Life&style
datule

Ako jedeš po 3 datulje tjedan dana, 6 dobrih stvari će se dogoditi tvom tijelu

  • Ako voliš gricnuti nešto slatko, suho voće je dobra zamjena za slatkiše: sadrži prirodne šećere, daje nam energiju i u konačnici je zdravije
  • Uz uobičajene suhe smokve, šljive, grožđice ponuda se širi i na egzotično voće poput datulja
  • Osim što su slatke i ukusne, donose i više dobrobiti za naš organizam...

Datulje, voće koje se uzgaja u tropskim dijelovima svijeta, zdravi su desert za tijelo i um. Štoviše, ako jedeš po tri meka, mljackasta komada ovog voća svakodnevno tijekom jednog tjedna, vjerojatno ćeš razmisliti o tome da se datulje češće nađu na tvom meniju - jer sljedeće stvari će se dogoditi tvom tijelu…

1. Smanjen rizik od raka debelog crijeva

Uz sigurnost da se hrana kreće kroz probavni sustav zdravom brzinom, datulje također osiguravaju da je crijevo zdravo te bez štetnih bakterija. A kad probavni sustav i crijeva dobro rade, onda je zdravo i debelo crijevo, što rezultira smanjenim rizikom od raka debelog crijeva. Istraživanja su otkrila da su osobe koje konzumiraju datulje poboljšale zdravlje debelog crijeva, jer su datulje povećale rast dobrih bakterija, inhibirajući rast stanica raka debelog crijeva.

Možda vas zanima 10 stvari koje trebamo napraviti za svoje zdravlje prije nego što napunimo 40 godina Rubrika Life&style Life&style

2. Dobit ćeš brzu, dugotrajnu energiju

Datulje sadrže prirodne šećere, glukozu, fruktozu i saharozu, koji će ti dati „brzu“ energiju kad ti zatreba. I za razliku od energetskih pločica ili pića, datulje sadrže druge zdrave sastojke -  vlakna, kalij, magnezij, vitamine i antioksidanse koji će održavati te razine, odnosno neće dopustiti brzi pad energije. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

3. Manje stresa, više dobre volje

Datulje sadrže vitamin B6 koji je pokazao da poboljšava performanse mozga zato jer pomaže tijelu da napravi serotonin i norepinefrin. Serotonin pak regulira raspoloženje, a norepinefrin pomaže tijelu da se nosi sa stresom. Nasuprot tome, istraživanja su pokazala da je niska razina vitamina B6 povezana s depresijom.
Dakle, kad je tvoj mozak čist od stresa i dobrog je raspoloženja, onda je i oštar te spreman učiti i zadržati informacije.

4. Tvoja probava će se poboljšati

Ako želiš da se stvari u tvom probavnom sustavu odvijaju lijepo i redovito, datulje su prava stvar. U samo jednoj porciji dobit ćeš 12 grama vlakana. To je 48 posto preporučenog dnevnog unosa!
Pravilne količine i prave vrste vlakana mogu koristiti zdravlju probave sprječavanjem opstipacije i poticanjem pravilnog pokretanja crijeva. A datulje sadrže pravu vrst vlakana za obavljanje tog posla. Zapravo, istraživanje objavljeno u „British Journal of Nutrition“ otkrilo je da se kod ljudi koji su konzumirali 7 datulja dnevno tijekom 21 dana pokazalo poboljšanje u učestalosti stolice te pokretanju crijeca - u usporedbi s onima koji nisu jeli datulje.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

5. Izliječit će hemoroide

Hemoroidi su vene u tvom anusu i rektumu koji su upaljeni i otečeni. Često je uzrok konstipacija koja dovodi do naprezanja u tom području na udaljenom kraju probavnog trakta. To je loše i često vrlo bolno stanje koje se na sreću može liječiti, pa čak i preokrenuti promjenom u prehrani kako bi se smanjio zatvor. Mnogi liječnici preporučuju prehranu bogatu vlaknima, a to uključuje i datulje. 

Možda vas zanima I dobro i loše: Što se događa s tvojim tijelom ako piješ mlijeko baš svaki dan? Rubrika Life&style Life&style

6. Poboljšat će kardiovaskularni sustav

Ponekad sve što je potrebno kako bi se izliječilo slomljeno srce jest nekoliko datulja u nizu tijekom dužeg vremenskog razdoblja.
To je istina. Kalij iz ovog naizgled čarobnog malog ploda snižava LDL (loši kolesterol) koji uzrokuje blokade u arterijama koje dovode do moždanog, pa čak i srčanog udara. Istraživanje kod starijih žena pokazalo je da je visoki unos kalija povezan s nižim rizikom od moždanog udara te ishemijskog moždanog udara i smrtnosti.

Dakle, investiraj u datulje - čak i nekoliko njih tijekom dugog vremenskog razdoblja - i pronaći ćeš dugotrajne benefite za zdravlje što bi moglo dovesti do kvalitetnijeg života.

Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0