Life&style

7 biljaka koje su fejkale da su mrtve, a onda iznenadile svoje vlasnike

  • Ovo je sigurno udarac (barem mali) za tvoj ego: kupiš prekrasnu biljku, a onda ti ona krepa. S porukom: nisi se sposobna ni za običan cvijet brinuti
  • Dogodilo se to i ovim ljudima, ali njihove su ih biljke povukle za nos: naizgled mrtve ipak su oživjele
  • U to ime donosimo savjete kako sasvim uništenu biljku ipak vratiti u život. Jer, može se

Možda nije sve izgubljeno makar se čini da je biljka mrtva da ne može biti mrtvija: obješeno žuto lišće, suhe stabljike, cijela se polegnula na tlo... Kao što vidimo, katkad pomogne i jedno zalijevanje (o, vi nemarni vlasnici!). Možda je situacija još složenija, biljka u još gorem stanju, a ipak je možemo spasiti. Primjeri čudotvornih oporavaka njihovih biljaka koje su slali ovi ljudi proglašavajući svoje sobne ljepotice "kraljicama drame" jer se, eto tako objese čim im nedostaje vode, (a zapravo im ništa nije) su zabavni.

Mi pak nudimo sasvim ozbiljne savjete kako pomoći biljci, uvenuloj, požutjeloj, napola suhoj ili napola truloj, jednom nogom u grobu. Kako im pružiti odgovarajuću njegu da ožive i ozdrave. I, napokon, kako znati je li biljka doista mrtva ili se nešto još može učiniti?

Je li biljka stvarno mrtva?

To što su listovi žuti i suhi, ne mora značiti da je biljka doista mrtva i ne može se više spasiti. Tragove života potraži u stabljici i korijenu. Moraju biti čvrsti i savitljivi, a stabljika zelena barem iznutra. Ako su gnjecavi i krhki, ne valja.

 

Kako vratiti polumrtvu biljku u život?

Prvo se riješi mrtvih dijelova, kako bi oni još živi svu energiju mogli iskoristiti za rast. Odreži svo suho lišće pa kreni na stabljike, režući pomalo od vrha na dolje dok ne dođeš do zdravog, živog dijela. Iz odrezanih će stabljika potjerati nove grane.

Nemoj sve odrezati

Ako je gornji dio biljke skroz mrtav, a korijen ipak još živ, nemoj stabljike odrezati skroz do tla, ostavi 5 cm. Iz njih će biljka ponovno potjerati nove izdanke. 

 

What a dramatic lady. All in the span of 3 hours, a new pot, and a lot of water. from r/gardening

 

My overly dramatic hydrangea before and after watering. from r/gardening

Dijagnosticiraj zašto je biljka uopće uginula

Premalo vode

Smeđi listovi, uveli, suhi na krajevima ili savijeni te suha zemlja oko korijena - biljka je žedna, zalij je. No, to najjednostavnije rješenje koji puta neće biti dovoljno, posebno ako je redovito zaboravljaš zalijevati. Stavi zbog toga je na mjesto koje ima dosta vlage (kupaonica) gdje će moći upijati vlagu iz zraka ili je barem makni sa sunca.

Previše vode

Neke biljke uvenu od previše zalijevanja, a i njihovo lišće također požuti. Najbolje je takvu biljku presaditi u novu, sušu zemlju. I nadalje opreznije zalijevati. Možda ti se učini dobrom idejom sada biljci dodati malo gnojiva, ali nemoj u ovom periodu dok se bori za život. Neka se prvo oporavi.

 

My dramatic avocado 3 hours post-watering from r/houseplants

Premalo svjetlosti

Neke biljke trebaju puno sunca i ako ga je premalo, listovi su im blijedi, sabljike slabašne, rast usporen. Razgrni zavjese, operi prozore (iako nisu naoko jako prljavi, prašina na njima može stopirati puno svjetlosti), okruži biljku bijelim šljunkom koji reflektira svjetlost ili premjesti biljku na sunčaniji prozor.

Previše sunca

S druge strane, neke biljke mrze izravnu sunčevu svjetlost. Imat će zbog nje isušene listove sa smeđim ili pak izblijedjelim područjima. Makni biljku sa sunčanoh mjesta, mo mogućnosti i na neko vlžno ne samo hladovito i dobro zaljij. Odreži oštećene listove.

Dramatic fainting zucchini just wants attention 🙄 from r/gardening

 

 

 

 

Photo: Twitter

Komentari 0