Life&style
Preveike tegle za cvijeće nisu dobre

Biljka ti umire? Možda je 'sabotira' prevelika tegla za cvijeće

  • Imaš novi, lijepi fikus ili bujnu paprat? Ili je možda nekoj od tvojih dragih biljaka potreban novi 'dom'?
  • Ako se doista baviš biljkama, znaš da je pronalaženje odgovarajuće tegle važno
  • A stvar nije samo u tome da nabaviš veliku teglu. Dapače, ako je prevelika, to može biljku uništiti

Pretražila si sve i sva da pronađeš savršenu posudu za biljku koja će se uklopiti u tvoju estetiku i konačno si je pronašla. Međutim, prije nego obaviš kupovinu, trebala bi razmotriti potencijalni problem: kako biti sigurna da je posuda (tegla, kutija…) prikladna za tvoju biljku? Pređimo na nekoliko pravila koja bi trebala uzeti u obzir pri kupnji tegle za cvijeće. 

U ukrasne tegle ili ne?

Mnogi vlasnici biljaka ovih dana najčešće drže biljke u posađene u plastičnu posudu koju onda stave u vanjsku, ukrasnu posudu što je dobra metoda jer olakšava kontrolu količine vode koju biljka dobiva - posebno korisno ako nisi najspretnija vrtlarica. Kod izbora tegli treba pripaziti na veličinu - unutarnja tegla mora sjesti izravno na dno vanjske tegle, s malo obaveznog dodatnog prostora za „micanje“. Općenito je pravilo da bi trebala imati ukrasnu teglu pet centimetra veću od posude u kojoj je trenutačno biljka. Kad kupuješ, vidjet ćeš da se većina trgovina pridržava standardnog pravila o veličini od 5 cm. 

10 najčešćih pogrešaka kod njege sobnih biljaka zbog kojih mnogi odustaju od njih

Povećaj, ali pažljivo!

No kako u startu odrediti veličinu tegle? Kad kupimo novu biljku, dobit ćemo ju u vrlo tijesnoj tegli. Nerijetko i korijenje viri van tako da ćemo je odmah ići presaditi. A presađivanje nam ne gine ni s biljkama koje imamo više godina jer rastu i kad se primimo tog posla primamljivo je uzeti mnogo veću posudu - ali odoli porivu! Možda misliš da je lakše odmah presaditi biljku u veću teglu pa je nećeš morati presađivati više puta tijekom godina, ali to ne uspijeva uvijek. Najčešće će to završiti stresiranom biljkom koja neće dobro napredovati. Ili će čak uvenuti.

Suho cvijeće Možda vas zanima Suho cvijeće: 7 biljaka koje su najljepši ukras doma (i 5 načina da ih dekoriraš) Rubrika Life&style Life&style

Znanost je jednostavna. Većina biljaka, koje su posađene u puno veću posudu nego što su navikle, uložit će svu svoju energiju nastalu fotosintezom i prihramom gnojivom u rast korijena umjesto u rast lišća. Također, biljke posađene u prevelike posude borit će se da upiju svu vlagu od zalijevanja. To znači da će tlo dulje ostati vlažno, a to opet znači da su šanse za truljenje korijena i druge probleme koji dolaze s prekomjernim zalijevanjem veće.

Nemoj nasjedati na uobičajeni mit da će biljke brže rasti ako im se da puno veća posuda. Ako ne znaš, pitaj prodavača!

Mudro biraj materijal! 

Tvoja ukrasna tegla može (po izboru) biti izrađena od tradicionalne terakote, drveta, stakloplastike ili keramike. Postoje čak i neke zaista sjajne plastike. Ali, koji je materijal bolji? Neglazirana keramika i terakota su porozne. Porozni materijali „dišu“ i sušit će se brže od posuda koje su ostakljene ili glazirane iznutra.

Možda vas zanima 7 biljaka koje su fejkale da su mrtve, a onda iznenadile svoje vlasnike Rubrika Life&style Life&style

Što je s drenažom?

Treba li saditi u posudu s drenažom? Tehnički, da. Za najveću stopu uspjeha uvijek bi trebala odabrati posudu koja ima odvodnu rupu i pladanj. Ako si zaljubljena u teglu ili spremnik koji nemaju drenažu, jednostavno napravi drenažni sloj na dnu prije sadnje. Sloj vulkanskog kamena prekriven slojem aktivnog ugljena osigurat će da korijenje biljke neće „sjediti“ u stajaćoj vodi. 

Bonus savjet: čak i ako obrezuješ svoju sobnu biljku kako bi je učinila „upravljivijom“, i dalje ćeš je morati presaditi. Korijenje i dalje raste zajedno s tim lišćem koje odsiječeš.

Photo: Shutterstock

Komentari 0