Life&style
Aromatično bilje na balkonu ili u vrtu

Četiri izvrsne ideje kako stvoriti vlastiti mirisni aromatični balkon ili vrt

  • S ljubavlju zasađeni balkoni, terase i vrtovi često su okruženi mirisnom aromom autohtonog bilja
  • Međutim, kako stvoriti vlastiti mirisni vrt?
  • Evo na što sve trebaš obratiti pažnju prilikom kreiranja vlastitog mirisnog vrta

Vlastiti, odvojeni, mirisni vanjski prostor pravo je bogatstvo u svakodnevnom životu! Mirisno cvijeće djeluje opuštajuće i osvježavajuće. Prenosi emocije i stvara posebnu atmosferu. Mirisne oaze mogu se stvoriti u samo nekoliko jednostavnih koraka. Lavanda, metvica i kozja krv čine sve ostalo kako bi tvoj vanjski prostor pretvorili u posebnu aromatičnu oazu.

Kako napraviri mirisni vrt

Eterična ulja iz mirisnih biljaka najbolje se razvijaju na sunčanim mjestima bez vjetra, primjerice na vrtnom zidu ili na balkonu. Ako želiš stvoriti aromatični vrt, odaberi različita mjesta za pojedine mirise: na ulazu u kuću, na terasi ili uz vrtne staze po kojima se često hoda. Ako je površina mala, nema problema: naime, ako je prostor ograničen, možeš raditi na različitim razinama. Podignuta gredica ili povišena razina, viseće posude s biljkama ili grmovi penjači koji pronalaze svoj put šire miris i stvaraju mirisna područja.

Biljke koje mirišu

Miris rascvjetale lavande podsjeća na sunčane krajolike. Osim toga, njena raznolika upotreba čini je apsolutnim klasikom. Na kraju razdoblja cvatnje, na primjer, biljka se može vrlo lako posušiti. Kako bi to napravila, odreži izbojke desetak centimetara ispod cvjetova. Odrežeš li izdanke lavande, profitirat ćeš na više načina, jer skraćivanje izdanaka potiče biljku da ponovno nikne i procvjeta drugi puta u istoj godini.

Posušena lavanda u maloj vrećici osigurava da cijeli ormar uskoro dobije suptilan miris ljeta. Još jedan plus: miris, koji nam je tako ugodan, tjera moljce. Ova mediteranska biljka koristi se i u kuhinji. Njen miris dobrodošao je i može se kušati u desertima, izdašnim jelima i mnogim vrstama čaja.

Biljke za balkon na kojem će ti pozavidjeti: od cvijeća do začinskih trava, evo kako će ti baš sve uspjeti

Mirisati i jesti

Biljke poput ružmarina, metvice i bosiljka spadaju među najintenzivnije aromatične biljke. One obično razvijaju svoj miris tek kada se dodiruju, trljaju ili lome dijelovi biljke, jer to oslobađa eterična ulja. Redovita berba pomaže u poboljšanju svježe i poticajne arome. 

Izvrsno bi bilo napraviti začinski vrt u visini očiju odnosno nosa. Uz pomoć visećih košara biljke se mogu objesiti na stropove, pergole ili tende. Na taj način biljke šire svoj miris izravno ispred nosa. Ako uzgajaš začinsko bilje kod kuće, uvijek imaš na raspolaganju svježe, lokalno proizvedene začine koji mogu začiniti svako jelo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @tayler2006

Možda vas zanima 4 ljekovite biljke koje možeš od danas početi uzgajati u svom vrtu ili na balkonu Rubrika Life&style Life&style

Okruženi očaravajućim mirisima

Što bi bio aromatični vrt bez ugodnog mjesta za divljenje? Mjesto za odmor, meditaciju ili jednostavno za „isključiti se“. Fino je uživati u maloj stanki među mirisnim biljkama. Filigranski cvjetovi kozje krvi mame svojim zavodljivim mirisom. Prema istraživanju Sveučilišta u Istanbulu, trebali bi imati afrodizijački učinak i pridonijeti opuštanju, što je savršeno za odvraćanje misli od svakodnevice. Uz malo pomagalo, kozja krv se rado penje uz ograde, isprepliće oko sjedala i tako osigurava privatnost.

Photo: shutterstock

Komentari 0