Life&style
Suho cvijeće

Suho cvijeće: 7 biljaka koje su najljepši ukras doma (i 5 načina da ih dekoriraš)

  • Popularnost lijepih ukrasa od suhog cvijeća raste iz dana u dan, a posebno postaje traženo ujesen kad će svježeg cvijeća biti sve manje 
  • Suho cvijeće trenutačno doživljava preporod: koje su vrste cvijeća i biljaka u trendu, kako ih složiti i dekorirati, koliko traje suho cvijeće i kako o njemu brinuti?
  • Ukratko, donosimo ti sve što trebaš znati o ukrašavanju doma suhim svijećem 

Suho cvijeće ne znači samo lijepo suho cvijeće - trend uključuje i ukrasne trave poput pampas trave i žitarice poput pšenice.
Bez obzira želiš li vezati klasični buket suhog cvijeća ili tražiš neobične ideje za ukrašavanje, pokazat ćemo ti koje suho cvijeće je prikladno i kako ga možeš pretvoriti u lijep ukras.

Koje su biljke pogodne za ukrašavanje suhim cvijećem?

Želiš li suho cvijeće koristiti kao ukras, doista je puno izbora: od cvijeća do trave i sve do lišća, ima nešto za svaki ukus i stil. Suho cvijeće možeš kupiti pojedinačno ili odabrati komplet ili buket.

1. Grana pamuka

Jednostavna bijela grančica pamuka idealan je ukras suhog cvijeća za minimaliste. Oni koji vole „čisto“, mogu staviti samo jednu granu kao fokus u prozirnu staklenu vazu. Ali, aranžman od nekoliko pamučnih grana također izgleda sjajno.

2. Protea

Egzotična protea (poznata i kao šećerno žbunje) prava je atrakcija. Boja cvijeta može biti različita: oni koji je vole suptilnije mogu odabrati varijantu bež boje. Međutim, atraktivna je i protea s ružičastim cvjetovima. Za poseban ukrasni naglasak, cvijet se može staviti u vazu usklađenu u boji.

3. Eukaliptus

Želiš li unijeti malo zelenila u interijer, posušeni eukaliptus dobar je izbor. Takav buket može se savršeno postaviti u bijelu vazu, na primjer na noćni ormarić ili na mali pomoćni stolić pored sofe.

4. Pampas trava

Ukrasi od pampas trave trenutačno su vrlo popularni. Nije ni čudo, jer suha trava pampasa u bijeloj, bež ili nježno ružičastoj boji izgleda nevjerojatno elegantno i uklapa se u svaki interijer. Kako bi ukrasna trava pampasa bila lijepa i pahuljasta, trebala bi je nakon kupovine malo protresti i staviti na nekoliko dana na sunčano mjesto. Alternativno je možeš sušiti fenom na najnižoj temperaturi s udaljenosti od oko 30 centimetara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laura (@laura.wellnitz)

5. Lavanda

Sjajna ljubičasta boja i stimulirajući miris čine sušenu lavandu neophodnim ukrasom od suhog cvijeća. Savršena je za ukrašavanje stolova ili kao umirujući raspršivač mirisa u spavaćoj sobi.

Šarene boje biljaka za jesenski vrt Možda vas zanima 12 biljaka najboljih za šareni jesenski balkon ili vrt - s dolaskom hladnijih dana ne odričemo se boja! Rubrika Life&style Life&style

6. Hortenzija

Bilo kao svježe cvijeće ili posušeno: hortenzije svakom ukrasu daju nešto posebno. Bujno cvijeće dolazi u različitim bojama i savršeno je za izradu velikih buketa od suhog cvijeća.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna (@design_home_by_anna)

7. Lagurus (zečji repić)

Slično kao pampas trava, lagurus ili zečji repić može se koristiti i kao ukrasni element - bilo da privlači poglede ili u kombinaciji s trstikom i drugim suhim cvijećem.

Možda i pomalo od svega?

Suhi buketi također su hit. Vrlo su jednostavni za njegu, a za one koji nemaju baš sreće s biljkama, idealan su način da biljke pretvore u ukras. Na primjer, buket suhog cvijeća izgleda prekrasno u hodniku ili ulaznom prostoru na komodi. 

Možda vas zanima Isprobaj nešto novo, ove biljke idealne su za ukras u kupaonici Rubrika Life&style Life&style

5 najljepših ideja za aranžiranje suhog cvijeća

Suho cvijeće svestran je trend ukrašavanja interijera koji se može individualno prilagoditi tvom stilu. Suho cvijeće možeš aranžirati pojedinačno u vazama ili se usuditi sama kreirati prekrasan ukras. Evo naših pet ideja ukrasa od suhog cvijeća…

1. Klasika: vezati buket suhog cvijeća

Suho cvijeće izgleda posebno lijepo kao veliki buket. Kako bi ga napravila, pomiješaj svo cvijeće koje ti se sviđa te stavi buket u prekrasnu vazu (bez vode). Za minimalistički i moderan izgled preporučujemo korištenje uglavnom bijelih cvjetova i njihovo miješanje sa zelenim travama. Ako si raspoložena za boho ukrase, naravno da možeš složiti šareni buket suhog cvijeća. Kako bi buket ostao u formi, možeš ga vezati žicom. Veliki suhi cvjetovi, poput pampas trave, također izgledaju dobro kao pojedinačne stabljike. 

Savjet: buket suhog cvijeća idealan je za dar ili suvenir! Jednostavno učvrsti buket ukrasnom mašnom ili ga pokloni zajedno s vazom.

2. Vjenčić sa suhim cvijećem

Suhe biljke izvrsne su za izradu ukrasnih vijenaca. Sve što trebaš je ukrasni obruč od drveta ili metala. Odaberi svoje omiljeno suho cvijeće i zaveži ga oko vijenca tankom žicom. Na ovaj način možeš sama napraviti vijenac za vrata ili stvoriti jedinstvene ukrase za rođendane, vjenčanja i slično.

3. Okvir za slike sa suhim cvijećem

Posebno lijep ukras možeš stvoriti ako posušeno, prešano cvijeće staviš u okvir od stakla. Za to su posebno pogodne fine stabljike sa šarenim cvjetovima i travom. Objesi okvir na zid ili ga postavi na policu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HÜBSCHART (@huebschart)

4. Makrame ukras sa suhim cvijećem

Ova ideja kombinira dva cool trenda: makrame ukras i suho cvijeće! Kupi nekoliko malih vaza ili staklenih boca za konzerviranje i opremi ih pojedinačnim suhim cvjetovima. Makrame zidni nosač možeš kupiti i gotov ili ga, uz malo vještine, sama vezati čvorom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna Kern (@anna_kern_ak)

5. Svijećnjaci sa suhim biljkama

Također možeš upotrijebiti posušenu travu i cvijeće za ukrašavanje jednostavnih svijeća. Maštovito: stavi suho cvijeće u malu staklenu bočicu i upotrijebi je kao svijećnjak.

Možda vas zanima Najdraži cvijet Diane po mnogima nije dostojan princeze, ali za nju je imao skrivenu simboliku Rubrika Life&style Life&style

Koliko dugo traje suho cvijeće? Savjeti za pravilnu njegu

Bez obzira jesi li sama posušila cvijeće ili si kupila gotov buket: suhe biljke traju više mjeseci i gotovo im nije potrebna njega. Kako bi tvoj  aranžman što duže blistao u punom sjaju, trebala bi se pridržavati sljedećih savjeta…

• Stavi ukras od suhog cvijeća na što je moguće više suho mjesto. Vlažne sobe poput kupaonice manje su prikladne.
 
• Izbjegavaj izlaganje cvijeća direktnoj sunčevoj svjetlosti jer to može uzrokovati njihovo blijeđenje.
 
• Suho cvijeće poprskaj lakom za kosu. Na taj će način duže ostati u formi i zadržati boju.
 
• Možeš pažljivo ukloniti prašinu s cvijeća s pomoću najniže razine fena za kosu. 

Kako sama napraviti suho cvijeće

Ako želiš posušiti cvijeće ili druge biljke, trebala bi ih objesiti naopako na tamnom i suhom mjestu. Biljke trebaju biti još svježe i ne smiju početi venuti. Također možeš napraviti buket svježeg cvijeća i objesiti ga u jednom komadu da se posuši. Biljke bi se trebale sušiti oko dva do četiri tjedna prije ukrašavanja.

Photo: Shutterstock

Komentari 0