoja biljka ne dobiva dovoljno prirodnog svjetla ili topline (a tijekom zime to vjerojatno neće), sačuvat će svu svoju energiju kako bi mogla ostati živa“, objašnjava dr. Cooper. „Kad su biljke u 'paničnom modu' mogu ispustiti lišće i ekstremitete, tako da njihova hrana ne mora putovati daleko - tako da definitivno neće rasti!“

Ostali znakovi da tvoja biljka možda ne dobiva hranjive sastojke uključuju žuto ili tanko lišće i gubitak šarenila u šarenim biljkama.
Ako misliš da bi nedostatak hranjivih sastojaka mogao biti uzrok za usporeni rast tvoje biljke, očito je rješenje osigurati da dobije ono što joj treba.

Ove biljke bi trebala posaditi u svibnju ako želiš da tvoja terasa bude šarena i ukusna cijelo ljeto

„Ako se tvoja biljka nalazi na hladnom, sjenovitom dijelu, pokušaj je premjestiti bliže prozoru okrenutom prema istoku ili jugu“, predlaže dr. Cooper.

I ne zaboravi, premda je normalno da biljke tijekom proljeća ili ljeta (što je također poznato i kao sezona rasta) proizvode puno novog rasta, također dolazi i zima te je normalno da tvoje biljke pređu u stanje mirovanja i prestanu rasti. Ne brini previše kad dođe do tog doba godine i stvari se malo uspore. 

2. Štetočine

Suočavanje sa štetočinama je noćna mora svakog vlasnika biljke. Ali, ako je tvoja biljka prestala rasti, onda bi za to mogao biti krivac jedan od uobičajenih štetnika sobnih biljaka.

„Ako se tvojoj biljci iznenada pogoršalo stanje, moguće je da je zaražena uobičajenim biljnim štetnicima poput lisnih uši ili gljivica“, objašnjava dr. Cooper.

„Neke su bube problematičnije od drugih, ali za početak možeš pokušati obrisati lišće biljke razrijeđenom tekućinom za pranje, uljem neema ili nekim sredstvom koje odbija štetnike“. 

Biljke za balkon Možda vas zanima Biljke za balkon na kojem će ti pozavidjeti: od cvijeća do začinskih trava, evo kako će ti baš sve uspjeti Rubrika Life&style Life&style

3. Biljka je vezana za korijen

Ako je tvoja biljka vezana za korijen, trebat će joj veći lonac kako bi mogla rasti.

Ako imaš biljku neko vrijeme i još nisi promijenila posudu, tada je možda prestala rasti zbog korijena.

„Nakon mnogo godina u jednom loncu, biljke će iscrpiti hranjive sastojke tla i možda će ispuniti svaki raspoloživi prostor svojim korijenjem koje se širi“, objašnjava dr. Cooper.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kang Pohon (@kangpohon.id)

„Neke biljke mogu godinama biti vezane uz korijenje, ali druge će se boriti da se drže uspravno i budu manje sposobne usisati vlagu iz tla.“
Dva su ključna koraka koja možeš poduzeti kako bi utvrdila je li tvoja biljka vezana uz korijen - i oba su vrlo laka.

„Prvo, vjerojatno ćeš vidjeti korijenje kako izlazi iz rupa na dnu posude“, kaže dr. Cooper. „Kao drugo, ako biljku nježno podigneš iz posude, moći ćeš odmah reći jesu li joj korijeni nabujali ili ne.“

Ako biljka pokazuje znakove da je vezana za korijen, morat ćeš je presaditi u veću posudu gdje može proširiti korijenje i nastaviti rasti. 

3 stvari koje će pomoći da svoj balkon pretvoriš u pravu romantičnu oazu

4. Ispunila je svoj puni potencijal

Ako si riješila sve gore navedene uzroke i čini se da ne možeš pronaći nešto loše kod svoje biljke, velika je vjerojatnost da je dosegla svoju maksimalnu veličinu.

„Slično kao i ljudi i razne životinje, sobne biljke mogu imati gornju granicu kada je rast u pitanju“, objašnjava dr. Cooper. „Zapravo su neke sobne biljke posebno uzgajane kako bi sporo rasle te kako bi se mogle koristiti kao ukras koji neće zauzeti cijelu dnevnu sobu.“

Međutim, samo zato što je tvoja biljka prestala rasti, ne znači da je tvoj jedini posao svako malo davati joj vodu.

Kako objašnjava dr. Cooper: „Sada je važno održavanje sobne biljke i povremena rezidba kako bi starije grane mogla zamijeniti novima.“

Photo: Shutterstock

Komentari 0