Life&style
Zahtjevnije sobne biljke koje vrijedi uzgajati kod kuće

7 sobnih biljaka koje je teško uzgojiti (ali se itekako isplati!)

  • Svi smo u životu ubili koju biljku (ili dvije, ili tri), događa se to i najboljima…
  • Međutim, to nije smak svijeta te se ne treba predati i odreći se lijepih sobnih biljaka
  • Premda neke od ovih biljaka spadaju u kategoriju vrlo zahtjevnih za održavanje, nije nemoguće održati ih na životu i uživati u njihovom cvatu i ljepoti

Čak i teoretski neuništive sobne biljke, poput dracene i puzavca, mogu uvenuti ako se previše zanemaruju. Ali, što je s vrstama koje se teško uzgajaju? Vjerovala ili ne, njih se također može svladati! 

Mnoge od zahtjevnijih biljaka za održavanje na životu potječu iz tropskih kišnih šuma pa imaju tendenciju da se bore u sušnijim, slabijim uvjetima koji se nalaze u većini domova. Ne moraš svoj dom pretvoriti u džunglu kako bi ih uspješno uzgajala, ali ćeš morati osigurati malo više svjetla. Evo sedam popularnih sobnih biljaka koje zahtijevaju malo dodatnog rada s tvoje strane, ali će te nagraditi prekrasnim lišćem - pa čak i cvijećem na jednoj od njih.

1. Orhideja falenopsis

Ova vrsta orhideje (koja se naziva i noćni leptir) zahtijeva malo strpljenja. Nakon cvatnje ovim biljkama treba vremena da se regeneriraju prije nego što izbace još jedan niz cvjetova. Orhideja će odbaciti svoje prethodne cvjetove kako bi svu svoju energiju mogla dati novim cvjetovima. Uz odgovarajuću njegu, obično može ponovno procvjetati dva ili tri puta godišnje, premda bi cvjetovi mogli biti malo manji.

Biljka ti umire? Možda je 'sabotira' prevelika tegla za cvijeće

Tijekom regeneracije listovi neće izgledati kao da rade puno i to je u redu. Ali, ako vidiš smežuranost na lišću ili korijenju, vjerojatno ne zalijevaš dovoljno. Kako bi riješila ovaj problem, potopi cijelu teglu u sudoper ili lavor pun vode na oko 15 minuta, a zatim ostavi da se ocijedi. Napravi to kad god je gornji centimetar zemlje u loncu suh.

2. Kroton

Debeli, sjajni, raznobojni listovi su ono što najviše volimo kod krotona. Međutim, ove tropske ljepotice mogu biti pomalo izbirljive oko svog tretmana. Za početak, ne vole nagle promjene kada ih premještaš s jednog mjesta na drugo. Ako primijetiš da neki listovi potpuno požute nakon što si svoju biljku smjestila na drugo mjesto u svom domu, razmisli o tome kao o biljnoj verziji bijesa. Naviknut će se na novo mjesto i za nekoliko će tjedana izrasti novo lišće.

Krotoni također preferiraju redovito zalijevanje pa ako lišće počne opadati, to je najvjerojatnije zato što je previše suho za njegov ukus. Povećaj količinu vode koju daješ svojoj biljci, ali pazi da ne pretjeraš ili je držiš u posudi bez drenažne rupe. Sjedenje u vodi utapa korijenje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lauren (@lprspr)

Ako na vrhu tla počneš primjećivati bijelu tvar s malo kore, to je znak da je vrijeme da presadiš biljku. Te mrlje s korom su nakupljanje soli tijekom zalijevanja i gnojenja. Presađivanje biljke u svježu mješavinu tla trebalo bi riješiti problem.

Sobne biljke na profilima influencera Možda vas zanima Voliš biljke? Onda bi trebala pratiti ove Instagram profile - izvrsni su za zabavu, inspiraciju i edukaciju Rubrika Life&style Life&style

3. Tradeskancija

Neke vrste tradeskancije imaju šarene zelene i ljubičaste listove koji mogu postati svijetli na otvorenom, a druge imaju listove koji su baršunasti na dodir. Ove biljke savršene su za izlaganje u makrame vješalicama za biljke, ali ih možeš držati i u običnim posudama za cvijeće. Tradeskancija najbolje uspijeva s puno vode, stoga pazi da je tlo cijelo vrijeme vlažno. Ako je posuda s biljkom lagana kada je uzmeš u ruke, to je obično dobar pokazatelj da joj treba vode. Jednostavan način za zalijevanje tradeskancije je da je postaviš u sudoper, kadu ili napuniš umivaonik s nekoliko centimetara vode. Tada biljka može upiti vodu s dna, što može biti lakše nego da je pokušavaš politi vodom s vrha.

Mirisne sobne biljke Možda vas zanima Ove mirisne sobne biljke uljepšat će svaki dom, izabrali smo 5 najposebnijih Rubrika Life&style Life&style

4. Kolokazija

Ova tropska biljka poznata je po svom lišću egzotičnog izgleda i sposobnosti da uspijeva u vlažnim područjima. Kolokazija olakšava određivanje kada treba vodu - stabljike će se brzo spustiti. Svaka stabljika koja na kraju drži veliki list zapravo je poput slamke pune vode. Ako stabljika nije puna vode, list će postati pretežak za nju i može početi žutjeti. Obično će oživjeti ubrzo nakon što je zaliješ, ali pazi da tlo ove biljke bude vlažno.

5. Lirasti fikus

Jedno od najpopularnijih stabala u zatvorenom prostoru, lirasti fikus, je vrsta fikusa koja ima velike listove u obliku vesla. Njegovo lišće preferira filtrirano, neizravno svjetlo pa će najbolje uspjeti u blizini prozora okrenutog prema istoku ili zapadu (južno okrenuto moglo bi postati presvijetlo za njega). Ograniči zalijevanje na jednom tjedno i nemoj zalijevati ako je tlo još uvijek vlažno na dodir. Ako ova izbirljiva stabla dobiju previše vode, lišće može početi žutjeti pa smanji zalijevanje ako primijetiš taj simptom. Međutim, ako lišće izgleda obješeno, samo daj biljci malo vode. Održavaj i visoku vlažnost oko njega.

6. Asplenium nidus

Svijetlozeleni, sjajni listovi ove sorte paprati imaju nježan, kovrčav rub koji dodaje zabavnu teksturu tvom unutarnjem vrtu. Trik za održavanje je puno vlage u zraku. Kada se ova biljka previše osuši, njezino lišće počinje smeđiti na rubovima. 

Zalijevaj Asplenium nidus svakih nekoliko dana, a pri tome pazi da višak vode iscuri s dna tegle, a lišće svakodnevno vlaži kako bi održala dovoljnu razinu vlage. Također možeš pokušati staviti teglu na plastičnu posudu ili pladanj prekriven slojem šljunka. Napuni posudu vodom, ali nemoj dopustiti da dodiruje dno lonca kako se korijenje ne bi previše smočilo. Kako voda isparava, stvorit će se vlažna mikroklima oko paprati. Ili je možeš grupirati zajedno s drugim biljkama kako bi pomogla u održavanju veće vlažnosti oko nje.

10 najčešćih pogrešaka kod njege sobnih biljaka zbog kojih mnogi odustaju od njih

7. Kovrčava paprat

Velika, gusta kovrčava paprat u visećoj posudi dodaje dimenziju i teksturu svakom kutu tvog doma. Održavanje konstantne vlažnosti i vlage ključ je uspjeha ove paprati. Ili je drži blizu ovlaživača zraka ili poprskaj vodom lišće svaki dan. Njegovi listovi se također mogu „opeći“ kada dobiju previše izravne sunčeve svjetlosti, stoga je svakako izbjegavaj stavljati blizu prozora koji gleda na jug. Nemoj se uznemiriti ako se paprat bori kada je premjestiš u područje s manje svjetla — ne voli promjene okoliša, ali će se s vremenom prilagoditi novom području. Možeš odrezati sve žute ili suhe listove, a novi će ih uskoro zamijeniti.

Photo: Shutterstock

Komentari 0