Life&style
Biljke za balkon

Biljke za balkon na kojem će ti pozavidjeti: od cvijeća do začinskih trava, evo kako će ti baš sve uspjeti

  • Znaš li koje biljke za balkon mogu pretvoriti tvojih omiljenih nekoliko vanjskih kvadrata u pravu oazu?
  • Nije sasvim svejedno koje ćeš biljke izabrati s obzirom na položaj svog balkona – važno je li on u sjeni ili je većinu vremena na suncu
  • Mi smo napravili domaću zadaću i proučili koje će ti to cvijeće, zelene biljke, penjačice, viseće ili začinsko bilje s lakoćom uspijevati, a na tebi je samo da izabereš vlastitu biljnu kompoziciju

Ne možemo se nagledati ugodnih balkonskih prizora cvijeća i zelenila na Instagramu, a još im manje možemo odoljeti u živo. Biljke za balkon u svojoj ljepoti čine pravi male oaze gradskog stanovanja koje bismo smjesta poželjeli za sebe. No, zašto ne bismo imale vlastite? Vrlo je ako stvoriti svoju zelenu, mirisnu  opuštajuću oazu i ako imaš najmanji balkon na suncu ili čak u sjeni.

Možda vas zanima 11 balkonskih biljaka koje će preživjeti i najgore vlasnike - i cvasti cijelo ljeto Rubrika Life&style Life&style

Važno je samo proučiti uvjete u kojima pojedine biljke uspijevaju i zatim se odmah možeš uputiti po prekrasne primjerke za svoj kreativni biljni kutak. Hoće li to biti zimzelene biljke, cvijeće za balkon, viseće biljke,biljke penjačice ili začinsko bilje ovisi samo o tebi i tvome balkonu. Kombinacija je bezbroj, a evo kako ćeš odabrati najbolje biljke za balkon i im omogućiti da u svojoj ljepoti sasvim dođu do izražaja. 

1. Biljke za balkon u sjeni

Biljke za sjenoviti balkon uspijevat će kada i ne dobivaju dovoljno svjetlosti. To nipošto ne znači da se moraš ograničiti samo na zeleno lisnato bilje. Tvoj mali sjeverni balkon može biti prava cvatuća oaza ako to hoćeš. Osim toga možeš posaditi i začinsko bilje, ali i trajnice u obliku penjačica odnosno puzavica i susjedi će te vjerojatno tražiti koji vrtlarski savjet. 

Ove biljke bi trebala posaditi u svibnju ako želiš da tvoja terasa bude šarena i ukusna cijelo ljeto

Cvatuće biljke za balkon u sjeni

Među najpopularnije cvijeće koje najviše uživa u sjenovitim balkonima ubrajaju se vodenike. Ove jednogodišnje biljke nježnih cvjetova u svim mogućim bojama zapravo bi teško preživjele direktne sunčeve zrake, ali zato svojom ljepotom uz malo pažnje unose živost sjenovitim balkona. Vodenike obožavaju vlažno tlo i vlagu, a narastu i 15-30 centimetara. Za 'wow efekt' možeš posaditi više biljaka raznih boja zajedno, ali pazi da to napraviš u razmacima od 20-30 centimetara. 

Vodenike | Autor: Shutterstock Shutterstock vodenike

Begonije u balkonskim žardinjerama i posudama za cvijeće mogu s lakoćom preživjeti i na mjestima u sjeni ili polusjeni gdje druge biljke baš i ne mogu. Mnogi ih smatraju i najboljim biljkama za balkone u hladu kako cvjetaju čak do listopada u bijeloj, ružičastoj i crvenoj boji. Mnogima se sviđa i lišće u obliku srca, ali i činjenica da mogu prezimiti u unutarnjem prostoru, a zatim ponovo cvasti na balkonima na proljeće. Begonije vole vlažna i plodna tla pa je poželjno i redovito prihranjivanje. 

Begonije | Autor: Shutterstock Shutterstock Begonije

Fuksija će obožavati stanište tvog balkona u sjeni posebno ako je pri tom zaštićeno od vjetrova. Za nagradu možeš uživati u ljepoti crvenih, ružičastih, bijelih ili dvobojnih cvjetova ove biljke. Osim toga možeš ju nabaviti kao viseću biljku, ali također spada među grmolike ili uspravne biljke koje mogu narasti do 40 cm.

Osim dovoljno vode, fuksiji treba osigurati i redovito prihranjivanje, a kako bi biljka bila u punom cvatu potrebno je i redovno uklanjati cvjetove koje su uvenuli. Obično se sadi sezonski, ali i može biti i višegodišnja biljka za balkon ako joj se preko zime nađe adekvatan zaklon. 

Fuksije | Autor: Shutterstock Shutterstock Fuksije

Zelene biljke za balkon u sjeni

Ako se pitaš što posaditi na sjenoviti balkon uz predivne cvjetnice, a usput si omogućiti svome balkonu svojevrsni zaklon, može ti poslužiti otporni bršljan. Zimzelena penjačica koja može doživjeti duboku starost prilično je nezahtjevna i obično ju ne treba prihranjivati već samo paziti da u posudama ne bude viška vode. Sjenovite balkone obično će ukrašavati manjim listićima. Može se usmjeravati i oblikovati po želji i zaista je zahvalna biljka trajnica za balkon. 

7 sobnih biljaka koje ljeti mogu bez problema živjeti na balkonu - i rasti kao lude

Paprat može biti izvrsna lončarica za balkon. Višegodišnja biljka koja prostor krasi svoji razigranim listovima također je vrlo otporna i odlično uspijeva i u vanjskim prostorima sasvim prepuštenima sjeni. Mlada biljka u početku će davati lišće svjetlozelene boje koji sve više tamne sazrijevanjem biljke. 

Bršljan i paprat odlično uspijevaju na balkonima u sjeni | Autor: Shutterstock Shutterstock Bršljan i paprat odlično uspijevaju na balkonima u sjeni

Začinsko bilje

Osim što će ukrasiti tvoju zelenu balkonsku oazu, začinsko bilje će ti izvrsno poslužiti u kuhinji. Nadamo se da si ljubiteljica korijandara, peršina, vlasca, potočarke ili metvice jer će ovi začini izvrsno prilagoditi tvojem sjenovitom balkonu, a vjerujemo - i jelima. 

Korijandar i metvica vole sjenovite balkone | Autor: Shutterstock Shutterstock Korijandar i metvica vole sjenovite balkone

2. Biljke za balkon na suncu

Svoje cvjetove neke biljke pokazat će tek pod direktnim žarkim suncem, a pod njim će uživati i zelene trajnice te začinsko bilje. Također, sretnici čiji balkoni primaju dovoljno sunca moći će se odlučiti i na mediteransko bilje, a hrabriji zasaditi čak i biljke u čijim plodovima mogu uživati - poput jagoda ili rajčica

Cvatuće biljke za balkon na suncu

Gazanije sa svojim žutim i narančastim cvjetovima kao da su utjelovljenje samog sunca. Prekrasne afričke tratinčice svoje cvjetove otvaraju pojavom sunčevih zraka, a zatim ih zatvaraju u večernjim satima. Vole pjeskovita tla i prilično malo vode. No, koliko god je gazanija nezahtjevna za uzgoj ljeti, obično ne može preživjeti zimske uvjete na otvorenome.  

3 stvari koje će pomoći da svoj balkon pretvoriš u pravu romantičnu oazu

Petunija je biljka koja najčešće privlačni poglede s visećih košara na balkonima. Raskošan cvat dolazi u raznim bojama i njihovim kombinacijama. Odlična je i biljka za početnike kako se lako održava Potrebno je redovito gnojiti, zalijevati i  naravno izložiti onim toplim zrakama sunca koje provode većinu dana na našim balkonima. 

Gazanije i Petunije vole sunce | Autor: Shutterstock Shutterstock Gazanije i Petunije vole sunce

Nježni cvjetići nemesije djeluju poput čipkanog uzorka na balkonima. Izložiti se može posebno u visećim košarama ali I kombinirati s drugim jednoljetnicama za poseban dojam. Uz obilje sunca, redovito zalijevanje i prihranu treba još amo malo divljenja kako bi odlično uspijevala. 

Zelene biljke za balkon na suncu

Raspoložena si za dodavanje teksture svome sunčanom balkonskom vrtu? Odlično ti mogu poslužiti kaktusi i koji zaista dolaze u velikom broju oblika i varijacija. Posebno će svidjeti onima koji zaboravljaju na zalijevanje biljaka ili često izbivaju iz svojih domova. 

Nešto nježnije zelene trajnice na koje uvijek možeš računati su i sukulenti. Slobodno možeš zaboraviti na prihranjivanje i na učestalo zalijevanje kako su i ove biljke prilagođene gotovo pustinjskim uvjetima. Pri tom izgledaju sjajno!

Sukulenti | Autor: Shutterstock Shutterstock Sukulenti

Začinske biljke za balkon na suncu

Sviđaju ti se ukrasne teglice s imenima začinskih biljka koje si posadila u njih? Efektni kutak na balkonu zaista mogu stvoriti biljke koje ćeš i rado upotrebljavati u svojim kulinarskim specijalitetima. Na sunčanim balkona najbolje će uspijevati: bosiljak, organo, timijan, a u teglice može posaditi i ružmarin ili lavandu za malo mediteranskog štiha. 

Začinsko bilje | Autor: Shutterstock Shutterstock Začinsko bilje

Svakako svojim biljkama ne zaboravi pokloniti dovoljno pažnje i sigurni smo da ćeš imati jedan od onih balkona za kojim se okreću s ulice, doslovno. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0