Life&style

Avantura života po Indiji u kraljevskom vlaku: Kako sam na tjedan dana postao maharadža

  • Putovanje Indijom obnovljenim vlakovima indijskog plemstva poput igranja je uloga
  • Na tjedan dana postajete mogul, kralj, maharadža ili indijska princeza koji pokretni kraljevski apartman s poslugom napuštaju samo kako bi obišli najveća prirodna, duhovna i arhitektonska čuda, ručali u palačama ili jahali na slonovima  
  • Priču o luksuznim vlakovima za miss7 magazin ispričao je Vladimir Milinović

Kraljevskim vlakom po središnjoj Indiji: u luksuzu života maharadže i maharani tijekom putovanja najčarobnijom svjetskom destinacijom “Palace on Wheels” mogu uživati i putnici obilazeći sedam čuda Indije, od Taj Mahala do zlatnog grada u pustinji Rajasthana. Za putnika željnog egzotičnih destinacija svijet je otvoren kao nikada. Lako je doći do glamura SAD-a, mistike Perua, udobnosti Balija i Tajlanda, divljina Kenije i Tanzanije, kamenih divota Jordana i Izraela. Međutim, dragulj u kruni svjetskih putovanja bila je i ostala – Indija. Nigdje toliko čuda i toliko različitosti nije spojeno na jednom mjestu kao u Indiji. Problem je putovanja u Indiju taj što – nije za svakoga.

Možda vas zanima miss7 magazin te čeka na svim kioscima, požuri po svoj primjerak! Rubrika Life&style Life&style

Putnik mora biti tvrdokorni avanturist ili cinik da mu se srce ne slomi prvog dana po silasku s aviona kad vidi crnu stranu Indije. Ta situacija mnoge priječi da upoznaju svijetlu stranu – najljepše svjetske spomenike i palače te neke od najneobičnijih prirodnih ljepota. Klasičan odgovor koji pružaju daleke destinacije, a to je boravak u ograđenim resort-hotelima, ovdje nema smisla, jer onda nema ništa od – Indije. Tisućljetna indijska gostoljubivost ipak ima odgovor na tu dilemu i problem: a to je „Palace on Wheels“, začudni program putovanja renoviranim vlakovima indijskog plemstva. Naime, indijski su radže, nizami i drugi plemenitaši u prvoj polovici dvadesetog stoljeća iskoristili mrežu željeznica, ponos britanske kolonijalne politike, u svrhu luksuznog, elitnog turizma. Zato su ih obnovili, dodali „gadgeteriju“ i moderne uređaje i otvorili novu uslugu: putovanje kraljevskim vlakovima, nazvano “Palace on Wheels”.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Indija je velika zemlja i nemoguće ju je obići u jednom putovanju. Zato osnovni paket vožnje kraljevskim vlakom “Palace on Wheels” to i ne pokušava: u osam dana i sedam noći prolazi se središnjim sjeverozapadnim dijelom Indije, kolijevkom moderne državnosti: područjima Haryane, Mathure i Rajasthana. Putanja „kratke ture“ kraljevskog vlaka u obliku široke osmice povezuje glavni grad Delhi, palaču Taj Mahal na svetoj rijeci Jamuni, ružičasti grad Jaipur, grad jezera Udaipur s dubokom pustinjom Tar u središtu koje nalazi se mistični zlatni grad Jaisalmer.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Možda vas zanima Igor Rudan: ''Za uvjeravanje žena u vlastitu posebnost, složit ćete se, treba biti prilično “smart” Rubrika Život Život

Tijekom tog putovanja putnici borave u kraljevskim putnim apartmanima. Svaki vagon ima samo četiri prostrana apartmana, a svaki od njih zasebnu kupaonicu i toalet. Tu vrstu udobnosti nije imao ni Orient Express, čiji su apartmani ipak imali zajedničke sanitarne čvorove. Svaki kraljevski vlak prima 78 putnika o kojima se brine tim od čak 60 članova posade. To su kuhari, vodiči i glasoviti „khidmatgari“ – butleri trenirani za brigu o indijskim kraljevima, a sad na usluzi zapadnjačkim turistima. Khidmatgare možemo zamisliti kao gùrke gostoljubivosti – ono što su nepalski vojnici u svijetu rata, to su butleri kraljevskog vlaka u domeni udobnosti, spremni 24 sata, sedam noći i osam dana ispuniti svaku želju putnika.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Klasični problem putnika koji nisu bračni par – apartman sa spojenim ili odvojenim krevetima – toliko čest čak i u hotelima visoke kategorije, ovdje ne postoji, jer se kreveti mogu pomicati po želji putnika. Svaka kraljevska soba dakle može biti namještena prema potrebama različitih putnika. 

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Vlak noću putuje prostranstvima Indije. Nakon doručka počinje razgledavanje čuda potkontinenta. Khidmatgari vode putnike po povijesnim i prirodnim znamenitostima, osiguravaju iskustvo jahanja kroz pustinju i prašumu, i, naravno, brinu o sigurnosti – što u Indiji nije nevažno. Nakon prvog dijela razgledavanja lokacija putnici odlaze na ručak u najbolje restorane – koji su u četiri od sedam destinacija zapravo palače, pretvorene u hotele s pet zvjezdica.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Slijedi razgledavanje lokacije, izlet na slonovima, devama ili konjima pa povratak u vlak. On se uz večeru polagano kreće, osiguravajući tako daljnje uživanje u čudesima Indije, a nakon večere ubrzava kako bi putnici, koji su se za ovu avanturu života pretvorili u indijske kraljice i kraljeve, na vrijeme – do doručka sljedećeg dana – stigli na novu lokaciju ove čarobne avanture. U osnovnom paketu koji putnike, ovisno o dobu godine, stoji 3500 do 8000 dolara, put započinje iz  glavnog grada Indije, Delhija, povijesnog središta Islamskih vladara potkontinenta – mogula. Putnici prije ulaska u vlak klimatiziranim vozilom posjećuju grobnicu velikog mogula Humayuna, koja je zapravo uzor za veći i poznatiji Taj Mahal. Grobnica je spoj mistične indijske i islamske arhitekture – sveti simboli vedante isprepliću se s četiri rajske rijeke Kurana i Biblije, stvarajući osjećaj i energiju teško opisivog mira i uzvišenosti. Nakon toga odlaze do impresivnog Kutab minareta – najviše svjetske građevine starog doba. U prolazu se pogleda spomenik indijskim vojnicima poginulima u Prvom svjetskom ratu – Vrata Indije, koja su zapravo i središnji nacionalni spomenik jer je upravo žrtva tih vojnika u konačnici dovela prvo do veće autonomije, a onda i osamostaljenja Indije. Nakon ručka kreće mistično i čarobno putovanje – kraljevski vlak vozi u smjeru Jaipura.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Jaipur nazivaju i ružičasti grad. Dok su stare građevine Delhija zagasitog crvenog tona, jer je takav crijep koji su koristili moguli za vrijeme svog stoljetnog carstva – vizure Jaipura, glavnog grada Rajasthana, blaže su, ružičaste boje. Kulturološka je razlika značajna jer smo prešli iz metropolskog područja Delhija, grada u kojem svoj dom (ili zaklon) nalazi 28 milijuna ljudi, u prostrani, a slabo naseljeni pustinjsko-stepski predio, gdje se spaja stara, autentična vedska kultura s mističnim učenjem sufijskog islama i čudnovatim kultovima najstarijih stanovnika Indije, naroda Naga.

Možda vas zanima Vrijedi pogledati! The Politician: serija o privilegiranim klincima i svoj surovosti borbe za vlast Rubrika Life&style Life&style

Glavna atrakcija Jaipura kraljevska je palača – utvrda Amber, gdje će hrabriji putnici zajahati bogato ukrašene slonove. Nakon posjeta palači slijedi šoping tradicionalnih proizvoda na tržnicama i posjet jednom od najstarijih svjetskih astronomskih opservatorija – Jantar Mantaru, gdje se novoustoličeni kraljevi i kraljice putovanja upoznaju sa sadržajem jyotisha, odnosno osnovama vedske astronomije i astrologije.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Večera se služi u vlaku i tu postaje očita golema prednost putovanja kraljevskom željezničkom kompozicijom: nema pakiranja i raspakiravanja, ulaska u nove hotele i izlaska iz njih – a to su aktivnosti koje u „normalnom“ putovanju Indijom uzimaju od trećine do polovice ukupnog vremena. Sve vrijeme slobodno je za uživanje i razgledavanje i zato je osmodnevno putovanje vlakom bogato sadržajem kao obično putovanje koje traje dva tjedna, a udobnost je na razini najboljeg resort-hotela.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Noćna vožnja putnike vodi u nacionalni park. Nakon doručka, butleri s visokim šeširima – khidmatgari – vode avanturiste u susret s tigrovima, hijenama i šakalima. To je prilika za snimanje fotki za Instagram i Facebook koje će donijeti stotine, ako ne i tisuće lajkova. Iz šume pune egzotičnih životinja putnici odlaze, naravno, u šoping etničkih suvenira. Uz ručak, vlak se polako vozi uz zapanjujuće pejsaže ovog parka, jednog od najstarijih takvih utočišta za divlje životinje u cijelom svijetu. Predvečer stiže u romantičnu utvrdu Chittorgarh, a potom kreće prema Udaipuru.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Do doručka četvrtog dana kraljevski je vlak već stigao u Udaipur, mramorni grad na sedam jezera, sjedište dinastije Sisodia nakon što su ih moguli protjerali iz jučer viđenog Chittorgarha. Klima je blaga, zbog blizine Indijskog oceana i temperaturne regulacije koja dolazi iz sustava jezera, a građevine spektakularne – arhitekti i majstori imali su gotovo neograničen pristup najkvalitetnijem mramoru. Nakon razgledavanja prirodnih ljepota, slijedi ručak u palači jedne od najstarijih indijskih dinastija, a potom obilazak tog čuda arhitekture s više od tisuću soba, napravljenog po uzusima mistične indijske arhitekture – vastua, prema kojem se feng shui čini poput jednostavnih uputa za samopomoć. S ovog dragulja juga Rajasthana, vlak se vraća putanjom osmice – prema sjeveru, na vrh pustinje Thar, u zlatni Jaisalmer.

Možda vas zanima Boris Kovaček: ''Predstavljam vam Anu Josipović, moju hrabru i nasmijanu prijateljicu'' Rubrika Life&style Life&style

Doručak petog dana odvija se usred dina. Nadomak smo povijesne tvrđave u pustinjskoj oazi. To je prilika da se putnici upuste u jahanje deva u ambijentu bajki o džinovima i ljudima-zmijama, Nagama. Građevine su ovaj put od žute pješčane stijene – takva je i glavna tvrđava koja se na podnevnom suncu bljeska kao da je od zlata. Naravno da nije, ali zlatnih suvenira, nakita, tradicionalnih predmeta ima u izobilju i daleko su jeftiniji nego zlato u europskim zlatarnama. Nakon pustinjske avanture, ovaj put večera se poslužuje u hotelu s pet zvjezdica i s pogledom na beskrajni pješčani horizont, a noćna vožnja kraljeve i kraljice vodi u Jodhpur.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Jodhpur, u kojem avanturisti provode šesti dan, zapravo je golema kamena tvrđava čiji vanjski zid ima sedam kapija. Unutar masivnih zidina nalazi se pet fascinantnih palača. Kad je riječ o šopingu, najpovoljnija je u Jodhpuru srebrnina i tradicionalna odjeća. Indijske veste, a pogotovo dugačke košulje kurte sasvim su nosive i po povratku kući. Jodhpur je riznica povijesti, raj za istraživanje detalja onima koji uvijek žele znati više. A za putnike koji ipak žele atraktivne fotografije za Instagram i Facebook, ovo je prilika za fotosession u odijelu maharadže ili maharani. 

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Sedmog dana kompozicija izlazi iz Rajasthana i ulazi u povijesnu indijsku provinciju Mathura, mjesto gdje je najpoznatiji od milijardu bogova Indije – Šri Krišna – rođen i proveo djetinjstvo. Vlak prvo polagano prolazi kroz golemi rezervat posvećen pticama – Bharatpur, a potom se zaustavlja u Agri, gradu u kojem je pretužni mogul Džahan-šah izgradio mauzolej Taj Mahal, kako bi svijet zauvijek pamtio njegovu kraljicu – Mumtaz. Nakon razgleda Taj Mahala i upijanja njegove spiritualne energije, putnici idu još na tvrđavu Agre. Večera označava polazak natrag prema Delhiju. Još ima vremena za doručak, a potom se putnici – doživotno obogaćeni iskustvom kraljevanja u Indiji – iskrcavaju na južnoj željezničkoj stanici, Safdarjungu. Investicija u ovo putovanje na prvi pogled je velika, ali ako shvatimo da je „all inclusive“, uz racionalnu uporabu vremena – nema gubitaka svojstvenim dugačkim turama i stalnom prekrcavanju – jasno je da je put “palačom na tračnicama” iskustvo vrijedno materijalne žrtve.

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0