Life&style
Balkon pun cvijeća

3 stvari koje će pomoći da svoj balkon pretvoriš u pravu romantičnu oazu

  • Ljeto je vrijeme balkona! Lijepo uređen može biti tvoja romantična oaza tijekom idućih mjeseci
  • Uz nekoliko jednostavnih trikova i ne previše novca, svoj vlastiti vanjski prostor možeš u kratkom vremenu potpuno preobraziti
  • Tri su stvari pritom ključne: biljke, rasvjeta i lijepi tekstil

Ako imaš dovoljno sreće da živiš u stanu s balkonom, ljeti te dodatne kvadrate možeš itekako dobro iskoristiti. Balkon je kao dodatna soba i pravi luksuz, osobito u toplim mjesecima. Uz pravilne savjete za opremanje, to vanjsko područje postaje prava oaza blagostanja. Balkon ne bi trebao biti bez ovih stvari…

1. Cvijeće i druge biljke

Biljke su neophodne na balkonu. Stvaraju izvrstan ambijent, služe kao zaštita od pogleda i povrh toga - jednostavno nas usrećuju. Balkonske biljke obično su vrlo robusne, a ljudi koji misle da im biljke ne uspijevaju, bit će zaprepašteni. Začinsko bilje jako dobro uspijeva na balkonu. Biljke poput vlasca gotovo su neuništive. Ni hladne temperature mu ne smetaju. Inače, biljke poput majčine dušice, kadulje, ružmarina, origana ili metvice su idealne. Pri kupovini obrati pažnju na riječ „izdržljivost“ pa ne moraš brinuti o balkonskim biljkama ni u hladnim noćima. Kad s početkom svibnja završe hladne noći, možeš saditi i šareno ljetno cvijeće.

Možda vas zanima Želiš od vrta napraviti mali raj? Ovo su najljepši trendovi za uređenje vrta u 2021. Rubrika Life&style Life&style

Najbolji način za korištenje prostora na balkonu je korištenje posebnih balkonskih tegli za cvijeće koje se lako mogu pričvrstiti na ogradu. Na balkonu (ako ima dovoljno prostora) biljke možeš staviti i u centar pozornosti. 

Cvijeće kao ukras balkona | Autor: Pr/Foodballerka Pr/Foodballerka S lijeva na desno: Stabalce limuna (IKEA, 199,00kn); klematis (Flora, 49,90kn); papričice (IKEA, 69,90kn) 

Zašto nas vrtlarenje tako istinski usrećuje (da uživamo u vrtu makar na balkonu)?

2. Rasvjeta

Kad padne noć, ne moraš se povući u stan. Uz lijepa svjetla, atmosferske svjetiljke i romantične lampione, tamni balkon začas postaje ugodna oaza mira i opuštanja. Stoga ni na jednom balkonu ne smije nedostajati svjetlosti. Uz odgovarajuću rasvjetu možeš se ugodno ušuškati u pokrivač i uživati u sutonu. "Lance" s nizovima žarulja u boji možeš kupiti u brojnim trgovinama za relativno malo novca, jednako kao i razne fenjere, svijeće (pripazi da ne izazoveš požar!), lampe, viseće svjetiljke za iznad stola... Savjet: uzmi one solarne, koje puni sunčeva svjetlost pa nećeš morati brinuti imaš li struju na balkonu.  

Romantična rasvjeta na balkonu | Autor: Pr/Foodballerka Pr/Foodballerka

S lijeva na desno: solarni fenjer (Lesnina, 49,90kn); lampion s uzorkom cvijeća (IKEA, 79,90kn); lampice u nizu, 12 metara (Jysk, 125kn) 

Biljke za balkon na kojem će ti pozavidjeti: od cvijeća do začinskih trava, evo kako će ti baš sve uspjeti

3. Jastuci, dekice, tepih...

Osim biljaka i svjetla, mekani jastuci za stolce, ukrasni jastučići, dekica za svježe večeri... igraju presudnu ulogu na balkonu kada je u pitanju udobnost i stvaranje lijepe atmosfere. Tepih na otvorenom stvara osjećaj sigurnosti i dobro dođe kad si bosa na balkonu. Šareni jastuci i lijepi prekrivač više su od ukrasnih elemenata: daju vanjskom prostoru „ono nešto“ i čine da se osjećaš još ugodnije. A kad navečer zahladi, pokrivač te fino grije. Za velike balkone također su izvrsni podni jastuci ili zidni ukrasi od macraméa. Poigraj se materijalima i uzorcima, vidjet ćeš kakav sjajan učinak mogu postići tekstilije.

Jastučići na balkonu | Autor: Pr/Foodballerka Pr/Foodballerka S lijeva na desno: ukrasni jastuk (IKEA, jastučnica 39,90 + jastuk 19,90); ukrasni komplet: jastuci, deka i vaza (IKEA, 164,50kn); tepih za van (IKEA, 249,00kn)  

Savjet: osnove

Uz stvari koje balkon odmah čine ugodnijim, osnove naravno ne bi trebale nedostajati. Prekrasan suncobran, stara kositrena zaljevača (pruža retro šarm) i mali stol za blagovanje upotpunjuju vanjski prostor.

 

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom


 

 

 

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0